روش‌های نوین هرس درختان میوه هسته‌دار در ایلام

دوره آموزشی «هرس درختان میوه هسته‌دار» با حضور جمعی از باغداران، کارشناسان کشاورزی و علاقه‌مندان به باغبانی، در محل سایت باغبانی شهرستان سیروان برگزار شد.

این دوره امروز چهارشنبه ۴ تیر با هدف ارتقاء دانش فنی کشاورزان در زمینه هرس اصولی درختان هسته‌دار و افزایش بهره‌وری باغات و همچنین معرفی آخرین یافته‌ها و روش‌های نوین در این حوزه، طراحی و اجرا و با توجه به اهمیت ویژه هرس در افزایش کیفیت و کمیت محصول و حفظ سلامت درختان میوه هسته‌دار که بخش قابل توجهی از اقتصاد کشاورزی منطقه را تشکیل می‌دهد، این دوره از اهمیت بالایی برخوردار بود.

گیتا دوستی کارشناس باغبانی در دوره توضیح داد: اهمیت و اهداف هرس در درختان میوه هسته دار شامل افزایش کیفیت و کمیت محصول، حفظ سلامت و شادابی درخت، حذف شاخه‌های بیمار، خشک و آسیب‌دیده و پیشگیری از گسترش آفات و بیماری‌ها، مدیریت شکل و اندازه درخت، آموزش فرم‌دهی درخت برای سهولت در عملیات داشت و برداشت،

وی اظهار کرد: از مزایای هرس درختان،  افزایش نفوذ نور و تهویه، نور کافی برای فتوسنتز و تهویه مناسب برای کاهش رطوبت و جلوگیری از بیماری‌های قارچی، تنظیم باردهی و جلوگیری از سال‌آوری،  هرس برای جلوگیری از باردهی بیش از حد در یک سال و کاهش محصول در سال بعد می‌باشد.

این مدرس، مراحل هرس فرم‌دهی از زمان کاشت نهال تا سال‌های اولیه باردهی، اهمیت ایجاد اسکلت قوی برای تحمل بار میوه، تشخیص شاخه‌های بارده (اسپرها) و شاخه‌های غیربارده، تنظیم باردهی برای جلوگیری از خزان میوه و تولید میوه‌های با کیفیت را نیز تشریح کرد.

دوستی با حضور در کنار درختان نمونه، به‌صورت گام به گام نحوه تشخیص شاخه‌ها، برش صحیح، و فرم‌دهی درخت را به شرکت‌کنندگان آموزش دادند. این بخش به شرکت‌کنندگان اجازه داد تا مفاهیم نظری را در عمل مشاهده کرده و درک عمیق‌تری پیدا کنند.

این کارشناس باغبانی با اشاره به اهمیت هرس جوان‌سازی، تشریح کرد: هرس جوان‌سازی نقش حیاتی در احیای درختان پیر و کم‌بارده دارد، با استفاده از روش‌های هرس شدید، می‌توان رشد شاخه‌های جدید را تحریک و باردهی درختان را به طور چشمگیری افزایش داد.

                                                           

دوستی بر اهمیت تدریجی بودن هرس جوان‌سازی تأکید کرده و افزود: برای جلوگیری از شوک به درخت، هرس جوان‌سازی باید به‌صورت تدریجی و در طی چند سال انجام شود و بر حذف شاخه‌های بیمار، خشک، شکسته و آسیب‌دیده به‌منظور جلوگیری از شیوع آفات و بیماری‌ها تاکید کرد و همچنین، نحوه ضدعفونی ابزار پس از هرس شاخه‌های بیمار به‌عنوان یک اقدام ضروری برای حفظ سلامت باغ مورد توجه قرار گرفت.

وی اصول و تکنیک‌های هرس به‌تفصیل مورد بررسی قرارداد و زمان‌بندی مناسب هرس به عنوان یک عامل کلیدی در موفقیت این فرآیند معرفی و بر اهمیت هرس در زمان صحیح (معمولاً در دوره خواب زمستانه) و تأثیر آن بر رشد و باردهی درخت تأکید کرد.

در این دوره یک فضای یادگیری فعال و پویا فراهم آورده شد که در آن شرکت‌کنندگان به راحتی می‌توانستند سؤالات خود را مطرح کنند. این بخش به فرصتی عالی برای تبادل نظر، رفع ابهامات، و به اشتراک‌گذاری تجربیات میان شرکت‌کنندگان و مدرس تبدیل شد.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۴ تیر ۱۴۰۴ / ۱۲:۳۸
  • دسته‌بندی: ایلام
  • کد خبر: 1404040402678
  • خبرنگار : 50469