• یکشنبه / ۱۶ آذر ۱۴۰۴ / ۰۸:۵۴
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 1404091609987
  • خبرنگار : 71619

توضیحاتی درباره مرمت بازار تبریز، مسجد کبود، کلیسای سنت‌استپانوس و پاسخی به انتقادها

توضیحاتی درباره مرمت بازار تبریز، مسجد کبود، کلیسای سنت‌استپانوس و پاسخی به انتقادها
مسجد کبود، تبریز

معاون میراث فرهنگی آذربایجان شرقی با شرحی از وضعیت مرمت در ۳۰ پروژه از جمله مسجد کبود، بازار تبریز، مسجد جامع مرند و پل‌های تاریخی مراغه، و معبد مهر، به برخی انتقادها که به شیوه مرمت این بناها وارد شده است، پاسخ داد.

وحید نواداد، معاون میراث فرهنگی استان آذربایجان شرقی در گفت‌وگو با ایسنا، درباره اقدامات مرمتی این استان در سال جاری توضیح داد: در سال جاری حدود ۵۰ میلیارد تومان در حوزه مرمت، حفاظت و مطالعات مرتبط با میراث فرهنگی هزینه کردیم که این اعتبارات از محل بودجه‌های استانی و ملی تأمین شد. این رقم صرف اجرای بیش از ۳۰ پروژه در شهرستان‌های مختلف استان شد. بخشی از این پروژه‌ها به حوزه موزه‌ها مربوط بود، اجرای عملیات موزه منطقه‌ای و اتمام پروژه مخزن امن موزه آذربایجان از جمله اقدامات مهم سال جاری بود.

او همچنین به مرمت مجموعه‌ای از مساجد تاریخی استان آذربایجان شرقی اشاره کرد و افزود: ادامه عملیات مرمت مسجد جامع مرند، مرمت تزئینات محراب مسجد جامع مرند، مرمت مساجد تاریخی بناب و مراغه، مرمت مسجد جامع تبریز و مسجد جامع هشترود و نیز پایان مرمت مسجد جامع قلعه‌جوق سراب از اقدامات شاخص در این حوزه بوده است. برخی از این پروژه‌ها به مرحله بهره‌برداری نیز رسیده‌اند، از جمله مسجد قلعه‌جوق سراب که مراسم رسمی بهره‌برداری آن انجام شد.

نواداد ادامه داد: عملیات مرمت پل ۲۳ دهنه میانه نیز اجرا شد که برای تکمیل آن به اعتبارات سال‌های آینده نیاز داریم. همچنین پل خانقاه و پل مردق در مراغه پس از سال‌ها مورد مرمت قرار گرفتند که از مطالبات مردم این شهرستان بود.

او یکی از پروژه‌های مهم مرمت سال جاری را مربوط به معبد مهر مراغه دانست و توضیح داد: این محوطه دست‌کند که در دوره‌های مختلف به عنوان معبد و خانقاه استفاده می‌شد، امسال با اعتبارات ملی ساماندهی شد.

معاون میراث فرهنگی استان آذربایجان شرقی همچنین گفت: در سردر مسجد کبود تبریز، مستندسازی، تثبیت و نجات‌بخشی اولیه انجام شد که بخشی از مطالعات گسترده‌تر از سال ۱۴۰۳ است و مقدمات مرمت تزئینات و کاشی‌های سردر مسجد کبود برای سال آینده فراهم خواهد شد. در مراغه نیز چهار گنبد تاریخی داریم، غفاریه، کبود، مدور و سرخ، که برای همه آن‌ها پاکسازی، تثبیت و استحکام‌بخشی انجام شد.

نواداد با اشاره به پروژه مجموعه اوحدیه مراغه گفت: این مجموعه که شامل مقبره اوحدی مراغه‌ای و موزه ایلخانی مراغه است، با مشارکت شهرداری مراغه تملک و آزادسازی شد و به بهره‌برداری رسیده است. این اقدام یکی از خواسته‌های دیرین مردم مراغه بود.

او اضافه کرد: مرمت مجموعه کلیسای هوانس در مراغه تقریباً به پایان رسیده و بخشی از کار باقی مانده که امیدواریم سال آینده تکمیل شود. در کلیسای سنت استپانوس نیز استحکام‌بخشی و مطالعات انجام شده است.

نواداد در ادامه گفت: در عمارت وینق و در بازار تاریخی تبریز کارگاه‌های مرمتی فعالی داشتیم. بسیاری از این پروژه‌ها با مشارکت خود بازاریان انجام شد و دولت صرفاً مسئولیت مطالعات و نظارت را داشت.

او درباره حفاظت از روستاها و دیگر محوطه‌های آذربایجان شرقی نیز افزود: در روستاهای تاریخی کندوان و اشتبین اقدامات ساماندهی انجام شده است. همچنین تپه باستانی کول‌تپه هادیشهر ساماندهی شد و پروژه تپه یالدور مرند که از سال گذشته آغاز شده بود، امسال ادامه یافت.

نواداد درباره حساسیت‌های موجود پیرامون شیوه‌های مرمتی و برخی انتقادها به مرمت‌های انجام شده، اظهار کرد: این موضوع کاملاً علمی و تخصصی است. پروژه‌های مرمت به دلیل قرار گرفتن در معرض دید عموم همیشه با توجه زیادی همراه هستند و نظرات مختلفی در این زمینه مطرح می‌شود. ما گوش شنوا برای تمام نقدها داریم و از نظرات متخصصان و دانشگاهیان استقبال می‌کنیم.

او اضافه کرد: بعضی از نقدها ناشی از برداشت‌های نادرست یا اطلاعات ناقص است. برخی افراد که تخصص لازم را ندارند صرفاً بر اساس مشاهده ظاهری اظهار نظر می‌کنند. این در حالی است که هر پروژه پیش از اجرا، با مطالعات متعدد بررسی و مصوب می‌شود.

نواداد بر اصل شفافیت و مشارکت اجتماعی تأکید کرد و گفت: اداره کل میراث فرهنگی استان همیشه آمادگی دارد تا از دیدگاه‌های تخصصی بهره ببرد. ما با جوامع دانشگاهی و سازمان‌های مردم‌نهاد همکاری و گفت‌وگو داریم و تلاش می‌کنیم بهترین شیوه‌های ممکن را اجرا کنیم.

بنابر توضیحات معاون میراث فرهنگی استان آذربایجان شرقی پروژه‌های مرمت در یک سال اخیر به این شرح است: 

تهیه تابلوهای نقاشی خانه موزه استاد شهریار –  بستان‌آباد با اعتبار  سه میلیارد و ۶٠٠ میلیون ریال

مرمت و سامان‌دهی دبیرستان فردوسی – تبریز با اعتبار ٢١ میلیارد و ۵٠٠ میلیون ریال

پروژه سامان‌دهی تپه باستانی هادی‌شهر (اجرای حصار سنگی پیرامون کول تپه) با اعتبار ٩ میلیارد و ٧٠٠ میلیون ریال

محفطه‌سازی موزه منطقه‌ای آذربایجان شرقی – تبریز با اعتبار ٢٧میلیارد و ٩٩٠ میلیون ریال

مرمت، حفاظت و سامان‌دهی کارهای چوبی اداره کل در سطح استان با اعتبار ٢ میلیارد و ٨٠٠ میلیون ریال

پروژه مرمت و سامان‌دهی مسجد جامع مرند با اعتبار ١٧میلیارد و ٢٠٠ میلیون ریال

سامان‌دهی مخزن امن موزه استانی آذربایجان – تبریز با اعتبار ١۵ میلیارد  و ۵٠٠ میلیون ریال

مرمت و سامان‌دهی حمام‌های تاریخی بناب (حمام قره قیچ) با اعتبار ١٩ میلیارد و ٢٨٠ میلیون ریال

حفاظت و مرمت اموال منقول فرهنگی ـ تاریخی (۸۵ عدد عروسک) – تبریز با اعتبار یک میلیارد و ٧٠٠ میلیون ریال

مرمت و سامان‌دهی پل ٢٣ دهنه میانه – میانه با اعتبار ١٢ میلیارد و ۵٠٠ میلیون ریال

مرمت و سامان‌دهی حمام و مسجد تاریخی تسوج و مسجد جامع شبستر با اعتبارات ٩میلیارد و ٩٩٠ میلیون ریال

مرمت و ساماندهی مسجد جامع هشترود با اعتبار ١٢ میلیارد و ٢٠٠ میلیون ریال

پروژه مرمت و ساماندهی بافت روستای تاریخی کندوان – اسکو با اعتبار ٩ میلیارد و ٩٧٠ میلیون ریال

پروژه مرمت و سامان‌دهی بافت تاریخی روستای ملک طالش ورزقان– با اعتبار ١١ میلیارد و ١٠٠ ریال

پروژه تکمیل مرمت و ساماندهی مسجد قلعه جوق سراب با اعتبار ٢١میلیارد و ٢۶٠ میلیون ریال

پروژه مرمت و سامان‌دهی مسجد تاریخی بناب، با اعتبار ٢٧ میلیارد و ۶٠٠ میلیون ریال

پروژه ساخت و نصب پیشخوان چوبی ورودی موزه آذربایجان – تبریز با اعتبار یک میلیارد و ٩٠٠ میلیون ریال

پروژه سامان‌دهی قلعه باستانی اوجان با اعتبار ۶ میلیارد و ٣۵٠ میلیون ریال

پروژه مرمت و سامان‌دهی بازار تاریخی تبریز با اعتبار ١۴ میلیارد و ٧٠٠ میلیون ریال

پروژه تکمیل و سامان‌دهی موزه ایلخانی مراغه با اعتبار ٧ میلیارد و ٢٠٠ میلیون ریال

مرمت و حفاظت بافت تاریخی روستای تاریخی وینق (سامان‌دهی عمارت وینق) با اعتبار ۴ میلیارد و ۶٠٠ میلیون ریال

تکمیل و سامان‌دهی مساجد تاریخی مراغه(مالا رستم) با اعتبار ١۶میلیارد و ٨٠٠ میلیون ریال

تکمیل و سامان‌دهی مدرسه تاریخی ارامنه مراغه با اعتبار ١٧ میلیارد و ۶٠٠ میلیون ریال

مرمت و ساماندهی مجموعه کلیساهای ارامنه در آذربایجان شرقی (کلیسای سنت استپانوس جلفا) با اعتبار ٣ میلیارد و ۶۵٠ میلیون ریال 

ساماندهی مقبره اوحدی مراغه با اعتبار ١۶ میلیارد و ٧٠٠ میلیون ریال

ساماندهی معبد مهر مراغه با اعتبار با ٢۴ میلیارد و ٨٠٠ میلیون ریال

مرمت و ساماندهی پل‌های تاریخی مراغه (پل خانقاه و پل مردای) با اعتبار ٢١ میلیارد و ٢٩٠ ریال

مرمت و سامان‌دهی گنبدهای تاریخی مراغه با اعتبار ١۴ میلیارد و ٨٠٠ میلیون ریال

حفاظت و مرمت نقاشی‌های شومینه بخش دوم خانه سلماسی (موزه سنجش) با اعتبار ۴٧٠ میلیون ریال

سامان‌دهی معبد مهر مراغه با اعتبار ٩ میلیارد و ۶٠٠ میلیون ریال.

نواداد، جمع کل اعتبارات اختصاص‌یافته برای این ۳۰ پروژه مرمتی را ۳۸۴ میلیارد ریال و با لحاظ مشارکت ۲۵ درصدی، ۴۸۰/۵ میلیارد ریال اعلام کرد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha