وزير دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح تاكيد كرد: ارتقاء و گسترش همكاريهاي دفاعي و نظامي بين ايران و جمهوري سوريه، عاملي مهم در ثبات و امنيت منطقهيي به شمار ميآيد.
به گزارش گروه دريافت خبر خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، سردار سرتيب پاسدار احمد وحيدي در گفتوگو با خبرنگاران، اهداف و برنامههاي سفر خود و هيات بلندپايه دفاعي به دمشق را تشريح كرد و گفت: اين سفر نيز در چارچوب مراودات جاري دو كشور و تحكيم روابط و تبادل نظر درباره تحولات امنيتي منطقهيي صورت ميگيرد.
متن كامل پرسش و پاسخ وزير دفاع با خبرنگاران به شرح زير است:
* سفر شما بهعنوان وزير دفاع ايران به سوريه با چه اهدافي صورت گرفته است؟
ـ دو كشور ايران و سوريه از اشتراكات تاريخي، فرهنگي، ديني و اجتماعي برخوردارند. ايران و سوريه در طول سه دهه گذشته براساس تدابير رهبران فقيد دو كشور (حضرت امام خميني «ره» و آقاي حافظ اسد) به يك همگرايي سياسي و راهبردي درباره همكاريهاي دوجانبه و موضوعات منطقهيي و بينالمللي دست يافتند. سفر مقامات ارشد دو كشور نيز در چارچوب توسعه و تقويت همكاريها صورت ميگيرد.
اين سفر نيز در چارچوب مراودات جاري دو كشور و تحكيم روابط و تبادل نظر درباره تحولات امنيتي منطقهيي صورت ميپذيرد. در اين سفر همچنين مذاكره پيرامون موضوعات كاري دو جانبه و فعالسازي و سرعت بخشيدن به توافقات گذشته و شناسايي ظرفيتهاي جديد همكاري در مسير توسعه و تحكيم همكاريهاي دفاعي و فني مورد بحث و بررسي طرفين قرار خواهد گرفت. معتقديم ارتقاء و گسترش همكاريهاي دفاعي و نظامي بين ايران و جمهوري سوريه، عامل مهمي در ثبات و امنيت منطقهيي بهشمار ميآيد.
* جمهوري اسلامي در چارچوب روابط خود با لبنان، همكاريهاي دفاعي خود را در چه سطحي ارزيابي ميكند؟
ـ لبنان از موقعيت سوق الجيشي مهمي برخوردار است و همواره در 60 سال گذشته مطمع نظر صهيونيستها بوده و با تجاوز آشكار و روزمره از سوي رژيم صهيونيستي روبهرو است.
آثار باقي مانده از تجاوز وحشيانه صهيونيستها در سال 2006 هنوز در بخشهاي وسيعي از لبنان باقي است و بمبهاي خوشهيي دشمن صهيونيستي از مردم عادي و كشاورزان جنوب لبنان قرباني ميگيرد. جمهوري اسلامي همواره پشتيبان ملت و دولت لبنان بوده و براي گسترش همكاريهاي دفاعي با اين كشور تلاش كرده است و براي ارتقاي همكاريهاي دفاعي با لبنان آماده است.
* ايران چه نقشي در ايجاد امنيت و آرامش در عراق ميتواند ايفاء كند؟
ـ ثبات و آرامش در عراق در 6 سال گذشته، بخشي از دغدغه امنيت ملي جمهوري اسلامي ايران بوده و براي استحكام و ثبات امنيتي در عراق، تلاشهاي مستمري را بهعمل آوردهايم. بيثباتي و تشنج در عراق، ريشة داخلي نداشته و به حضور اشغالگران و مداخله و تحريك برخي كشورهاي خارجي مرتبط است.
آرامش و ثبات در عراق به دو مؤلفه اقتدار داخلي و كاهش مداخلة اشغالگران و عوامل خارجي متكي است و بنابراين با افزايش توان امنيتي حكومت مركزي و تقليل يافتن تأثير عوامل خارجي بهبود مييابد. جمهوري اسلامي ايران با تأكيد بر اين دو عامل ، از حكومت مركزي عراق و استقلال و حاكميت آن دفاع كرده و براي توسعه همكاريهاي دو جانبة ايران و عراق نيز آمادگي كامل دارد. سال 2010 كه روند خروج نيروهاي اشغالگر از عراق پيشبيني شده، ميتواند آغاز يك پروسه امنيتسازي پايدار در عراق تلقي شود و همكاريهاي چهارجانبه ايران، عراق، تركيه و سوريه، پايهاي براي الگوي امنيت منطقهيي خواهد بود.
* تأثير تعامل ايران با سوريه در اينباره چيست؟
ـ مناسبات دوستانه و راهبردي ايران و سوريه ميتواند به الگوي و مدل موفقي از تعاملات سازنده و ثباتبخش ميان كشورهاي اسلامي و كشورهاي منطقه ارزيابي شود و ايران آمادگي دارد اين نوع تعاملات را با كليه تعاملات دفاعي ايران و سوريه عامل ايجاد ثبات در منطقه حساس خاورميانه است و البته موازنه هاي مثبت را در بطن خود ايجاد ميكند. در مورد طرح منطقهيي همكاري نزديك ايران، سوريه و عراق ميتواند مبنايي براي تأمين امنيت بيشتر در منطقه باشد و اين خود عاملي خواهد بود براي ايجاد توسعه اقتصادي، بازرگاني و تجاري.
* برخي كشورها اعتقاد دارند حوادث يمن نتيجة دخالت ايران است، نظر شما در اينباره چيست؟
ـ حواث يمن و صعده، بايد از طريق تعامل آرام و گفتمان داخلي و ملي به نتيجه برسد. مداخله در مسائل داخلي يمن و درگيريهاي صعده و منطقهيي كردن اين بحران، موجب فراهم شدن، حوادث غيرانساني و ضداسلامي و كشتار مردم بيگناه و بيثباتي در يمن خواهد شد كه بازتابهاي منطقهيي نيز پيدا ميكند.
آمريكا و رژيم صهيونيستي با دامن زدن به درگيريهاي يمن و وارد كردن برخي كشورهاي عربي به اين جنگ، مقدمات مداخله بيشتر در منطقه و ايجاد پايگاه دريايي گسترده در دهانة باب المندب را فراهم ميكنند و از طريق تضعيف حكومت مركزي يمن، زمينة كسب امتيازات بيشتر را فراهم ميكنند. "مساعل جميله" بايد از سوي سازمان كنفرانس اسلامي به اجرا درآيد و عربستان نبايد بهعنوان يك طرف درگيري عمل كرده و در ماه حرام به قتل عام مردم صعده و استانهاي شمالي آن بپردازد.
ادامة جنگ، مداخلة عربستان و ديگر كشورها در اين درگيري داخلي، بيثباتي بيشتر در داخل يمن را موجب ميشود. سازمانهاي بينالمللي و منطقهيي بايد به وظايف انساني و بشر دوستانة خود نسبت به آوارگان و جنگزدگان صعده كه در آستانه فصل سرما هستند، عمل كنند.
* تحليل شما از مسائل داخلي ايران، پس از انتخابات چيست؟
ـ اختلاف ديدگاههاي سياسي كه در هر كشوري امري طبيعي است، با برنامهريزي و مداخلة خارجي از هنجارهاي طبيعي و عادي خارج شد و عناصر فرصتطلب خارجي و بعضاً داخلي تلاش كردند اين تمايز فكري را به تضاد بر عليه نظام اسلامي تبديل كنند. همانگونه كه در 30 سال گذشته ولايت فقيه و رهبري ضامن سلامت و وحدت كشور و نجات آن بوده، اينبار نيز آثار خود را بر روند تخريب نظام بهجاي گذاشت و آن را مهار كرد.
رقابت سياسي در چارچوب نظام و رهبري و قانون اساسي موجب استحكام نظام و تأمين منافع ملي خواهد شد و بهانه و مستمسك به استكبار جهاني براي "موج سواري سياسي" در ايران را نخواهد داد. نخبگان و رهبران سياسي با تغيير ادبيات و لحن خود و پيروي از منويات رهبري ميتوانند در مسيري سازنده عمل كنند.
* با گذشت بيش از يكسال از انعقاد قرارداد S-300 با روسيه، مسكو از اجراي اين قرارداد خودداري ميكند، تحليل شما چيست؟ آيا اين امر تحت تأثير لابي صهيونيستي و آمريكاست؟
ـ نگاه به روسيه زماني ميتواند روندي با ثبات را طي كند كه تعاملات روسيه از اعتمادسازي با ايران فاصله نگيرد و اين اعتمادسازي از طريق همكاري شفاف و اجراي تعهدات شكل خواهد گرفت. تجربه دوران جنگ سرد و دو دهة اخير بايد براي روسها روشن باشد كه صهيونيسم خط مقدم سياستهاي فرمايشي غرب و آمريكا براي فروپاشي فدراسيون روسيه است و "مهار روسيه از طريق همكاري" به اجرا در ميآيد.
* نظر جنابعالي درباره قطعنامة اخير شوراي حكام آژانس هستهيي چيست؟ عكسالعمل ايران چگونه خواهد بود؟
ـ آنچه جاي تأسف دارد اينكه سازمانهاي بينالمللي در سقف اهداف سياسي غرب و قدرتهاي جهاني عمل ميكنند و از استقلال حرفهيي برخوردار نيستند. قطعنامه اخير شوراي حكام آژانس كه فاقد اجماع بود، مصداق اقدام سياسي و غيرحرفهيي است و فراتر از قوانين آژانس و اختيارات آن است. اين قطعنامه بهجاي پاسخگويي به تكاليف آژانس نسبت به تأمين سوخت هستهيي تحقيقاتي تهران با فشار آمريكا و غرب، بهدنبال پيچيدهتر كردن روندهاي مذاكراتي و همكاريهاي في مابين است.
جمهوري اسلامي بر اساس NPT منافع و حقوق خود را دنبال خواهد كرد. اگر آژانس نسبت به تكليف خود در تأمين سوخت مركز تحقيقاتي تهران عمل نكند، ايران از فنآوري خود براي غنيسازي استفاده خواهد كرد. موضوع " مركز فردو" كاملاً قانوني و در چارچوب تعهدات ايران، با گزارش پيش هنگام در اطلاعرساني همراه بوده و گامي جديد در اعتمادسازي ايران نسبت به آژانس است. از آنجا كه آژانس به وظايف حرفهيي خود عمل نكرده و غرب در گفتمان خود صادق نيست و اهداف ديگري را دنبال ميكند، رويكرد تأمين سوخت و ساخت مركزهاي غنيسازي امري اجباري و حياتي است.
* استراتژي دفاعي ايران بر چه مبنايي تنظيم شده و آيا سلاح هستهيي در آن جايگاهي دارد؟
ـ دكترين امنيتي ايران با ماهيتي دفاعي و براي حفظ استقلال و حاكميت و تأمين منافع ملي جمهوري اسلامي تأمين شده و همانگونه كه مقامات عاليه كشور بارها اعلام كردهاند، سلاح هستهيي در دكترين امنيتي ايران جايگاهي ندارد و آن را ابزاري غيرانساني و ضدبشري ميدانيم. ايجاد ترديد و تشكيك از طرف غرب در مورد پرونده هستهيي ايران ماهيتي سياسي دارد تا با "ايرانهراسي" اهداف ديگري را محقق كنند. اين در حالي است كه رژيم صهيونيستي با صدها كلاهك هستهيي عامل بيثباتي در منطقه است و كشورهاي اروپايي و آمريكا در حال ساخت نسلهاي جديد بمبهاي هستهيي هستند.
* پاسخ شما به تهديدات احتمالي رژيم صهيونيستي در حملة نظامي به مركزهاي هستهيي ايران چيست؟ آيا نيروهاي مسلح ايران از آمادگي لازم برخوردارند؟
ـ تهديدات اخير مقامات صهيونيستي با هدف روحيه بخشيدن به جامعه صهيونيستي و ارتش اين رژيم و تصويب بودجه نظامي فزاينده براي سال 2010 صورت ميگيرد. از سوي ديگر صهيونيستها به خوبي از ناتواني خود براي اجراي هرگونه تهديد نسبت به ايران و پاسخ محكم ايران آگاهي دارند.
صهيونيستها در هيچيك از سناريوهاي احتمالي براي تهديد ايران در امان نخواهند بود و هم براي ضربه اول و پيشدستانه و تجاوزكارانه با وحشت روبهرو هستند و هم در تحمل ضربه دوم تلافيجويانه، در كابوس نابودي كامل بسر ميبرند. نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي در اقتدار كامل براي دفاع بسر ميبرند و اولين پاسخهاي ايران در مركزهاي ساخت سلاحهاي شيميايي، ميكروبي و سلاحهاي كثيف و سلاحهاي ممنوعه هستهيي در اين رژيم خواهد بود.
* روابط شما با كشورهاي عضو شوراي همكاري خليجفارس چگونه است؟ گسترش روابط دفاعي را چگونه ارزيابي ميكنيد؟
ـ مناسبات با كشورهاي عربي حاشيه خليج فارس به ميزاني كه از شاخص استقلال رفتاري و سياسي و تمايل براي همزيستي و تكاملپذيري تبعيت ميكند، داراي عرصة گسترش خواهد بود. همكاريهاي جمهوري اسلامي با كشورهاي عربي حاشيه خليج فارس ميتواند از ظرفيتهاي جديد و در تمامي عرصهها برخوردار شود و مناسبات دفاعي بخشي از آن خواهد بود تا از منافع في مابين دفاع كرده و آنرا گسترش دهد. رويكرد جمهوري اسلامي و دكترين امنيتي ايران در تعاملات و مناسبات گسترش يافته با كشورهاي همسايه و ديگر كشورهاي دوست است و آمادگي كاملي براي همكاريهاي دفاعي نيز با اين كشورها داريم.
* دادگاه آميا يكي از متهمانش را شما معرفي كرده است. نظر جنابعالي چيست؟
ـ مديريت اين اتهام از ابتدا در دست صهيونيستها بوده و فاقد مشروعيت و ادلة قانوني است. به همين دليل روند پيگيريهاي اين پرونده، اعتراف به دريافت رشوه از صهيونيستها توسط شهودي ساختگي و مقامات قضايي، دروغين بودن اتهامات را اثبات كرد.
* نظر شما راجع به مذاكرات ايران و آمريكا چيست و چشمانداز آن را چگونه ارزيابي ميكنيد؟
ـ تاريخ بياعتمادي به آمريكا صرفاً مربوط به رفتار غير انساني حكومتهاي آمريكا در نظام شاهنشاهي نيست و در 30 سال گذشته نيز رفتار خصمانه و فريبكارانه تا امروز ادامه داشته است. آمريكا بهدنبال ناديده گرفتن منافع و حقوق ايران و پايمال كردن آن است و همزمان با ژستهاي گفتماني، اقدامات خصمانه و ضد امنيتي و متضاد با منافع ملي ايران را به اجرا گذاشته و تشديد ميكند.
در چنين فضايي، اميد به گفتمان و مذاكره با آمريكا، نتيجهاي جز مخدوش شدن تشخّص ملي و منافع ملي ايران در بر نخواهد داشت. با قدرتيابي جناحهاي افراطي در آمريكا، چشمانداز هرگونه مذاكره، نااميدكنندهتر خواهد شد، چرا كه سياستهاي افراطي و استكباري حكومتهاي آمريكا، كمكي به منافع دو كشور نخواهد كرد.
انتهاي پيام