/مذاكرات ‌30 آذر؛ بايدها و نبايدها/ گفت‌وگوها با كارشناسان و نمايندگان مجلس * بي‌اعتمادي اروپا نسبت به مساله‌ هسته‌يي ايران سياسي است

در حالي كه تنها چند روز به گفت‌وگوهاي اوليه براي ازسرگيري مذاكرات هسته‌يي با سه كشور اروپايي باقي نمانده موضوع چارچوب و محتوا و زمان بندي اين مذاكرت از جمله مسايلي است كه كارشناسان تاكيد دارند بايد در اين گفت‌وگوها مشخص باشد.

رييس موسسه يوروسويك لندن گفت: ايران به دليل وجود بي‌اعتمادي سياسي و غير واقعي اروپا بر انجام غني‌سازي در خاك خود اصرار دارد.

دكتر پيروز مجتهدزاده، استاد دانشگاه و رييس موسسه يوروسويك لندن در گفت‌وگو با خبرنگار انرژي هسته‌يي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) با بيان اينكه حفظ فرايند غني‌سازي در خاك كشور عمدتا استقلال در تكنولوژي‌هاي برتر، اقتصاد، سياسي، امنيتي و اجتماعي را در بردارد، گفت: برخورد و مخالفت آمريكا و اروپا با ايران بر سر مساله‌ي هسته‌يي‌اش ناشي از بي‌اعتمادي و نگراني آن‌ها از احتمال انحراف در فعاليت‌هاي صلح‌آميز هسته‌يي ايران بود، اما متاسفانه طي دو سال گذشته مشخص شد كه عدم اطمينان و نگراني آن‌ها سياسي و غيرواقعي است.

وي ادامه داد: مذاكره‌كنندگان ايراني حق دارند و بايد براي حفظ و انجام غني‌سازي در داخل كشور اصرار كنند تا مبادا استقلال و هويت جمعي كشور خدشه‌دار نگردد.

اين كارشناس مسايل بين‌المللي گفت: متاسفانه هيچ نقطه‌ي اميدي در اينكه ايران بتواند به تضمين‌هاي اروپا و آمريكا و يا هر كشور ديگر براي دريافت سوخت هسته‌يي و ديگر فعاليت‌ها اعتماد كند وجود ندارد.

مجتعهدزاده با اشاره به پذيرش اتحاديه اروپا در اينكه ايران غني‌سازي در درصدي پايين را در اختيار داشته باشد با مهم دانستن اين اتفاق گفت: معتقدم اين تحول بزرگ در رويكرد اتحاديه اروپا نشانه واقع‌گرايي بيشتر اروپا در امر مذاكرات هسته‌يي ايران است.

وي در ادامه با تاكيد بر اينكه مذاكرات هيچ وقت از سوي ايران لغو و تحريم نخواهد شد اظهار داشت: يكي از آرزوهاي رژيم اسراييل اين است كه ايران در نقطه‌يي از مذاكرات كنار بكشد تا سندي در محكوم كردن ايران توسط غرب باشد.

مجتهدزاده افزود: تاكيد ايران به زمانبندي مذاكرات در شيوه و مراحل مذاكرات است؛ چرا كه مذاكرات 30 آذر بايد بر روي يك دستور‌العمل كه البته بر اساس يك توافق دو جانبه خواهد بود، انجام شود.

وي گفت: اميدوارم مذاكرات آينده در چارچوب و دستورالعملي مشخص و روشن كه از سوي دو طرف ايران و اروپا مورد توافق است، ادامه يابد.

هم‌چنين مدير مسوول روزنامه ايران نيوز گفت: انتقال بخشي از فرايند غني سازي به كشور ثالث موضوعي بدتر از تعطيلي كامل چرخه سوخت است.

محمد سلطاني‌فر، مدير مسوول روزنامه ايران نيوز در گفت‌وگو با خبرنگار انرژي هسته‌يي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) با اشاره به اهميت غني سازي در خاك ايران گفت: واقع امر اين است كه طرح اروپايي‌ها مبني بر انتقال بخشي از فرايند غني سازي به كشور ثالث موضوعي بدتر از تعطيلي كامل چرخه سوخت كشور است.

وي با بيان اينكه بنا بود اروپايي‌ها پيشنهاد مطلوب، موثر و قابل پذيرشي براي ايران داشته باشند ابراز داشت: اما پيشنهاد آنها تحت عنوان ايده روسيه مبنايي براي وجود رويكرد مثبت ايران باقي نگذاشت.

سلطاني‌فر خاطر نشان كرد: اگر ايران تصميم جدي مبني بر ارايه همكاري گسترده و موثر با آژانس بين‌المللي انرژي اتمي دارد و هر گونه پيشنهاد و ايده‌اي كه به انتقال غني سازي براي ايران در خاك كشوري ديگر مي‌پردازد، غيرقابل پذيرش است.

اين روزنامه‌نگار در خصوص اينكه در چند ماه گذشته فرايند ديپلماسي در مذاكرات هسته‌يي كند شده است به چارچوب مذاكرات 30 آذر اشاره كرد و اظهار داشت: متاسفانه در زمينه ديپلماسي پرونده هسته‌يي كشور در فضايي انفعالي قرار گرفته است؛ چرا كه اروپايي‌ها و غرب مساله هسته‌يي ايران را دچار چالش كردند؛ بنابراين سطح بررسي اين موضوع از كارشناسي و ديپلماسي به مقامات طرفين مذاكره كننده كشانده شده است.

يك نماينده‌ي اصول‌گراي مجلس شوراي اسلامي، اظهار داشت: جمهوري اسلامي هيچ‌گاه زير بار ذلت استثمار اتمي و تكنولوژيكي غرب نمي‌رود.

سليمان جعفرزاده عضو هيات رييسه‌ي كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس هفتم، در گفت‌وگو با خبرنگار پارلماني خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، با اشاره به اهداف غرب در ايجاد تنگنا براي جمهوري اسلامي در خصوص دست‌يابي به انرژي اتمي، گفت: اروپا و آمريكا قصد دارند، از اين طريق ما را به دنبال خود بكشند و براي ما تعيين تكليف كرده و اندوخته‌ي چندين ساله‌ي ملت و دانشمندان ايراني را دور بريزند.

وي اضافه كرد: ملت ايران براي دست‌يابي به تمام چيزهايي كه دارد، توان و هزينه پرداخت نموده و از تمام حقوقش در اين راستا دفاع مي‌كند.

او در ادامه اظهارات اخير البرادعي پيرامون برنامه‌ي هسته‌اي ايران را مورد بحث قرار داد و خاطرنشان ساخت: البرادعي مي‌خواهد كه اين موضوع حل شود و افتخارش نصيب او گردد، اما از طرف ديگر مي‌خواهد غرب را راضي نگه دارد اما در اين بين بايد راه طريقت را ادا كرده و حق ملت ايران را تضعيف ننمايد.

وي تصريح كرد: روزي افشا خواهد شد كه دست صهيونيست‌ها پشت پرده تمام اين مسائل و اظهارات است؛ ما فكر مي‌كنيم البرادعي عاقل‌تر از اينها باشد كه خود را بيش از اين در اختيار آنان قرار دهد.

به اعتقاد جعفرزاده، خواسته‌ي اصلي صهيونيست و آمريكا عدم دست‌يابي كشورهاي مسلمان به انرژي هسته‌اي است تا از اين طريق باب استعمار و استثمار خود را باز نگه دارند و رقابتي در اين خصوص ايجاد نشود.

او در ادامه تاكيد كرد: جمهوري اسلامي بايد مذاكرات خود در اين خصوص با كشورهاي صادق باز نگه دارد و علي‌الخصوص از حضور كشورهايي نظير چين و روسيه كه تاثيرگذار و صاحب‌نظر در اين عرصه هستند بهره گيرد.

نماينده‌ي مردم ماكو و چالدران در مجلس هم‌چنين نياز فعلي كشور را به ايجاد پنجاه نيروگاه اتمي اعلام كرد و يادآور شد: قبل از انقلاب به 22 نيروگاه اتمي نياز داشتيم، اما امروز بايد پنجاه نيروگاه اتمي در كشور ساخته شود.

وي اضافه كرد: دولت در اين خصوص برنامه‌ريزي‌ها و سرمايه‌گذاري‌هايي انجام داده، كه در اين راستا برخي كشورهاي صاحب تكنولوژي براي مشاركت در اين امر اعلام آمادگي كرده‌اند.

نماينده مردم تفرش و آشتيان درمجلس شوراي اسلامي گفت: غني سازي در خاک ايران و فعاليت‌هاي هسته‌اي، جزء حقوق قانوني و ملي ايران است.

علي دانش‌منفرد در گفت‌وگو با خبرنگار ايسنا، از طرح جديد روسيه مبني بر غني‌سازي در خارج از ايران خبر داد و افزود: هدف از اين طرح جديد روسيه نفوذ در اداره ملت ايران و انحراف در فعاليت‌هاي صلح‌آميزهسته‌اي ايران است.

وي گفت: معتقديم جمهوري اسلامي بايد بر اساس قوانين و مقررات بين‌المللي و تعهدات آژانس هسته‌اي، برنامه‌هاي هسته‌اي را در خاک ايران دنبال کند.

وي غني‌سازي در خاک ايران را جزء حقوق قانوني ايران دانست و گفت: اين طرح در ايران نيازمند بررسي و کارشناسي زياد است.

وي گفت: ديگر کشورها هم در برنامه‌هاي هسته‌اي ايران در راستاي اعتمادسازي با حفظ منافع کشور مشارکت کنند.

مدني گفت: اگر مذاكرات را زمان‌بندي نكنيم اروپايي‌ها هم‌چنان با تعويق زمان مذاكرات، به دنبال سرگرم كردن ما خواهند بود.

حجت‌الاسلام سيدمحمود مدني بجستاني، رييس كميته سياسي و محرمانه كميسيون اصل نود در گفت‌وگو با خبرنگار پارلماني ايسنا گفت: تجربه‌ي يكي دو سال گذشته در بحث پرونده‌ي هسته‌اي نشان داده كه اروپايي‌ها به دنبال سرگرم كردن ما با مذاكرات و تعويق مذاكرات بوده‌اند.

وي افزود: اروپايي‌ها در ژنو قول دادند كه 2 ماهه طرح كامل و جامع خود را به ايران ارائه دهند، آن 2 ماه گذشت و هيچ طرح جامعي را مشاهده نكرديم.

نماينده گناباد در خصوص غني‌سازي در خار كشورمان گفت: به عنوان يك حق از هر آنچه كه قانونا و بر اساس قرارداد‌هاي پذيرفته شده بين‌المللي حق ماست، نمي‌گذريم. مگر اين‌كه در يك مرحله خاصي كه مصالح ملي‌مان اقتضا كند، كه آن هم با حق تصميم‌گيري مسوولين و ملت انجام مي‌شود.

وي تاكيد كرد: در حال حاضر دليل نمي‌بينيم كه بپذيريم از حق خود محروم باشيم كه البته اگر يك روزي خود مسوولين كشور احساس كنند كه نياز به اين كار داريم يا براي به دست آوردن بعضي از روش‌ها و تكنولوژي‌ها، نياز به اين كار است، خودمان تصميم خواهيم گرفت؛ ولي اين‌كه به ملت بزرگي مثل ايران تحميل كنند كه نبايد در خاك خود چنين كاري را انجام دهند، يك توهين به ملت تلقي مي‌شود و نبايد پذيرفت.

مدني در خصوص چارچوب مذاكره آتي گفت: حتما بايد زمان‌بندي در مذاكرات دنبال شود و چارچوب مذاكرات هم در حدود اختيارات آژانس انرژي اتمي است و چيزي بيش از اين را نبايد بپذيريم.

به اعتقاد يك عضو هيات رييسه‌ي مجلس، غني‌سازي در خارج از خاك ايران كشور ما را به مستعمره‌ي كشوري تبديل مي‌كند كه غني‌سازي در خاك آن انجام مي‌شود.

حميدرضا حاجي‌بابايي، عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي، در گفت‌وگو با خبرنگار پارلماني خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با اجتناب‌ناپذير خواندن زمان‌بندي مذاكرات مقدماتي ايران و اروپا كه از 30 آذر ماه آغاز مي‌شود، يادآور شد كه اروپايي‌ها تاكنون در جريان مذاكره با ايران نشان داده‌اند كه به دنبال زمان‌سوزي و كش‌دار كردن مذاكرات هستند تا در فرصت‌هاي مناسب با هماهنگي آمريكا به ايران فشار آورند.

وي با تاكيد بر اين‌كه بايد بدانيم براي چه مذاكره مي‌كنيم و اين مذاكره چقدر به طول مي‌انجامد، از لزوم برنامه‌ريزي براي مذاكرات آتي سخن گفت و خاطرنشان كرد كه تامين منافع ملي بايد در مذاكرات آتي مدنظر باشد.

اين عضو هيات رييسه‌ي مجلس، در تعريف اهداف مذاكره‌ي ايران با اروپا از برخورداري از چرخه‌ي كامل سوخت و دستيابي به فناوري صلح‌آميز هسته‌يي ياد كرد و افزود: بديهي است كه براي دست‌يابي به اين اهداف زمان‌بندي مشخصي را مدنظر داشته باشيم.

حاجي‌بابايي غني‌سازي اورانيوم در خاك جمهوري اسلامي ايران را در جهت منافع ملي كشورمان ارزيابي كرد و گفت: غني‌سازي اورانيوم در خارج از اين خاك، به هيچ‌وجه در جهت منافع ملي ما نيست و ما را در زمره‌ي مستعمرات كشوري قرار مي‌دهد كه غني‌سازي در خاك آن صورت مي‌گيرد.

به گفته‌ي وي، غني‌سازي در خارج از خاك ايران زمينه‌ي فشارهاي سياسي و تحريم از جانب اروپا و آمريكا عليه ايران را خواهد افزود.

اين عضو كميسيون امنيت ملي بر لزوم تداوم مذاكرات و اروپا در چارچوب قوانين NPT و آژانس تاكيد كرد و افزود: اين مذاكرات جايگاه‌مان را در شوراي حكام بيشتر كرده و پشتيباني اروپا از ايران را به همراه خواهد آورد.

حاجي‌بابايي با بيان اين‌كه مذاكره با اروپا براي ايران هدف نيست، يادآور شد كه اين مذاكرات صرفا وسيله‌اي براي كسب موفقيت در شوراي حكام به عنوان هدف جمهوري اسلامي ايران است.

وي در پايان بار ديگر از لزوم هدفمند بودن مذاكرات آتي ايران سخن گفت و متذكر شد كه اين هدفمندي بايد شامل زمان‌بندي مذاكرات، موضوع مشخص مذاكرات و دستور كار دقيق هيات مذاكره كننده باشد.

انتهاي پيام

  • شنبه/ ۲۶ آذر ۱۳۸۴ / ۱۵:۴۹
  • دسته‌بندی: انرژی هسته‎‌ای
  • کد خبر: 8409-14722
  • خبرنگار :