• شنبه / ۱۵ آذر ۱۴۰۴ / ۱۵:۰۳
  • دسته‌بندی: خراسان شمالی
  • کد خبر: 1404091509658
  • خبرنگار : 50046

معاون دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی خبر داد

دورریز نان از مشکلات کنونی جامعه/ نان کامل، ضرورت سلامت جامعه است

دورریز نان از مشکلات کنونی جامعه/ نان کامل، ضرورت سلامت جامعه است

ایسنا/خراسان شمالی معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گفت: دورریز نان از مشکلات کنونی جامعه است.

دکتر افشین دلشاد، شنبه ۱۵ آذر ماه در نشست خبری با اشاره به مزایای نان کامل، گفت: غلات کامل از سه بخش پوسته، اندوسپرم (اندوسپوریم) و هسته یا جوانه تشکیل شده است، اما وقتی غله را تصفیه می‌کنیم، فقط اندوسپرم را نگه می‌داریم که چیزی جز نشاسته ندارد. درحالی‌که پوسته و جوانه سه جزء بسیار مهم فیبر، مواد معدنی و ترکیبات ضدسرطانی دارند.

 وی افزود: با سفید کردن غلات، لایه بیرونی سبوس وجوانه گندم حذف شده و فقط نشاسته باقی می‌ماند. درحالی‌که غلات کامل شامل فیبر، ویتامین‌ها، املاح معدنی و ترکیبات ضدالتهاب هستند و همین ترکیبات باعث ارزشمندی نان کامل می‌شوند.

دلشاد عنوان کرد: در فرایندهای صنعتی آردسازی، برای زیباتر کردن آرد، بسیاری از عناصر مفید حذف می‌شوند و از نظر تغذیه‌ای دچار ضرر می‌شویم. نان کامل تیره‌تر است و همین تیره بودن نشانه خوبی است.

 وی با بیان اینکه نان کامل با خمیرمایه طبیعی تهیه و تخمیر می‌شود، اضافه کرد: برای تهیه این نان، نیاز به هیچ ترکیب اضافه دیگری نیست و این یکی از بزرگ‌ترین مزایای نان کامل است.

 دلشاد با اشاره به نقش فیبر در کنترل قند خون و دیابت خاطرنشان کرد: فیبرها دردستگاه گوارش حجم ایجاد می‌کنند و باعث می‌شوند مواد غذایی دیرتر تجزیه و جذب شوند. وقتی جذب کندتر اتفاق بیفتد، قند خون هم آهسته‌تر بالا می‌رود. قندهای ساده با سرعت آزاد می‌شوند و فرد دیابتی یا پیش‌دیابتی نمی‌تواند این افزایش سریع را تنظیم کند. اما فیبر جلوی آزادسازی سریع قند را می‌گیرد و بدن فرصت پیدا می‌کند قند خون را مدیریت کند.

وی با اشاره به نقش نان کامل در پیشگیری از چاقی، یبوست و سرطان روده، توضیح داد: فیبر وارد روده می‌شود و با چربی‌ها و مواد مضر باند می‌شود و مانع جذب آنها می‌شود. در نتیجه قند و چربی کمتر جذب می‌شود و احتمال چاقی کاهش پیدا می‌کند. چاقی که عامل خطر بسیاری از بیماری‌هاست.

این مقام مسئول افزود: سرطان‌های روده بزرگ در شرقی‌ها کمتر از غربی‌هاست، چون مصرف فیبر در شرق بالاتر است. فیبر با کاهش یبوست، دفع مواد مضر و سرطان‌زا، و کاهش التهاب روده، شانس سرطان روده را کم می‌کند.

 وی با بیان اینکه غلات کامل منبع ویتامین‌ها و مواد معدنی هستند، ادامه داد: غلات کامل منگنز، منیزیم، زینک، روی و آهن دارند. جوانه غلات منبع پروتئین ویتامین‌های گروه B از جمله فولات و نیاسین است. با حذف جوانه غلات، بخش بزرگی از این مواد مغذی ومفید مثل ویتامین‌ها را از دست می‌دهیم.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی با اشاره به مشکلات فرهنگی و سبک زندگی در زمینه خرید ومصرف نان، گفت: یکی از مشکلات ما دورریز نان است. نان کپک‌زده سم آفلاتوکسین تولید می‌کند و اگر به دام داده شود، وارد شیر می‌شود و سرطان کبد ایجاد می‌کند.

وی هشدار داد: نان کامل با نانی که برخی نانوایی‌ها به‌عنوان سبوس‌دار می‌فروشند متفاوت است. سبوسی که روی نان سفید ریخته می‌شود در تنور می‌سوزد و می‌تواند ماده سرطان‌زا تولید کند. نان برشته هم مناسب نیست؛ چون آکریل‌آمید تولید می‌شود.

 دلشاد گفت: ماهیت نان سنگک آرد کامل است، اما درحال حاضر این نان را با آرد سفید می‌پزند و سبوس روی آن می‌ریزند که مضر است.

وی با اشاره به ۳ راهکار جهانی برای اصلاح الگوی تغذیه عنوان کرد: آموزش، بازاریابی اجتماعی (ارزان کردن رفتار درست و گران کردن رفتار غلط) و قانون‌گذاری و الزامات بهداشتی بعنوان ۳ راه کار اساسی هستند.

این مقام مسئول عنوان کرد: در بخش آموزش زمانی تاثیر گذار است که دانش آن وجود نداشته باشد، در بخش بازاریابی اجتماعی باید به جریمه های بازدارنده توجه شود و بخش سوم باید الزامات قانونی انجام شود.

 وی افزود: آموزش بهداشت میزان فشار روی دولتمردان را زیاد می کند و فضا برای بازاریابی اجتماعی و مردم آماده می شود تا مردم برای کالای بهتر مبلغ بیشتری پرداخت کنند.

وی با اشاره به نقش مهم رسانه ها به عنوان بازوان حوزه بهداشت و درمان، تاکید کرد: رسانه‌ها باید سطح مطالبه‌گری را در همه استان بالا ببرند تا تولید نان کامل جدی شود.

پویش ملی تغذیه سالم با محوریت نان سالم

نسرین علیزاده مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی نیز در این نشست گفت: هر سال از ۱۵ تا ۳۰ آذر این پویش برگزار می‌شود و امسال محوریت آن نان وسلامت است.

وی برنامه های این پویش طبق روزشمار را اعلام و بیان کرد: بزرگ‌ترین برنامه ما جشنواره نان‌های بومی و محلی است که با همکاری شهرداری، اداره کل غله، استانداری و سایر نهادها برگزار می‌شود. همچنین به مناسبت روز نان سالم، برترین‌های صنعت آرد و نان معرفی و تقدیر می‌شوند.

وی با بیان اینکه مسابقه دانش‌آموزی نیز برگزار خواهد شد، افزود: مسابقه انشا با پیام من نان کامل انتخاب می‌کنم برگزار می‌شود. همچنین نظرسنجی از مردم درباره کیفیت نان انجام خواهد شد.

علیزاده به اشاره به نتیجه پویش نان کامل، عنوان کرد: حدود ۲ هزار نفر در این نظرسنجی شرکت کردند. ۳۳ درصد نمره ۹ تا ۱۰، ۴۴.۲ درصد نمره ۷ تا ۸ و پایین‌ترین نمره ۶ تا ۷ بوده است.

علیزاده با بیان اینکه سرانه مصرف نان ۳۱۰ گرم است. افزود: استاندارد نمک نان ۱.۵ درصد است و با همین مقدار نیاز روزانه افراد تأمین می‌شود. نان سنگک به دلیل نمک کمتر، اولویت ما برای نان کامل است.

وی با اشاره به وضعیت تولید نان کامل در شهر بجنورد، گفت: ابتدا ۱۵ نانوایی در بجنورد برای تولید نان کامل اعلام آمادگی کردند که ۱۰ نانوایی شرایط را داشتند. اکنون مشکل اصلی قیمت‌گذاری نهایی است. نان کامل تیره‌تر است و زمان بیشتری برای پخت نیاز دارد و باید ضرر احتمالی نانوایان در نظر گرفته شود.

 وی افزود: اکنون نان کامل در بیمارستان امام حسن (ع) بجنورد و چهاراه نگارستان و نانوایی قیام پل منطقه دو (پخت براساس سفارش مشتری) انجام می شود.

قیمت گذاری نان کامل

دکتر عربی، مدیر نظارت و ارزیابی فراورده های خوراکی آشامیدنی آرایشی و بهداشتی معاونت غذا و دارو در دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی نیز گفت: در کارگروه آرد و نان، بحث آرد کامل و کیفیت نان‌های استان بررسی می‌شود. نرخ‌گذاری به تعویق افتاده چون گفته می‌شود استقبال مردم کم است.

وی افزود: حجم استفاده از گندم خارجی در استان با توجه به ذخایر از ۲۰ درصد به ۴۰ درصد رسیده و سهم آن بیشتر می شود، گندم خارجی پروتئین بالا و کیفیت مناسب دارد و آرد کامل خوبی ارائه می‌دهد.

عربی اعلام کرد: برخی کارخانه‌ها خط تولید نان کامل را مستقر کرده‌اند و باید قیمت‌گذاری سریع‌تر انجام شود.

 یوسف امیری، مدیر سلامت کار و محیط معاونت بهداشتی دانشگاه نیز بر لزوم قانون‌گذاری برای کنترل نمک و چربی نان در فتیرپزی ها اشاره و بیان کرد: نظارت‌ها در حوزه بهداشت کار و محیط به‌طور دائم انجام می‌شود و آموزش‌های لازم داده شده است. اما تا زمانی که قوانین اصلاح نشوند، ورود جدی به برخی تخلفات ممکن نیست.

وی افزود: فتیرپزی‌ها نمک و چربی بالایی دارند. ما بر مواد اولیه نظارت داریم اما درباره میزان مصرف استاندارد هنوز ضوابط مشخص نیست و پیگیر هستیم تا استانداردگذاری شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha