• شنبه / ۲ مرداد ۱۳۹۵ / ۱۲:۴۵
  • دسته‌بندی: اردبیل
  • کد خبر: 95050100698
  • منبع : نمایندگی اردبیل

معرفی صنایع‌دستی و غذاهای محلی استان اردبیل

معرفی صنایع‌دستی و غذاهای محلی استان اردبیل

ایسنا/اردبیل صنایع‌دستی اردبیل کار غالب عشایر و ساکنان شهرها و روستاهای کوچک منطقه است، قالی‌بافی ، گلیم‌بافی و جاجیم‌بافی از کهن‌ترین صنایع‌دستی شهرستان اردبیل است که شهرت فراوان و اهمیت ویژه‌ای دارد

به گزارش ایسنا، فصل تابستان فصل گردشگری و فصل تعطیلات است برای مسافران که به استان اردبیل سفر می‌کنند و میهمان این خطه از کشور هستند باید از اردبیل صنایع‌دستی آن و غذاهای محلی آن باید گفت، بر اساس آمار موجود 80 درصد فرش تولیدی شهرستان اردبیل، به خارج از کشور و بیش‌تر به کشورهای آلمان، ایتالیا، فرانسه و ژاپن صادر می‌شود.

از مهم‌ترین طرح‌های این نقشه‌ها می‌توان به طرح «قیچی»، «تک گل»، «ستاره»، «ریزماهی»، «وان»، «هریس»، «زیرخاکی»، «کله قوچ»، «زرین قلم»، طرح «قره باغ»، «لچک ترنج» و مانند این‌ها اشاره کرد.

از دیگر صنایع‌دستی شهرستان اردبیل می‌توان «شال بافی»، «جوراب‌های پشمی»، «پشتی»، «قلاب‌دوزی»، «خورجین‌بافی»، «نقره‌کاری»، «قلمزنی»، «خاتم کاری»، «صنایع چوبی و فلزی» و «سفال‌گری» را نام برد.

نمین

مهم‌ترین صنایع‌دستی منطقه «قالی‌بافی»، «گلیم‌بافی» و «جاجیم‌بافی» بوده که قالی و گلیم ساخته دست مردم نمین جزو محصولات صادراتی شهرستان محسوب می‌شوند.

کوثر

از میان هنرهای دستی معروف این شهرستان می‌توان به تهیه «شال»، «جاجیم‌های ابریشمی و پشمی»، «گلیم‌بافی»،«پلاس»، لباس‌های «پشمی و کرکی و بافت مسند اشاره کرد.

خلخال

از میان هنرهای دستی معروف این شهرستان می‌توان به تهیه‌ی «شال»، «جاجیم‌های ابریشمی و پشمی»، «گلیم بافی»، «پلاس»، «لباس‌های پشمی وکرکی» و «بافت مسند» اشاره کرد.

متأسفانه پس از متروک شدن نوغان‌داری( پرورش کرم ابریشم ) بافت جاجیم‌های ابریشمی نیز متروک شد و حالا درهر کجا جاجیم‌های خلخال پیدا شود باید آن را جزو اشیاء عتیقه محسوب کرد.

«شال پشمی» خلخال که قسمت عمده آن در بخش شاهرود تهیه می‌شود از صادرات مهم خلخال بوده که آن هم فعلاً کاهش یافته است.

بافت گلیم و مسند نیز در خلخال رواج دارد. در این منطقه گاه مسندهای بسیار نفیس دیده می‌شود که هنرمندان خلخالی آن را به‌صورت برجسته می‌بافند.

مشگین‌شهر

از مهم‌ترین این صنایع می‌توان به «قالی‌بافی»، «گلیم‌بافی» و «جاجیم‌بافی» اشاره کرد. در این منطقه «قالی‌ها» و «کناره‌های بادوام» و ضخیم با طرح‌های هندسی بافته می‌شوند.

از مهم‌ترین طرح‌هایی که در قالی بافی این شهرستان به‌کار می‌روند می‌توان به «لچک»، «ترنج»، «کله قوچ»، «زرین»، «قلم و تک گل» اشاره کرد.

قالی از صادرات مهم این شهرستان به‌شمار می‌رود.

صنایع پارچه‌بافی و صنایع کوچک محلی نیز در این شهرستان رواج دارد.

گرمی

از نظر صنایع‌دستی، تولیدات این منطقه قابل اهمیت است.

نوعی ورنی یا گلیم ریز فرشنما در روستای اینجلو تولید می‌شود که در نوع خود منحصر به فرد بوده و یکی از اصلی‌ترین تولیدات سنتی «گرمی» محسوب می‌شود.

شال‌بافی در «اجارود» و روستاهای تابعه آن رواج زیادی دارد و هنرمندان این رشته، کالاهای بسیار مرغوبی به بازار مصرف عرضه می‌دارند.

از دیگر صنایع‌دستی گرمی می‌توان «خورجین» و «پلاس» و «شال گردن» و «بافتن دوزی» را نام برد.

پارس‌آباد

فرشبافی مهم‌ترین صنایع‌دستی منطقه است.

عشایر و روستائیان منطقه‌ی مغان در استان اردبیل ورنی‌های نفیسی تولید می‌کنند که نقش و نگارهای زیبای روی بدنه‌ آنها بیش‌تراز طبیعت منطقه و شیوه‌ی زندگی عشیره‌ای آنها الهام گرفته است.

با این‌که در گذشته ساخت ورنی در این منطقه رواج فراوانی داشته است، اما متأسفانه گرانی این محصول رفته رفته از شمار مشتریان داخلی آن کاسته است.

هم‌اکنون ورنی‌بافان مغان براساس نیاز بازارهای داخلی یا خارجی به تولید آن می‌پردازند، از همین‌رو از تولید این محصول تا حد زیادی کاسته شده است.

غذاهای محلی استان اردبیل

استان اردبیل در زمینه‌ی غذاهای سنتی و محلی نیز شهرت دارد.

مردم این استان به کیفیت خوراک اهمیت زیادی قائل هستند و از انواع خوراکی‌های رایج در ایران در این خطه نیز استفاده می‌شود.

برخی خوراکی‌ها و غذاهای تهیه شده در این استان فقط خاص منطقه است که بسیار خوشمزه بوده و از جمله جاذبه‌های گردشگری این خطه به‌شمار می‌آیند.

آش دوغ معروف‌ترین غذای محلی اردبیل است که با ماست، سبزی، سیر، کوفته ریزه و برنج تهیه می‌شود و طعم بسیار خوبی دارد.

در بلندی‌های اردبیل که سرمای زیادی وجود دارد خوردن آش داغ محلی اردبیل خوشمزه‌ترین بخش خاطرات گردشگران را تشکیل می‌دهد.

عسل سبلان شهرت ملی دارد و در ایران معروف است از این‌رو صبحانه‌های منطقه‌ی اردبیل با عسل، نان تازه و کره محلی از جذابیت‌های خاص خود برخوردار است.

دیگر غذاهای آذری چون «پیچاق قیمه»، انواع «کوکو»، «رشته پلو قیسی»، «اماج بایلدی»، «خورش هویج»، «شیرپلو»، «باسترپلو»، «کوکوماه» و ... نیز در این استان به فراوانی طبخ می‌شوند.

انواع ترشی‌های محلی ، انواع سالادها از قبیل سالاد فلفل سبز، انواع مرباها از قبیل مربای گل، هویج، آلبالو، بالنگ، لیمو، موز، پوست پسته و ... برخی مهم‌ترین چاشنی‌ها و دسرهای این منطقه هستند.

سوغات اردبیل

از مهم‌ترین سوغات اردبیل می‌توان آب ‌نبات، تخمهٔ آفتابگردان، حلوای سیاه، سرشیر، شیرینی‌های محلی، شکلات روسته، عسل طبیعی سبلان، عصارهٔ گل‌های سبلان و کره را نام برد.

حلوای سیاه اردبیل معجونی است که از جوانه گندم و کره طبیعی تهیه می‌شود و بسیار مقوی است.

گزاش از «سمیه درازی» خبرنگار ایسنا منطقه اردبیل

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha