• پنجشنبه / ۲۲ مهر ۱۴۰۰ / ۰۹:۴۵
  • دسته‌بندی: مازندران
  • کد خبر: 1400072215429
  • خبرنگار : 50200

گزارش ایسنا از نتایج یک پژوهش در دانشگاه مازندران:‏

خاک را به «کُلش» کیمیا کنند

خاک را به «کُلش» کیمیا کنند

ایسنا/مازندران پژوهشگران دانشگاه مازندران در ابتکاری ارزشمند، موفق به تولید خاک ارگانیک، حاصلخیز و باکیفیت ‏از کاه و کلش شالیزارهای برنج شدند.‏

رسم و عادتی دیرینه در مزارع کشاورزی از جمله شالیزارهای شمال کشور؛ آتش زدن کاه و کلش ‏جهت هموار و مهیا کردن زمین برای کشت دوم. سرمایه ای که به سادگی به حریق سپرده می ‏شود تا دود آن هم به چشم محیط زیست برود و هم به چشم خاک. همه این اتفاق در شرایطی ‏است که مطابق ماده ۲۰ قانونِ هوای پاک و بر اساس ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی، آتش زدن ‏کاه و کلش ممنوع است.‏
دلیل اصلی روی آوردن کشاورزان به آتش زدن کاه و کلش، کنترل آفات و علف ‌های هرز، پاک شدن ‏سریع زمین از بقایای گیاه قبلی و آسان شدن عملیات شخم برای محصول بعدی است اما غافل از ‏اینکه سوزاندن کاه و کلش علاوه بر مشکلاتی که برای خاک ایجاد کرده و عناصر مفید و بسیار مورد ‏نیاز و ضروری خاک که می تواند جذب گیاهان شود را از بین می برد، باعث آلودگی هوا و محیط ‏زیست شده و خسارات اقتصادی متعددی را دامن می زند.‏
حال با همت مریم قلی‌زاده، دانشجوی مقطع کارشناسی رشته زیست‌شناسی  و علوم گیاهی و ‏ آرمان محمودی اطاقوری، عضو هیئت علمی و دانشیار گروه علوم گیاهی دانشگاه مازندران و ‏در ابتکاری ارزنده از باقیمانده کاه و کلش شالیزارهای استان، خاکی حاصلخیز و ارگانیک و بسیار غنی ‏تولید شده تا از هدر رفت این سرمایه گران ‌بها جلوگیری و ارزش افزوده قابل توجهی نیز عاید کشاورز ‏شود.‏
محمودی در گفت و گو با ایسنا، هدف اصلی از انجام این تحقیق را کاربردی کردن پژوهش ها ‏دانست و با بیان اینکه این تحقیق دانشگاهی نیز در راستای پیاده کردن همین هدف و دغدغه انجام ‏شده است، بیان کرد: پایان نامه های مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا و پروژه دوره کارشناسی ‏باید به سمتی سوق داده شوند که بتواند مشکل و معضلی از  مشکلات کشور، استان و یا ‏شهرستان را حل نموده و برطرف نماید. ‏
وی در خصوص فرآیند تولید این خاک ارگانیک ضمن اشاره به این نکته که سوزاندن کاه و کلش ‏شالیزارها پس از برداشت برنج توسط کشاورزان، آثار مخربی از جمله بالارفتن سطح آلاینده‌ها، ‏فرسایش و کاهش حاصلخیزی خاک در محیط زیست به همراه دارد، گفت: در این فرآیند، مقدار ازت ‏موجود در کاه و کلش را با استفاده از بستر درختان جنگلی افزایش یافت که در نتیجه نسبت کربن ‏به ازت، از حدود ۷۰ به زیر ۱۰( حدود هفت و نیم تا هشت) کاهش پیدا کرد چراکه این نسبت ‏C‏ ‏به ‏N، یک پارامتر بسیار موفق و تعیین‌کننده در کیفیت نوع خاک تولید شده است.‏
دانشیار گروه علوم گیاهی دانشگاه مازندران با بیان اینکه خاک تولید شده با استفاده از بستر ‏درختان جنگلی مازندران و نیز فعل و انفعالات بیوشیمایی حاصل از آن به دست آمد، افزود: غیر از ‏این خواص، خاک ارگانیک تولیدی، دارای ‏PH‏ (اسیدیته) بسیار مناسب (در حدود ۷) و همچنین میکرو ‏المنت‌ها و ماکرو المنت‌ های مفید و مغذی است. دارا بودن هدایت الکتریکی یا شوری مناسب (در ‏حدود ۳) از دیگر ویژگی‌ های مطلوب این خاک تولید شده است. این خاک ارگانیک دارای همچنین ‏مقادیر متنابهی از عناصر شیمیایی نظیر نیتروژن، فسفر، پتاسیم، آهن، منگنز، روی، بر و مس است.‏
مریم قلی‌زاده دانشجوی مقطع کارشناسی رشته زیست‌شناسی علوم گیاهی دانشگاه مازندران ‏که این تحقیق و پژوهش را در قالب واحد پروژه، به انجام رسانید، در خصوص گفت: بدون در نظر ‏گرفتن ارقام برنج و بدون اینکه مقدار خاصی مد نظر باشد، کاه و کُلش مزارع برنج را به‌صورت کاملاً ‏تصادفی، جمع‌ آوری شد و در بازه زمانی ۳۰ روزه، تمامی آزمایش‌ ها و آنالیزهای مختلف را بر روی ‏همه نمونه‌ های انتخاب‌شده، انجام گرفت.‏
گفتنی است خاک ارگانیک تولید شده، بر اساس آنالیز خاک‌شناسی صورت‌ گرفته توسط آزمایشگاه ‏خاک‌ شناسی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، قابلیت استفاده در پرورش، تولید و ‏تکثیر انواع گیاهان زراعی، محصولات باغی، مزارع سبزی و صیفی، گل ‌ها، گیاهان زینتی و آپارتمانی ‏و باغ‌ های میوه را با یک ‌چهارم قیمت نمونه‌های خاک وارداتی از خارج کشور، دارد.‏

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.