• پنجشنبه / ۱۲ مرداد ۱۴۰۲ / ۱۶:۱۲
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 1402051207377
  • خبرنگار : 71619

حاشیه‌سازی طرفداران «فالوده کرمانی» برای «فالوده یزدی»

حاشیه‌سازی طرفداران «فالوده کرمانی» برای «فالوده یزدی»
فالوده یزدی

ثبت فالوده یزدی در حالی با حاشیه‌هایی همراه شده است، که به گفته کارشناس مسؤول ثبت آثار تاریخی و طبیعی استان یزد، فالوده‌ای که به نام استان یزد ثبت شده، ویژه این استان بوده و با فالوده استان‌های دیگر، از جمله کرمان متفاوت است.

معاون میراث‌ فرهنگی استان یزد به تازگی از ثبت فالوده یزدی در فهرست میراث ناملموس خبر داده که با واکنش‌هایی مواجه شده است؛ این برداشت شده که استان یزد «فالوده کرمانی» را به نام خود ثبت کرده، در حالی فالوده کرمانی در سال ۱۳۹۵ از سوی استان کرمان در فهرست میراث ناملموس ثبت شده است. فالوده یزدی در شکل و مواد تشکیل‌دهنده، با فالوده‌های کرمان و شیراز تفاوت‌هایی دارد.

در این راستا، ناصر بابایی ندوشن ـ کارشناس مسؤول ثبت آثار تاریخی و طبیعی استان یزد ـ در عین حال که تاکید دارد کرمانی‌ها فالوده خاص خودشان را دارند و یزدی‌ها هم فالوده مخصوص به خود را، در پاسخ به نقدهایی که به ثبت فالوده یزدی شده است، به ایسنا گفت: متأسفانه درباره ثبت خوراک‌ها و نوشیدنی‌ها با نام مشابه جوسازی‌هایی به وجود می‌آید و برای مثال برخی معتقدند اگر کرمان فالوده کرمانی را به نام خود ثبت کرده، یزد دیگر نمی‌تواند فالوده یزدی را ثبت کند. درحالی‌که این خوراکی‌ها شاید نام مشابهی داشته باشند، اما در هر شهر و جامعه‌ای طرز تهیه آن‌ها متفاوت است، مانند «قرمه» که در بیشتر شهرهای ایران وجود دارد، اما شاید تهیه آن در هر شهر متفاوت باشد.  

کارشناس ثبت میراث فرهنگی استان یزد همچنین یادآور شد: فالوده یزدی و فالوده کرمانی با یکدیگر تفاوت‌هایی دارند و این تفاوت‌ها موجب شده که فالوده هر استان به نام همان استان ثبت شود.  

حاشیه‌سازی طرفداران «فالوده کرمانی» برای «فالوده یزدی»
به ترتیب از راست: فالوده شیرازی، فالوده یزدی، فالوده کرمانی

او درباره تفاوت فالوده یزدی با فالوده‌های شیرازی و کرمانی نیز بیان کرد: فالوده یزدی را از گذشته تا امروز بیشتر با گلاب، معطر می‌کنند و طعم گلاب آن بیشتر از هر ماده دیگری مشهود است. ماده اولیه همه فالوده‌ها نشاسته و شیرین‌کننده است، اما در فالوده‌های استان‌های دیگر از طعم‌دهنده‌های دیگری استفاده می‌شود، مثلا در فالوده کرمانی از نعنا استفاده می‌شود. از طرفی شکل و ظاهر فالوده یزدی با فالوده کرمانی و فالوده شیرازی متفاوت است.  

کارشناس مسؤول ثبت آثار تاریخی و طبیعی استان یزد با بیان اینکه بنا بر مستندات به نظر می‌رسد که فالوده یزدی از خود مرکز شهر یزد، که نسبت به نقاط دیگر گرم‌تر بوده، برآمده است، افزود: در گذشته از یخچال‌های شیرکوه یا یخچال‌های مصنوعی که ساخته بودند، یخ تهیه می‌کردند و با این یخ‌ها فالوده یزدی درست می‌کردند و به دست مردم می‌رساندند.  

بابایی ندوشن درباره پیشینه و قدمت فالوده یزدی نیز گفت: یزدی‌ها با توجه به شرایط آب‌وهوایی یزد و گرمای هوا، بستنی و فالوده محلی یزد را ابداع و اختراع کردند. ماده اصلی فالوده یزدی نشاسته است و نشاسته و نشاسته‌گری حداقل قدمتی که در یزد دارد به دوران صفویه و قبل ازآن باز می‌گردد. قدمت فالوده یزدی هم با توجه به مستندات تاریخی حدود ۴٠٠ سال است. در آن دوران تحولی در معماری یزد اتفاق می‌افتد و قطعا این تحول در نوشیدنی‌ها و خوراکی‌های فصلی بروز می‌کند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۲ ۱۶:۲۹

خیلی جوک خوبی بود. بیا کرمان همه با نعناع و گلاب سرو میکنن

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۲ ۲۰:۱۹

یزدی بوده

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۲ ۲۰:۵۲

یادش به خیر بچه که بودیم نوروز که می شد مادرم در خانه فالوده درست می کردند. دانه هاش گرد بود.

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۴ ۰۹:۱۰

سلام خوشبختانه استان یزد سوغاتی ها و شیرینی های زیادی داره که مخصوص به خودش هست. حالا یه فالوده هم نداشت نداشت! چیزی از معروفیتش کم نمیشه.

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۲ ۲۱:۰۲

خخخخ، همه عالم و آدم میدونن این نوع فالوده به کرمانی معروفه، یزدیهای عزیز اومدن یه کم دانه های فالوده رو که در کرمان گرد هستن، درازترش کردن، اسمشو گذاشتن یزدی، بعدشم فالوده کرمانی رو هم با عرق نعنا و هم با گلاب نوش جان میکنن

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۲ ۲۱:۰۳

سلام ، از نظر تاریخی استان یزد قبلا جزیی از استان کرمان بوده و فرهنگ و اداب و رسوم یکسانی داشته اند. این فالوده با هر شکل و قیافه ای مخصوص استان کرمانی هاست و این فالوده اگر در خانه درست بشه یا از صافی با دانه های خاص رد بشه به همین شکل در میاد ضمنا هم با گلاب و هم با نعنا سرو میشه و اصالتا کرمانی است

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۲ ۲۱:۱۴

یزد هم که اصلا زیر مجموعه استان نبوده؟!

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۲ ۲۱:۳۱

یزد بخشی از کرمان بوده !!!

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۲ ۲۱:۴۰

با سلام، با توجه به اینکه استان یزد زمانی جز استان پهناور کرمان بوده است، و این فالوده که به ثبت رسیده به اسم فالوده یزد، در واقع فالوده کرمانی میباشد، که با عرق نعناع و گلاب سرو میشود، ایکاش میراث فرهنگی که می‌بایست امین و امانتدار میراث ناملموس هر استانی باشد، ابتدا تحقیق می‌کرد و سپس اسم این فالوده را بنام یزد به ثبت میرسانید، میترسم که بزودی قاووت و کلمپه ه و کماچ و دیگر سوغات استان کرمان بنام استان های همجوار ثبت شود، هنوز هم دیر نشده، با یک عذرخواهی و تصحیح اشتباه بعمل آمده می‌توان جلوی این اشتباهات فاحش را گرفت، با تشکر

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۳ ۱۹:۱۱

عزیز من لطفا کمی تاریخ بخونی بد نیست قدیم یزد و اصفهان جزو ولایت سپاهان بودند نه کرمان ضمنا ما تا یاد داریم و از قدیمی ها شنیدیم کلا دو تا فالوده بوده فالوده یزدی و شیرازی حالا کرمانی ها اومدن فالوده را یخورده گرد ترش کردن و بهش میگن فالوده کرمانی که در اصل همون فالوده یزدی هست. کلا شیرینی ها و عرقیجات و نوشیدنی های یزد همه جا زبانزده

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۲ ۲۱:۵۴

شاید چون تاکنون کسی پالوده ی یزدی نخورده می پندارد همان کرمانی است. برای نمونه کباب کوبیده هم در هر شهری ب گونه ای است: گلپایگان، کازرون، بناب و ...

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۲ ۲۱:۵۴

در کرمان پالوده گفته میشه خاص و نمونه نداره و در یزد تقلید شده

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۳ ۰۲:۳۶

یزد در قدیم با شهرهای هرمزگان ، سیستان و بلوچستان و کرمان جزو استان هشت با مرکزیت کرمان بوده و این شهرها بخشی از استان بزرگ کرمان بودند و با جدا سازیهایی که بعد صورت گرفت این شهرها از کرمان جداشده و استان شدند ، خیلی از خوراکیهای کرمان هم در سایر شهرستانهای کرمان آن زمان پخش میشد مثل همین فالوده که از نشاسته ساخته میشه و با گلاب و عرق نعنا ترکیب و خوش طعم میشه ،

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۳ ۰۵:۰۵

سلام ،من هر دو نوع فالوده رو خوردم ،فالوده کرمانی خیلی خوشمزه تر و نشاط آوره ،عالیه حتما امتحانش کنید .

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۳ ۰۷:۱۰

شماها هم دلتان خوش است ازبیکاری چسبیدین به فالوده....به فکرمردم باشید

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۳ ۰۷:۴۰

این یزدی ها همه چیزشون ازمایه

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۳ ۰۸:۲۷

این همان فالوده کرمان است .

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۳ ۰۹:۰۵

بسیار شبیه فالوده کرمانی است که فالوده کرمانی بسیار خوشمزه و با قدمت بسیار زیاد است

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۳ ۰۹:۳۱

سلام وآرزوی سلامتی برای مسئولان یزدکه یدطولایی در دفاع از میراث فرهنگی دارند. من تمام دوران کودکی و نوجوانیم در یزد بود. یادم هست مرحوم شاکر در اردکان اولین بار فالوده کرمانی را در یزد ساخت. شمااگر یک یزدی باشین بیش از شصت سال دیدید که در کودکی همین شکل ثبت ملی شده فالوده یزدی را خورده باشد جایزه دارید! اولین فالوده فروشی شهر یزد شیرحسین است که همان روزهای افتتاح با پدرم آنجا فالوده کرمانی خوردیم و یزدی ها با تعجب می خوردند و به آن ماقوتک می گفتند. تغییراتی که یزدی ها در فالوده کرمانی دادند اندک است ولی از منظر طب سنتی مضر و خطرناک می باشد. مثلا ترکیب سیاهدانه با فالوده یا رشته ای کردن مرواریدهای فالوده که به پرز معده می چسبد نشان می دهد یک چیز من درآوردی و بی ریشه است. فالوده با یخدان های مشهور کرمان آمیخته است و ریشه ای چندین قرن و حتی بیشتر در کرمان دارد. اگر قرار باشد تعصبی باشد من تعصبم روی یزد است چون کودکی شیرین من را ساخته. یزد عشق من است. با کش رفتن چهارتا نشاسته از کرمان، یزد را خوار نکنید. داشته های یزد را ثبت و حفظ کنید. در ضمن استاد تاریخ دانشگاه هستم و علمی سخن گفتن ضرورت کارم است.

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۳ ۱۴:۰۷

فالوده فقط شیرازی و بس

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۳ ۱۵:۱۴

من نه یزدیم نه کرمانی. هر دو فالوده رو خوردم. چون به هر دو شهر احترام میزارم نظر کیفیت نمی دم. آخه از کجا میدونید این فالوده یزدی به پرز معده میچسبه. داداش ام ار ای باید کرده باشید. خوش باشید.

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۳ ۱۷:۲۳

درود بر جناب آقای رضا استاد محترم دانشگاه در رشته تاریخ با توضیحات جامع دقیق و علمی

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۳ ۱۷:۳۱

سلام در تکمیل توضیحات دوستمان دانه های سیاه تخم خرفه هستند که دوستمان سیاه دانه گفتند

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۳ ۱۷:۵۱

ایران سرای من است مردم ایران باید دست به دست هم بدن و پشت هم باشن نه بخاطر یک خوراکی بحث کنتد

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۳ ۲۰:۲۱

بسیار عالی. بنده کرمانی هستم و سپاسگذارم از شما که منطق و حرف حساب زدین. ممنونم

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۳ ۲۱:۲۱

احسنت برشما هیچ زمان نباید تاریخ را اشتباه نقل کرد کار میراث فرهنگی بسیار اشتباه است فالوده کرمانی اصالتش بر هیچکس پوشیده نیست

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۶ ۱۲:۰۶

مرحبا

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۳ ۱۲:۲۶

واقعا که حرف خنده داری است نکه کرمانی ها بجا گلاب سرکه میریزن

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۳ ۱۲:۲۹

حالا شمامایی که میگید فالوده کرمانی ثبت ملی شده سال 95 وسلام

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۳ ۱۲:۳۷

فالوده کرمانی رو شکلش عوض کردی میگی فالوده یزدی؟خیلی بی انصافیه

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۳ ۱۳:۰۶

ای اقا یادش رفته خود یزدم ازکرمان جداشده و ی زمانی بخشداری بوده وبخشی از کرمان.اره توراست میگی.....خود یزدم واس ماست خخخخخ

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۳ ۱۳:۳۱

خب کرمانیها هم به جای پسته وگردو به قطاب مغز بادام میزنن و قطاب ثبت کرمان میکنن

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۳ ۱۳:۴۷

باتوجه به اینکه یزدقبل ازفالوده ماقوت داشته وازآن استفاده میکرده واینکه فالوده یزدی راازماقوت بدست آوردن وباتوجه بهدسترسی آسانتریزدبه یخهای شیرکوه ویخدانهای داخل شهرواینکه یزددرمسیرجاده ابریشم بوده وهمیشه گرمترازکرمان بوده وقرارداشتن بین دومسیدحکومتی شیراز واصفهان مستنده که قدمت فالوده یزد خیلی بیشترازکرمانه.

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۳ ۱۵:۱۹

انشالله که نوش جونتون.ولی یه ذره زشت بود. خداییش زیره یزدی نرید تولید کنید که میتم با فالوده،یزد رو صاف میکنم.خخخخ

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۳ ۱۵:۲۱

ولی من فالوده با نعنا نخوردم،بچه کرمون هم هستم.یزدی ها ادمای خوبی هستند،چطور شده.هیچی از ابهت فالوده کرمونی کم شده.نه بخدا.پس بریز بزن به جانتون بسلامتی

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۳ ۱۵:۲۵

والاه ما تا شنیدیم میگفتن ومیگن فالوده کرمانی حالا شما اگه فکر میکنید با تغییر ۱طعم دهنده نعنا وگلاب وکمی کشیده کردن دانه های نشاسته میتوانید ثبت اثر کنید نمی‌دونم هر جور صلاح میدونید

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۳ ۱۷:۲۲

یزدی ها عادت دارند سنت های دیگران رو به اسم خودشون ثبت کنند. من یزد این فالوده را خوردم. دقیقا یک کپی ناشیانه از فالوده کرمانی است.

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۳ ۱۷:۵۳

من به هر دو شهر سفر کردم و تا اونجا که من میدونم فالوده متعلق به کرمان است و یزدیها از نشاسته خوراکی بنام ماقوت دارن

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۴ ۰۹:۰۷

از قدیم الایام توی خود یزد هم به فالوده میگفتن فالوده کرمانی

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۴ ۱۰:۱۶

فالوده کرمانی از گذشته با عرقیجات مختلف سرو میشده و بنا به تقاضای مشتری نعناع گلاب نسترن پونه ریخته میشده اینکه عرق فالوده رو عوض کنن بگن یزدیه اشتباهه بی چون چراست و قدمت فالوده در یزد شصت سال هم نیست یزدیها میومدن کرمان فالوده میخوردن و ندیده بودن مورد سوم که یزد جزیی از استان هشت یا کرمان بوده و اگه هم مدعی قدمت فالوده یزدی باشه میشه عذر بدتر از گناه چون در اون زمان فالوده مال استان هشت بوده حق تفکیکشو نداشته هیچ جوره این سرقت معنوی قابل توجیه نیست

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۴ ۱۰:۳۵

میشه اون مستندات تاریخی رو بذارن همه ببینن بواله که یه پیرمرد ۸۰ یا ۹۰ ساله یزدی فالوده ای به نام یزدی ندیده ، اگرم قدمتی هست مال زمانیه که یزد به استان هشت تعلق داشته از اون زمان به سرقت برده

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۴ ۱۱:۳۰

ایسنا! تیتر این خبر بسیار جانبدارانه است و به دور از اخلاق حرفه ای و رسانه ای هست. مشخصا جهت دار تیتر زدید برادر/خواهر

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۴ ۱۴:۳۶

فالوده کرمونی مال کرمونه یزدی ها برن تا صبح ثبت زدن خخخخ😂😂😂 مثل این میمونه لامبورگینی رو شرکت سایپا به اسم خودش ثبت کنه 😂😂😂😂😂😂😂

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۴ ۱۷:۵۱

تمامش رو از روی فالوده کرمانی کپی برداری کردن🙄

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۹ ۲۲:۳۰

سلام بنظر من فالوده یا هر چیز دیگری آنقدر ارزش نداره که بشود عامل اختلاف و دلگیری دو نفر ایرانی یا مسلمان یا شیعه مولا. همه اینها را می گذاریم و می رویم و بالاخره هر که از پل بگذرد خندان بود ...

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۲۰ ۱۶:۵۰

یزدی و کرمانی نداریم ، همه ایرانی ، هم متوسلیان یزدی هم حاج قاسم سلیمانی

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۲۱ ۱۰:۴۰

فالوده کرمانی خیلی خوشمزه تره...مدل یزدی هیچی اضافش نمیکنندفقط یه کم اب شکربهش اضاف میکنندشیرین بشه.بقیش یخ هس ودرصدی اب