عاطفه رشیدیفر امروز یکشنبه ۱۶ آذر در مراسم کاروان ترویج کشاورزی به مناسبت روز جهانی خاک در شهرستان درهشهر، اهمیت حیاتی خاک را تشریح کرد و خاک را اکوسیستمی پویا، پیچیده و زنده دانست که نقشی اساسی در تولید غذا، تأمین امنیت غذایی، ذخیرهسازی کربن و پالایش طبیعی آب ایفا میکند.
وی خاطرنشان کرد: بیش از ۹۶ درصد غذای بشر از خاک تأمین میشود و سلامت خاک ارتباط مستقیم با سلامت جامعه دارد.
کارشناس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام با اشاره به روند رو به افزایش تخریب خاک در نتیجه فعالیتهای انسانی، عوامل اصلی تخریب را در دو دسته درونی و بیرونی توضیح داد.
به گفته وی، تخریب درونی شامل تغییرات شیمیایی، فیزیکی و بیولوژیکی خاک است که اغلب قابل مشاهده نیست از جمله ورود فلزات سنگین مانند سرب و کادمیوم از طریق پسابهای شهری و صنعتی که میتواند آثار زیانبار و حتی سرطانزا داشته باشد. در مقابل، تخریب بیرونی بیشتر به فرسایش آبی و بادی مربوط میشود که سالانه میلیونها تن خاک حاصلخیز کشور را نابود میکند.
رشیدیفر بر ضرورت اجرای اقدامات حفاظتی برای حفظ و احیای خاک تأکید کرد. او پایش مستمر آلایندهها بهویژه در محدوده صنایع و بیمارستانها، تصفیه پسابها پیش از ورود به محیط، جلوگیری از تغییر کاربری اراضی کشاورزی حاصلخیز و توسعه کشاورزی حفاظتی شامل شخم حداقل، استفاده از کود سبز و افزایش ماده آلی خاک را از جمله راهکارهای ضروری دانست.
کارشناس مرکز تحقیقات و آموزش کشاو.رزی و منابع طبیعی استان ایلام با بیان اینکه روز جهانی خاک هر سال در تاریخ ۵ دسامبر و هدف آن افزایش آگاهی عمومی درباره اهمیت خاک در زندگی بشر است، اضافه کرد: ایران بهدلیل شرایط اقلیمی و فعالیتهای انسانی، با بحران جدی فرسایش خاک مواجه است، طبق گزارشهای رسمی، سالانه بیش از دو میلیارد تن خاک در کشور از دست میرود.
وی گفت: سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (FAO) هشدار داده است که اگر روند تخریب خاک ادامه یابد، امنیت غذایی جهانی در معرض خطر جدی قرار خواهد گرفت.
انتهای پیام


نظرات