حسن روحاني (2): * تعهدي نسبت به آن‌چه اروپايي‌ها آن را ناديده گرفتند نخواهيم داشت * ادعاي آمريكادرباره وجود تاسيسات ساخت بمب اتمي در لويزان كذب محض است

.... روحاني در ادامه‌ي اظهاراتش با يادآوري اين‌كه جمهوري اسلامي غير از بيانيه‌ي تهران در فوريه نيز با اروپايي‌ها توافقاتي داشته، از تعليق فعاليت‌هاي مربوط به غني‌سازي اورانيوم از سوي ايران به شرط بسته شدن پرونده‌ي ايران در اجلاس ژوئن شورا به عنوان موارد اين توافق ياد كرد و گفت:« به‌رغم آن‌چه كه بعد اتفاق افتاد، اروپاييان هم‌چنان مي‌گويند ما هنوز به معاهداتمان پايبنديم و در ماههاي آينده تلاش مي‌كنيم پرونده‌ي ايران بسته شود، اما اين كافي نيست؛ ما انتظار ديگري از طرف اروپايي داشتيم.»

وي با يادآوري اقدام طرف‌هاي اروپايي در عمل نكردن به تعهداتشان، بر اين نكته كه جمهوري اسلامي ايران حق خود مي‌داند در زمينه‌ي تعليق، تصميمات جديدي بگيرد، تاكيد كرد و گفت:« ما همچنان به بيانيه‌ي تهران پايبنديم، مگر آن‌كه اروپايي‌ها در عمل نتوانند پايبندي از خود نشان دهند.»

وي با بيان اين‌كه در نشست تهران 3 كشور اروپايي بر حق ايران در زمينه‌ي فعاليت صلح‌آميز هسته‌اي تاكيد كردند و بسته شدن پرونده‌ي ايران در آژانس را در كنار خدشه وارد نشدن به عزت ملي ايران مورد تاكيد قرار دادند، تصريح كرد:« ما نيز تعهداتي داشتيم كه به آن پايبنديم و همكاري با آژانس، اجراي پروتكل و شفاف‌سازي درباره‌ي مسايل مورد نياز آژانس از موارد آن است كه ما همچنان به آن پايبنديم.»

وي با اعلام اين‌كه جمهوري اسلامي ايران نسبت به بحث تعليق فعاليت‌هاي هسته‌اي خود تجديدنظر مي‌كند، اظهار داشت:« موارد اين تجديدنظر ظرف روزهاي آينده اعلام مي‌شود.»

دبير شوراي عالي امنيت ملي با تاكيد مجدد بر اين مساله كه ما به توافقات و تفاهم‌هايي كه با اروپايي‌ها داشتيم عمل كرديم، گفت:« اروپايي‌ها به بخشي از اين تعهدات عمل كردند و بخش بزرگ‌تر آن باقي است. فكر مي‌كنم براي اجراي بيانيه‌ي تهران، فرصت ديگري بگذاريم تا با اروپايي‌ها بحث كنيم.»

وي با اعلام اين‌كه اروپايي‌ها نسبت به بحث درباره‌ي اين موضوع در ماه جولاي اظهار آمادگي كرده‌اند، بار ديگر بر اين نكته كه جمهوري اسلامي ايران نسبت به تعليق، تعهد ديگري ندارد، تاكيد كرد و اظهار داشت:« ما تعهدي نسبت به آن‌چه اروپايي‌ها آن را ناديده گرفتند نخواهيم داشت.»

دبير شوراي عالي امنيت ملي با اعلام اين‌كه در بحث پرونده‌ي هسته‌اي ايران، طرف ما آمريكا نيست، تصريح كرد:« اين‌كه آمريكايي‌ها مي‌گويند پرونده بسته مي‌شود يا نمي‌شود، براي ما اهميتي ندارد؛ زيرا طرف ما آمريكا نيست و به عقيده‌ي ما در پرونده‌ي ايران مطلب خاصي وجود ندارد كه بخواهد ادامه پيدا كند.»

وي افزود:« كارشناسان معتقد بودند پرونده‌ي ايران بايد در ماه ژوئن بسته مي‌شد. به همين دليل اروپا در اين‌باره به ما قول داده بود.از اين رو مشخص است در اين پرونده مطلب خاصي وجود ندارد كه بخواهد ادامه پيدا كند.»

دبير شوراي عالي امنيت ملي با اشاره به تمايل اروپايي‌ها نسبت به ادامه‌ي بحث مذاكره با ايران تصريح كرد: « فكر مي‌كنيم هنوز فضاي همكاري وسيع نشده. ضمن آن‌كه گله داريم.»

وي هم‌چنين از عملكرد سه كشور اروپايي به واسطه‌ي آن‌چه در پيش‌نويس قطعنامه به آن اشاره كردند و هم‌چنين عمل به تعهداتشان نسبت به بستن پرونده‌ي ايران در ماه ژوئن گله كرد و افزود:« در حال حاضر مديركل آژانس نيز همان‌طور كه در قطعنامه آمده معتقد است پرونده‌ي ايران بايد بسته شود و در اين پرونده مطلبي دال بر اين‌كه نيازمند آن باشيم اين پرونده ادامه پيدا كند وجود ندارد.»

وي هم‌چنين در بخش ديگري از اظهاراتش با بيان اين‌كه بيانيه‌ي تهران داراي دو ماهيت بود گفت:« در آن‌جا ما عنوان كرديم با آژانس همكاري مي‌كنيم و مسايل هسته‌اي را براي آنها تبيين خواهيم كرد ، اما مساله‌ي غني‌سازي ماهيت جداگانه‌اي داشت و در اين بيانيه به صراحت اعلام كرديم كه غني‌سازي به صورت تعليق در مي‌آيد و براين نكته كه اين اقدامي داوطلبانه براي ايجاد اعتمادسازي بيشتر است تصريح شد.»

وي با اعلام احتمال اين‌كه ايران فعاليت‌هاي خود درباره‌ي غني‌سازي اورانيوم را از فردا شروع كند گفت: « ما امروز احساس تعهد نمي‌كنيم، اما مشخص نيست از سرگيري فعاليت‌هاي غني‌سازي ايران در چه حدي باشد. ممكن است بازدهي و يا خود غني‌سازي را شامل شود كه آن را اعلام خواهيم كرد.»

وي بار ديگر بر اين موضوع كه تعهد ما در نشست تهران بر تعليق كوتاه‌مدت بحث غني‌سازي بر مبناي تصميمي داوطلبانه استوار بود گفت: «هنوز هم ما نمي‌خواهيم گازرساني را در سانتيفيوژها وارد كنيم.»

وي در ادامه با اعلام اينكه موضوع تعهدات بروكسل ما با اروپايي‌ها از نظر ما تمام شده تلقي مي‌شود، در بيان دلايل اين موضوع گفت:« خود آنها اين تعهدات را ناديده گرفتند و از آنجا كه آنها به تعهداتش در بستن پرونده‌ي ايران در ژوئن عمل نكردند ما نيز به تعهدات بروكسل متعهد نيستيم.»

وي در ادامه با يادآوري اقدامات آمريكا در آستانه برگزاري هر اجلاس شوراي حكام كه بر مبناي آن اتهامات بي‌اساس از سوي اين كشور بر عليه جمهوري اسلامي مطرح مي‌شود، گفت:‌« در اجلاس ماه مارس، آمريكايي‌ها ادعا كردند ايران در دوشان‌تپه تاسيسات غني‌سازي اورانيوم دارد. همان موقع اين مساله را تكذيب كرديم اما در اين اجلاس، آمريكا كه احساس تنهايي مي‌كرد، مدعي شد ايران در لويزان تاسيسات ساخت بمب دارد اما اين ادعا دروغ و نادرست بود و ما تعجب مي‌كنيم بعد از اين همه رسوايي كه در سازمان اطلاعاتي اين كشور وجود دارد، آنها حتي از مساله‌ي استعفاي رييس قبلي سازمان جاسوسي‌شان عبرت نگرفتند؛ گويا مي‌خواهند مسوول جديد اين سازمان نيز استعفا دهد.»

وي با اعلام اين‌كه مراكز تاسيسات هسته‌اي ايران در اظهارنامه‌ي 130 هزار صفحه‌اي ايران منعكس شده بود، تصريح كرد:« به‌جز اين موارد در هيچ جاي ديگر غني‌سازي نداريم.»

وي با يادآوري ادعاهايي كه درباره‌ي غني‌سازي P2 و P1 از سوي ايران مطرح شده، گفت:« بارها اعلام كرديم كه اين دروغ محض است.»

دبير شوراي عالي امنيت ملي با يادآوري ادعاهاي اخير آمريكا كه عنوان كرده ايران در مراكزي بحث غني‌سازي اورانيوم را دنبال مي‌كرده اما بعد آنها را خراب كرده، گفت:« اگر راست مي‌گويند، قبل از اين‌كه اين مراكز از سوي جمهوري اسلامي خراب شود، آن را اعلام كنند. لذا اين اظهارات كاملا بي‌اساس و بدون پشتوانه و دروغ محض است. جمهوري اسلامي هيچ‌گاه به فكر ساختن بمب اتم نبوده و نيست و در آينده هم نخواهد بود. در بخش غني‌سازي غير از مراكزي كه در اظهارنامه‌ي ايران به آن اشاره شده، مراكز ديگري وجود ندارد.»

دبير شوراي عالي امنيت ملي، با اشاره به فشارهايي كه از جانب آمريكا در مساله‌ي پرونده‌ي هسته‌اي ايران وارد مي‌شود، از احتمال اين‌كه آمريكايي‌ها در وراي اين فشارها حل مسايل ديگري را دنبال كنند، خبر داد و گفت:« شايد آمريكايي‌ها بخواهند با اين آزار و اذيت‌ها از ما بخواهند تا در عراق به اين كشور كمك كنيم يا در مساله‌ي القاعده با آنها همكاري داشته باشيم.»

وي افزود:« اما ربط دادن پرونده‌ي هسته‌اي با ساير موضوعات كاملا اشتباه است. ما در مساله‌ي مبارزه با تروريسم پيش‌قدم هستيم و اقدامات خوبي انجام داده‌ايم. نسبت به وضعيت مردم عراق نيز به واسطه‌ي اين‌كه آنها را همسايه‌ي خود مي‌دانيم، تعهداتي داريم و خواهان برقراري صلح و امنيت در اين كشور هستيم و در اين راستا هر كاري كه از دستمان بر بيايد انجام مي‌دهيم.»

وي در عين حال تصريح كرد:« اما ارتباط دادن اين مساله با ساير مسايل قابل قبول نيست.»

ادامه دارد .....

  • شنبه/ ۳۰ خرداد ۱۳۸۳ / ۱۴:۲۱
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 8303-12450
  • خبرنگار : 71061