• سه‌شنبه / ۲۴ فروردین ۱۴۰۰ / ۱۱:۱۵
  • دسته‌بندی: لرستان
  • کد خبر: 1400012413329
  • خبرنگار : 50310

آتش‌سوزی و تغییرات کمی و کیفی آن بر مراتع

آتش‌سوزی و تغییرات کمی و کیفی آن بر مراتع

ایسنا/لرستان یک عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان گفت: آتش‌سوزی کنترل شده خطرهای آتش‌سوزی مهیب را کاهش می‌دهد و مانع تخریب ساختار حیات وحش و مراتع می‌شود، حتی ممکن است در کوتاه‌مدت تأثیر اندکی مانند آتش‌سوزی‌های مخرب داشته باشد.

رضا سیاه‌منصور در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: آتش‌سوزی عاملی مهم و اثرگذار در اکوسیستم‌های مرتعی و ابزاری مهم و مدیریتی در سطح وسیعی از مرتع به‌منظور اصلاح ترکیب و ساختار اکوسیستم‌های مرتعی است.

وی ادامه داد: آتش‌سوزی کنترل شده خطرهای آتش‌سوزی مهیب را کاهش می‌دهد و مانع تخریب ساختار حیات وحش و مراتع می‌شود، حتی ممکن است در کوتاه‌مدت تأثیر اندکی مانند آتش‌سوزی‌های مخرب داشته باشد و به جز پوشش گیاهی افق‌های خاک را تخریب کند و مواد غذایی را از بین ببرد، سریعاً بازسازی می‌شود و تولید افزایش می‌یابد.

سیاه‌منصور تصریح کرد: پس از آتش‌سوزی ممکن است فاکتور تولید علوفه در گراس‌های پایا و پهن‌برگان علفی در سال‌های اول و دوم کاهش یابد اما در سال‌های بعد از آن تولید افزایش می‌یابد.

این عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان ادامه داد: تاج پوشش گیاهان هم از فاکتورهای متأثر از آتش است و یک سال پس از آتش‌سوزی در گیاهان چوبی کاهش و در گراس‌های چندساله افزایش می‌یابد، که این افزایش در اولین فصل رویش پس‌از آتش‌سوزی با سوختن بوته‌ها و کاهش آن‌ها و استقرار گراس‌های از سر گرفته و باعث افزایش تولید دام‌ها می‌شود.

وی ادامه داد: در این میان تراکم پایه‌ها نیز تحت تأثیر آتش‌سوزی قرار می‌گیرد، به‌طوری‌که گراس‌های پایا پس از دو سال مجدداً مستقر می‌شوند.

سیاه‌منصور عنوان کرد: این مطلب که آتش‌سوزی باعث کاهش تاج پوشش و اندام‌های هوایی بوته‌ای و گیاهان چوبی می‌شود قطعی است و نهایتاً این کاهش نیز در فراوانی و در تراکم آن‌ها مشاهده می‌شود و نتیجتاً محیطی مناسب برای گسترش و استقرار گراس‌ها و فورب های چندساله به واسطه کاهش رقابت برای نور و عناصر غذایی قابل دسترس فراهم می‌کند.

این عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان با اشاره به این‌که اجتماعات گیاهی تأثیرپذیری شدیدی از آتش دارند، بیان کرد: آتش می‌تواند باعث افزایش دولپه‌ای‌ها شود و برخی را نیز کاهش دهد، بدین صورت که کاهش تراکم بوته‌زارها و آتش‌سوزی باعث کاهش یا حذف رقابت بین نهال گراس‌های چند ساله و بومی می شود و در اثر افزایش قابلیت دسترسی به مواد غذایی، نور و خاک اتفاق می‌اُفتد بنابراین افزایش پوشش و بیوماس در گراس‌ها و فورب‌ها مشاهده می‌شود.

وی افزود: آتش برای سلامت مرتع و پایداری آن لازم است و اگر چرخه آتش متوقف شود سلامت و غلبه گراس‌های پایا و گیاهان مرغوب به خطر می‌اُفتد این در حالی است که خیلی از گیاهان می‌توانند با آتش سازگاری یابند.

سیاه‌منصور با اشاره به این‌که آتش‌سوزی باعث تولید علوفه تازه و خوش خوراک می‌شود، عنوان کرد: آتش‌سوزی در زاگرس و ازجمله لرستان به طور سهوی و عمدی و مکرر هر ساله در تابستان و هنگامی که گیاهان مرتعی چرخه رویشی خود را تکمیل کرده اند و خشک می‌شوند به وقوع می پیوندد.

این عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان ادامه داد: این واقعیت بسته به شرایط اقلیمی وقوع و نوع پوشش گیاهی غالب آثار متفاوتی بر اکوسیستم دارد.

انتهای پیام  

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.