الگوی ناصحیح توسعه، بلای جان محیط‌زیست!

امروزه تخریب محیط‌زیست به بهانه توسعه در حال تبدیل شدن به بحران است، بحرانی که در آینده‌ای نه چندان دور گریبانگیر بشریت خواهد شد، همه بر این امر واقف هستیم که توسعه‌ اگر مبتنی بر آسیب بر محیط‌زیست و منابع طبیعی باشد، قطعا پایداری ندارد و در جای جای کشور نیز این مسئله به وضوح قابل مشاهده است.

به گزارش ایسنا، چهارمحال و بختیاری یکی از استان‌های کشور است که در طول بیش از چهار دهه گذشته از مسیر توسعه عقب مانده است، این استان فاقد پروژه‌های بزرگ صنعتی و اشتغالزا بوده و اکنون در شرایط فعلی که کشور با انواع بحران‌های آبی و زیست‌محیطی مواجه شده، رسیدن به اهداف توسعه‌ای کاری بسیار دشوار خواهد بود.

اهمیت توسعه در بخش‌های مختلف بر کسی پوشیده نیست، اما در این بین این سوال مطرح می‌شود که توسعه در کشور به قیمت نابودی منابع‌طبیعی و محیط‌زیست دارای ارزش است؟  امروز منابع آبی چهارمحال و بختیاری که می‌توانست مسیر توسعه این استان را هموار کند با اجرای پروژه‌های متعدد انتقال آب که فاقد مجوزات زیست‌محیطی نیز هستند، مورد تهدید جدی قرار گرفته است و در آینده‌ای نزدیک این استان به کویر تبدیل خواهد شد.

قطعا کشور برای ایجاد اشتغال پایدار و تولید نیازمند ایجاد صنایع بزرگ است، اما قطعا احداث صنایع بزرگ و نیازمند منابع آبی مانند فولاد، پتروشیمی، ذوب آهن در استان‌های کویری توجیه اقتصادی ندارد، زیرا برای تامین آب و پایداری این صنایع باید هزینه‌های گزاف صرف انتقال آب شود و همچین سایر استان‌ها در مسیر نابودی قرار بگیرد.

برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز در تلاشند تا در حوزه انتخابیه خود صنایع بزرگ مانند پتروشیمی و فولاد را مستقر کنند، اما اگر یک بررسی اجمالی داشته باشیم، می‌بینیم که امروز در جای جای کشور، ایجاد این صنایع بدون توجه به ضوابط زیست‌محیطی چه مشکلاتی را برای مردم و محیط‌زیست ایجاد کرده است و رهاورد آن چیزی جز نابودی طبیعت و هوای پاک نیست.

رشد اقتصادی توام با حفظ محیط‌زیست باید در اولویت کاری تمام مسئولان قرار بگیرد، هیچ فردی مخالف توسعه نیست، اما توسعه‌ای که با تخریب محیط‌زیست همراه شود، تبعات جبران‌ناپذیری را بر جای خواهد گذاشت، اگر توسعه مبتنی بر ظرفیت‌ها و به‌صورت متوازن صورت بگیرد، قطعا شاهد تبعات زیست‌محیطی نخواهیم بود.

نباید سخت‌گیری‌های بی‌جا موجب جلوگیری از پیشرفت و توسعه استان شود

قدرت‌الله حمزه- نماینده مردم شهرستان‌های اردل، فارسان، کوهرنگ و کیار در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه تلاش تمامی مسئولان کشور بر توسعه و پیشرفت استان و کشور است، اظهار کرد: متاسفانه درصد محرومیت و بیکاری در چهارمحال و بختیاری بالا است، باید تلاش کنیم تا با ایجاد اشتغال پایدار در زمینه‌های مختلف از جمله کشاورزی، دامپروری و صنعت گام برداریم.

وی تاکید کرد: اما نباید توسعه در زمینه‌های مختلف موجب تخریب محیط‌زیست شود، قطعا مخالف تخریب محیط‌‍زیست هستیم، اما نباید سخت‌گیری‌های بیجا موجب جلوگیری از پیشرفت و توسعه استان شود.

حمزه با اشاره به وجود صنایع متعدد و آب‌بر در استان‌های کویری، توضیح داد: امروز آب چهارمحال و بختیاری برای این صنایع در استان‌های مجاور مورد استفاده قرار می‌گیرد و این استان هیچ بهره‌ای از این منابع آبی نمی‌برد، این استان از آب و صنعت محروم است.

نماینده مردم شهرستان‌های اردل، فارسان، کوهرنگ و کیار در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه حق‌آبه‌های زیست‌محیطی باید رعایت شود، توضیح داد: اما در کنار رعایت حق‌آبه‌های محیط‌زیست باید توسعه صنعت، کشاورزی و دامپروری نیز در استان نیز صورت بگیرد.

وی افزود: نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی برای اجرای پروژه‌هایی که دارای مشکل زیست محیطی هستند، فشاری وارد نمی‌کنند، زیرا موافق آسیب به محیط‌زیست نیستیم.

حمزه با بیان اینکه در گذشته در اجرای پروژه‌های انتقال آب به مسائل زیست‌محیطی در چهارمحال و بختیاری توجه صورت نگرفته است، عنوان کرد: مجلس شورای اسلامی به‌عنوان نهاد نظارتی باید بر این موضوع نظارت ویژه داشته باشد تا حق و حقوق زیست محیطی در اجرای پروژه‌های مختلف مدنظر قرار بگیرد.

فشارها و ملاحضات در صدور مجوز برخلاف استانداردهای محیط‌زیست تاثیری ندارد

شهرام احمدی- مدیرکل سازمان حفاظت محیط‌زیست چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو  با ایسنا با بیان اینکه طبق ماده ۱۱ قانون هوای پاک تمامی پروژه‌ها باید قبل از آغاز به‌کار مجوز زیست‌محیطی دریافت کنند، اظهار کرد: قبل از صدور مجوز برای پروژه‌های عمرانی و صنعتی مطالعه دقیقی صورت می‌گیرد و فشارها و ملاحضات در صدور مجوز برخلاف استانداردهای محیط‌زیست تاثیری ندارد.

وی افزود: خوشبختانه مسئولان و نمایندگان چهارمحال و بختیاری بر ضوابط زیست‌محیطی پایبند هستند و قبل از اجرای هر پروژه، ضوابط تطبیق داده می‌شود، اگر پروژه فاقد ضوابط زیست‌محیطی باشد، برای اجرای آن مجوز صادر نخواهد شد.

احمدی تاکید کرد: هیچ پروژه‌ای بدون اخذ مجوزات زیست‌محیطی در چهارمحال و بختیاری آغاز به‌کار نخواهد کرد، رئیس‌جمهور نیز بر این مسئله تاکید ویژه دارند، محیط‌زیست بر توسعه ارجح است.

مدیرکل سازمان حفاظت محیط‌زیست چهارمحال و بختیاری در خصوص پیشنهاد برای احداث واحد پتروشیمی در شهرستان سامان، گفت: تاکنون درخواست برای استعلام این پروژه به این سازمان ارائه نشده است، اگر این پروژه با ضوابط زیست‌محیطی مغایرت نداشته باشد، مجوز صادر می‌شود، در غیراین صورت پیشنهاد برای تغییر محل یا ... داده می‌شود.

وی یادآور شد: خوشبختانه در چهارمحال و بختیاری نمایندگان و مسئولان همراهی خوبی با سازمان محیط‌زیست داشته و اصراری برای اجرای پروژه‌های فاقد مجوز زیست‌محیطی ندارند.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۲۸ خرداد ۱۴۰۱ / ۰۸:۴۲
  • دسته‌بندی: چهارمحال و بختیاری
  • کد خبر: 1401032819252
  • خبرنگار : 50250