سوغات ایلام برخلاف دیگر شهرهای ایران با وجود تنوع زیاد، شناخته شده نیست. ما میخواهیم سوغاتیهای محلی ایلام را به شما معرفی کنیم تا در کنار لذت بردن از سفر خود، خرید راحتی داشته باشید.
صنایع دستی و خوراکی های ایلام هر سلیقهای را جذب خود می کند و مسافران به خرید آن ها تشویق میشوند، اما خیلی از مسافران علاقمند هستند علاوه بر هنرهای دستی، سوغات خوراکی ایلام را همراه خود ببرند. خوشبختانه از این بابت در ایلام خوراکیهای محلی بسیاری میتوان یافت که گذشتن از کنار آنها کار آسانی نیست. همچنین آب و هوای مناسب آن سبب شده که محصولات باکیفیتی چون عسل و روغن حیوانی با کیفیت بالا در دسترس باشد.
سوغاتیهایی که به شما معرفی میکنیم شیرینیهای محلی نظیر «بژیبرساق»، «کلهکنجی»، نانهای محلی ایلام، بنه و سقز هستند.
از دیگر سوغاتی های معروف ایلام می توان به روغن حیوانی (رون دان)، عسل کوهی سورگه و شلم، کشک، کنجدو گردو، شیرینی کاک، شیرینی بژی برساق ایلام اشاره کرد.
بژیبرساق
بژی برساق ایلام یکی از مهمترین شیرینیهای قدیمی این منطقه است که از قدیمالایام زنان هنرمند ایلامی برای عروسیها، اعیاد و بهعنوان آذوقهای برای سفر آن را درست میکردند. امروزه این شیرینی خوشمزه در کارگاه های شیرینی درست میشود و بسیار خوشمزه است. مواد تهیه خمیر شیرینی آرد، روغن حیوانی محلی، تخم مرغ، شکر، رازیانه، زرد چوبه و زیره است. این خمیر را به شکل دلخواه در میآوردند، در روغن سرخ میکنند و بعد از آن آماده خوردن میشود. برای تهیه بژی برساق ایلام به شیرینی پزیها و بازارچه سنتی آن مراجعه کنید و بهعنوان سوغات شهر ایلام برای نزدیکان خود تهیه کنید تا همه با سوغات معروف و سنتی ایلام آشنا شوند. درضمن، بژی به معنای «زندگی کن» است و تداعیکننده این موضوع است که با خوردن این شیرینی از زندگی لذت ببر.
/
شیرینی کلهکنجی ایلام
کلهکنجی نوعی حلوا شیرین و خوشمزه است و جز شیرینیهای مخصوص شهر ایلام است. مردم ایلام این شیرینی را بیشتر در شب یلدا استفاده میکنند. مواد اصلی تهیه آن، کنجد و خرماست که بسیار پرانرژی و مقوی است.
/
حلوای بگل ایلام
یکی دیگر از شیرینیهای سنتی ایلام که نوعی حلوا محسوب میشود، حلوای بگل است. همانند کلهکنجی، خرما و کنجد مواد اصلی تهیه آن هستند، با این تفاوت که در این نوع حلوا، نوعی کشک بنام «بگل» استفاده میشود. حلوای بگل بسیار خوش طعم و مقوی است. حلوای بگل و کله کنجی برای هوای سرد بسیار مناسب هستند و مصرف آن ها سبب گرم شدن بدن می شود.
/
بنه ایلام
بنه نام دیگر پسته وحشی است که درخت آن معمولا در کوهها می روید. بنه شبیه به پسته است ولی مغز آن خیلی کوچکتر است. این درخت شیرهای دارد که به آن شیره سقز میگویند. سقز نوعی صمغ سبز رنگ، چسبنده و غلیظ است. از سقز برای تهیه آدامس، داروسازی، پلاستیک سازی، عطر استفاده می کنند. بنه یا صمغ آن را می توانید به عنوان سوغاتی از سفر به ایلام همراهتان ببرید. از دیگر خواص بنه را مسکن درد، درمان زخمها، تقویت کننده اعصاب، تقویت کننده معده و درمان بیماریهای گوارشی برشمردهاند.
نان محلی ایلام
روش پخت نانهای محلی ایلام، همچنان بهصورت سنتی انجام میشود و در تهیه آن هیچ ماده مضر و روش غیر طبیعی استفاده نمیشود. برای پخت آنها از وسیلهای گرد و فلزی به نام «ساچ» استفاده میکنند که بر روی آتش گذاشته میشود و خمیر آماده شده بر روی آن پهن میشود با چندنان محلی ایلام آشنا میشویم.
نان ساجی ایلام: نان نازکی است که خمیر آن از مخلوط آرد، آب و خمیر مایه تهیه میشود و بر روی ساچ درست میشود.
نان پپگ ایلام
برای تهیه این نوع نان آرد، پیاز و آب مخلوط میشوند و خمیر در اندازه های بزرگ زیر خاکستر گذاشته میشود.
/
نان فتیر ایلام
نوعی نان بدون خمیرمایه است و برای تهیه آن آرد، آب و نمک مخلوط میشوند و بر روی ساچ پهن میشود.
دیگر نانهای محلی ایلام نان کزگه، نان شلکینه، نان تنوری و نان پنجهکش هستند.
انتهای پیام
نظرات