رسانه‌های نوین و اینستاگرام یکی از دلایل کاهش تمایل به فرزندآوری

معاون مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به یافته‌های علمی درباره نقش رسانه‌های نوین در تغییر الگوهای خانوادگی اظهار کرد: امروز بخشی از کاهش تمایل به ازدواج و فرزندآوری ناشی از تأثیرات ناخواسته رسانه‌هایی مانند اینستاگرام است؛ رسانه‌هایی که به‌طور نظام‌مند «فردگرایی»، «زندگی تک‌نفره»، «مصرف‌گرایی فردی» و «سبک زندگی بدون مسئولیت جمعی» را برجسته می‌کنند.

به گزارش ایسنا،  محمدرضا نوروزپور در آیین اختتامیه دومین جشنواره ملی «ایران جوان» در تربت‌حیدریه، با تأکید بر اینکه «رسانه و هنر زبان اقناع جامعه‌اند»، گفت: هنر به‌ویژه هنر تصویر می‌تواند مسیر درست را برای جامعه قابل‌فهم و قابل‌باور کند. امروز اگر می‌خواهیم جامعه به سمت «زندگی خانوادگی پویا» حرکت کند، باید این مسیر را در قاب تصویر برای مردم قابل‌دیدن کنیم.

وی با اشاره به روند جهانی «کاهش فرزندآوری»، خاطرنشان کرد: تمایل به کم‌فرزندی در بسیاری از کشورها افزایش یافته و رسانه‌های نوین یکی از عوامل مؤثر در این روند هستند. اینستاگرام به‌تنهایی بخش قابل‌توجهی از مصرف رسانه‌ای روزانه مردم را تشکیل می‌دهد و هم‌زمان، یکی از کانون‌های اصلی بازنمایی سبک زندگی فردی و بی‌تعهدانه است. نتیجه آن، کاهش گرایش جوانان به ازدواج و والد شدن است.

نوروزپور با اشاره به تجربه چین گفت: «چین با وجود جمعیتی بیش از یک میلیارد و چهارصد میلیون نفر، بحران جمعیت را جدی‌ترین تهدید توسعه خود می‌داند.»

او افزود: دولت چین طی سال‌های اخیر با مدیریت هوشمند فضای مجازی و رسانه‌های دیجیتال تلاش کرده روایت‌های مثبت از خانواده، فرزند و آینده را تقویت کند و ذائقه مخاطبان را از فردگرایی افراطی به سمت «زندگی اجتماعی و خانوادگی» سوق دهد.

معاون مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه اظهار کرد: نتایج برخی تحقیقات در آمریکا نشان می‌دهد حتی اگر وضعیت اقتصادی یک جامعه در شاخص‌های عینی مناسب باشد، بازتاب رسانه‌ایِ منفی و اغراق‌شده از وضعیت اقتصادی می‌تواند به کاهش تمایل به تشکیل خانواده منجر شود. به بیان دیگر، آنچه بر رفتار مردم اثر می‌گذارد «اقتصاد ادراک‌شده» است نه فقط اقتصاد واقعی.

او در تبیین تفاوت رسانه‌های نوین و تلویزیون گفت: رسانه‌های نوین معمولاً بر ترس، ناامیدی، رقابت فردی و سبک زندگی گسسته از جمع تأکید می‌کنند؛ اما تلویزیون به دلیل ساختار مخاطب‌محور و خانودگی‌اش، ظرفیتی متفاوت دارد. تلویزیون می‌تواند بستری برای بازنمایی امید، مشارکت جمعی، همبستگی خانوادگی و روایت‌های مثبت از آینده باشد.

او افزود: در بسیاری از کشورها، بازگشت روایت‌های خانواده‌محور در تلویزیون به‌طور مستقیم با بهبود نگرش به فرزندآوری همراه بوده است.

نوروزپور در بخش دیگری از سخنانش بیان کرد: مشکلات اقتصادی انکارناپذیر است و امنیت روانی جامعه نیز تحت‌تأثیر این مشکلات قرار دارد. نشانه‌های آن را در افزایش پرخاشگری می‌بینیم؛ اما حتی در چنین شرایطی، رسانه‌ها وظیفه دارند آینده را برای جامعه قابل‌پیش‌بینی و قابل‌مدیریت نشان دهند.

او تأکید کرد: رسانه‌ها نباید مشکلات را پنهان کنند، اما نباید با قاب‌بندی نادرست، احساس ناتوانی و بن‌بست را در جامعه تشدید کنند.

وی با اشاره به تجربه پیامدهای سیاست‌های گذشته گفت: «شعار ‘فرزند کمتر، زندگی بهتر’ حدود ۱۵ سال ترویج شد؛ اما تنها چهار پنج سال است که کشور به‌طور جدی به مسئله جوانی جمعیت توجه کرده است. این تغییر رویکرد، اگرچه ضروری و درست است، اما طبیعی است که میوه‌های آن به سرعت به ثمر نخواهد رسید. تغییر نگرش جمعی زمان می‌برد و نیازمند روایت‌سازی مستمر و هوشمندانه است.

انتهای پیام

  • پنجشنبه/ ۲۰ آذر ۱۴۰۴ / ۱۲:۵۶
  • دسته‌بندی: سلامت
  • کد خبر: 1404092013380
  • خبرنگار : 71664