خاتمي پس ازجلسه دولت: فشارهاي سياسي وجود دارد تا مشكل ايران عادي حل نشود اميدوارم راي اعتماد به شريف‌زادگان آغاز تفاهم و تعامل ميان مجلس و دولت باشد/1/

حجت‌الاسلام‌والمسلمين سيد محمد خاتمي امروز در حالي بعد از جلسه‌ي هيات دولت در جمع خبرنگاران حاضر شد كه همزمان مجلس شوراي اسلامي نسبت به دادن راي اعتماد به وزير رفاه و تامين اجتماعي كابينه وي تصميم‌گيري كرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، روز چهارشنبه درست زماني كه مجلس ميزان آراي كسب‌شده‌ي وزير پيشنهادي رييس جمهور براي تصدي وزارت رفاه و تامين اجتماعي را اعلام مي‌كرد، خبرنگاران حاضر در محوطه‌ي دولت از خاتمي خواستند تا براي شنيدن نتيجه‌ي راي‌گيري مجلس از راديو، همراه خبرنگاران باشد و زمانيكه از تريبون مجلس اعلام شد كه شريف‌زادگان با 132 راي سفيد، 113 راي كبود و 14 راي زرد به عنوان وزير رفاه و تامين اجتماعي انتخاب شد، رييس جمهور اعلام كرد: همين جا از مجلس شوراي اسلامي تشكر مي‌كنم، چه موافقان و چه مخالفان؛ بخصوص از هيات رييسه كه با اقتدار و متانت اين جلسه را اداره كرد و اميدوارم اين انتخاب آغاز يك تفاهم و تعامل خوبي ميان مجلس و دولت باشد.

سپس رييس‌جمهور در پاسخ به سوالي درباره‌ي آغاز ازسرگيري مذاكرات ايران با سه كشور اروپايي(آلمان، انگليس، فرانسه)، با وجود عمل نكردن اين كشورها به تعهداتشان، گفت: ما در نشستي كه با اين كشورها در تهران داشتيم به يك سلسله توافقات و تعهدات رسيديم و فكر مي‌كنم هنوز هيچ‌كدام از آن تعهدات را نقض نكرده‌ايم. گرچه معتقديم دوستان اروپايي ما كند عمل كردند اما نقض تعهد نشد.

وي در ادامه با يادآوري نشست بروكسل در فوريه گفت: در اين نشست نمايندگان دولت حضور داشتند.اين كه گفته‌اند دكتر روحاني در آن نشست حضور داشته، بي‌خود است و ايشان در بروكسل حضور نداشت. علاوه بر اين، آقاي روحاني نماينده‌ي بند و نماينده‌ي كل نظام در پيگيري مسائل هسته‌يي هستند و كاري كه ايشان مي‌كند نيز بر اساس مصوباتي است كه در نظام پيگيري مي‌شود.

خاتمي اظهار داشت: برخي انتقاداتي كه مطرح مي‌شود به خاطر كم اطلاعي نسبت به روند مسائل است و هرچند آقاي روحاني نماينده‌ي من و نماينده‌ي كل نظام در پيگيري مسائل هسته‌يي هستند، ايشان معتقد است كه در قبول اين مسووليت گذشت كرده است. ايشان به اصرار ما و با توافق كل نظام اين مسووليت را پذيرفته و بسيار خوب و خستگي‌ناپذير در اين زمينه كار كرده است.

رييس‌جمهور با بيان اينكه در نشست بروكسل نمايندگان ما و سه كشور اروپايي و سفرا بحث كردند، اظهار داشت: آنجا تفاهم بيشتر شد و آنها از ما خواستند بيش از آن‌چه در تهران توافق كرديم - يعني توقف داوطلبانه غني‌سازي - را توسعه دهيم و نيز گفتند كه تلاش خواهند كرد در ژوئن پرونده‌ي ايران بسته شود.

وي ادامه داد: متاسفانه پرونده بسته نشد، دوستان اروپايي قطعنامه‌اي ارائه كردند كه بر خلاف ظاهرش - كه كمي مشكل‌آفرين بود و مي‌شد عبارات بهتري به كار رود -‌ تعهدي براي ما ايجاد نكرد، توقع داشتيم حال كه معلوم شد جمهوري اسلامي درصدد دستيابي به سلاح هسته‌يي نيست و با ‎آغوش باز همه‌ي تشكيلاتش را به روي بازرسان باز كرده است، اگرهم اشكالاتي بوده تا الان بسياري از آن حل شده است، - در كشوري كه 8 سال در جنگ و 20 سال گرفتار مسائلي بوده، ممكن است نكاتي مبهم و يا غيرمعقول باشد اين مربوط به 20 يا 18 سال پيش مي‌شود و واقعا ممكن است ما اطلاع نداشته باشيم، مي‌رويم و تلاش مي‌كنيم و اطلاعات را مي‌دهيم - و تقريبا تمامي اطلاعاتي كه آنها مي‌خواستند داده شد و تنها يكي، دو مورد باقي مانده است كه به نظر من از نظر فني مشكل است و از نظر حقوقي دارند پيگيري مي‌كنند كه حل شود.

رييس‌جمهور گفت: البته يكسري فشارهاي سياسي وجود دارد براي اينكه بهانه گرفته شود و نگذارند مشكل ايران به صورت عادي حل شود. ما معتقديم كه اين پرونده واقعا مشكلي ندارد كه بخواهد به صورت فوق‌العاده مطرح باشد.

خاتمي اظهار داشت: ما معتقديم كه دوستان اروپايي ما به تعهدي كه انجام داده‌اند، عمل نكرده‌اند و ما هم گفتيم به تعهدات بروكسل ديگر پايبند نيستيم و اين مساله را نيز تكرار كرده و مي‌كنيم كه غني‌سازي اورانيوم، استفاده‌ي آن در مسير صلح‌آميز حق مسلم، قانوني، بين‌المللي، طبيعي و منطبق با غرور ملي است و امكان اينكه از اين حق بگذرد نيست البته مي‌توان در نحوه‌ي اعمال اين حق تفاهم كرد و زمانبندي كرد و آن را به تعويق انداخت اما اگر اين روند براي اين است كه ايران را از تكنولوژي صلح‌آميز هسته‌يي محروم كنند مطمئن باشند اگر ما هم بخواهيم‌، ملت ما قبول نمي‌كند.

خاتمي بار ديگر بر اين اصل كه ايران به سوي سلاح اتمي نخواهد رفت تاكيد و خاطرنشان كرد كه در چارچوب قوانين بين‌المللي براي نظارت بر اين امر و براي اينكه جهان مطمئن شود ما به آن سمت نمي‌رويم، هرگونه همكاري و هماهنگي لازم را انجام مي‌دهيم.

رييس‌جمهور تصريح كرد: همكاري ما با اروپاييان و آژانس وجود دارد و هيچ‌وقت نگفته‌ايم كه با اروپاييان مذاكره نمي‌كنيم. بنابراين هر وقت و در هرجا كه بناي مذاكره باشد، مذاكره خواهيم كرد و هنوز هم معتقديم كه با دوستان اروپايي‌مان و با آژانس مي‌توان همفكري و همكاري كرد و به اين كار ادامه مي‌دهيم.

از رييس‌جمهور درباره‌ي تهيه‌ي كيفرخواست از سوي ايران در دادگاه صدام و اظهارات مسوولان قضايي مبني بر اينكه دولت در تهيه‌ي كيفرخواست تعلل كرد، سوال شد. خاتمي پاسخ داد: مساله‌ي صدام مساله‌ي روشني است و اتفاقا چون مساله بسيار مهم است يك شوراي سياستگذاري درباره‌ي مسائل عراق داريم كه قوه‌ي قضاييه نيز جزو آن شوراست. مساله فراتر از اين است كه يك وزارتخانه‌ي دولتي بتواند كار كند.

رييس جمهور اظهار داشت: از ابتدا از سوي شوراي عالي امنيت ملي و از سوي دولت، وزارت امور خارجه موظف شد اسناد و مدارك حقوقي براي ادعاهايي كه ما عليه صدام داريم و آن طرح دعوي را جمع‌آوري كند و پيشرفت بسيار خوبي هم داشته است.

خاتمي گفت: اينكه قوه‌ي محترم قضاييه چه گفته است را نمي‌دانم ولي هيچ‌گونه تعللي در اين زمينه نبوده و كار هم در حل انجام است. در موقع خودش - كه ديرهم نشده است - ما نظرات خودمان را مي‌گوييم و معتقديم كه صدام خسارت‌هاي بزرگي به ملت و سرزمين ما زده است و حتما در دادگاهي كه اميدوارم بي‌طرفانه، منصفانه و شجاعانه اتهامات صدام را بررسي كند، ما يكي از مدعيان بزرگ وي هستيم.

در ادامه خبرنگاري درباره‌ي وضعيت قايق‌هاي انگليسي و مسائل پيش‌آمده سوال كرد كه خاتمي در پاسخ گفت: طبق اسناد و مدارك و امضاي مسوولان رسمي و اقرار و گفته‌ها و نامه‌هايي كه بريتانيايي‌ها دارند و در دست ماست قايق‌ها وارد چارچوب آبهاي ايران شده‌اند و اين طبيعي است كه اگر كساني به حريم ما تجاوز كنند طبق مقررات با آنها برخورد مي‌شود و وقتي هم كه آنها را گرفتند، ما براي حسن‌نيت بسيار زود تصويب كرديم كه اينها آزاد شوند و الان هم گفته‌ايم كه قايق‌ها هم بايد آزاد شود و در موقع خود آزاد مي‌شود.

خاتمي با اشاره به ادعاهايي كه از سوي انگليسي‌ها مطرح شده، گفت: ما فرض بر اين داريم كه سوءتفاهم و اشتباه شده و همان حرفي كه آقاي جك‌استراو و وزير امور خارجه‌ي آن‌ها و مسوولان رسمي آن‌ها زدند و حتي از ايران عذرخواهي كردند، درست است.

وي اظهارنظر متفاوت يك مقام مسوول انگليسي در اين زمينه را به علت وجود تناقض‌هايي كه بين مسوولان بريتانيايي وجود دارد، دانست و تاكيد كرد كه ما از آبهاي‌ كشورمان دفاع مي‌كنيم و قصد تجاوز به ديگران را نداريم. رفتارمان طبق قوانين بين‌المللي بوده است و در عين‌حال خيلي زود دستگيرشدگان را آزاد كرديم، از نظر ما به صورت اصولي قايق‌ها به انگلستان برخواهد گشت.

ادامه دارد....

  • چهارشنبه/ ۲۴ تیر ۱۳۸۳ / ۱۵:۲۷
  • دسته‌بندی: سیاسی2
  • کد خبر: 8304-09837
  • خبرنگار :