• سه‌شنبه / ۱۸ آذر ۱۴۰۴ / ۱۴:۵۱
  • دسته‌بندی: پژوهش
  • کد خبر: 1404091812045
  • خبرنگار : 71567

پژوهش جدید محققان دانشگاه تهران نشان داد

تشدید آلزایمر و نقش بازدارنده ترکیبات معطر گیاهی در مقابله با آن

تشدید آلزایمر و نقش بازدارنده ترکیبات معطر گیاهی در مقابله با آن

پژوهش جدید مرکز تحقیقات بیوشیمی بیوفیزیک دانشگاه تهران نشان می‌دهد غلظت‌های بسیار کم فلزاتی مانند مس، روی و آهن می‌توانند تغییر شکل و تجمع پروتئین تاو را تسریع کنند؛ در عین حال، برخی ترکیبات معطر گیاهی قادرند این تجمع زیان‌بار را در حضور فلزات مهار کنند.

به گزارش ایسنا، به نقل از روابط عمومی دانشگاه تهران، این یافته‌ها افق جدیدی برای طراحی داروهای مؤثر باز می‌کند و هشدار می‌دهد که مصرف خودسرانه‌ مکمل‌های فلزی ممکن است خطرآفرین باشد.

بیماری آلزایمر به عنوان یکی از شایع‌ترین بیماری‌های مزمن عصبی در جهان، هنوز درمان قطعی ندارد. تجمع پروتئین تاو در سلول‌های عصبی یکی از عوامل کلیدی بروز این بیماری محسوب می‌شود.

در پژوهشی که در مرکز تحقیقات بیوشیمی بیوفیزیک دانشگاه تهران انجام شد، نقش یون‌های فلزی مانند مس (Cu²⁺) روی (Zn²⁺) و آهن (Fe³⁺)در روند تجمع پروتئین تاو مورد بررسی قرار گرفت.

نتایج این مطالعه نشان داد که حتی غلظت‌های بسیار کم این فلزات قادر است موجب تغییر ساختار پروتئین تاو و تسریع تجمع آن شود که در نهایت به آسیب و تخریب سلول‌های عصبی می‌انجامد.

در ادامه، پژوهشگران اثر چند ترکیب گیاهی معطر با خاصیت محافظت عصبی، شامل سینامآلدهید، فنیلاتیل الکل، آلفا-آزارون و بتا-کاریوفیلن را مورد آزمایش قرار دادند.

یافته‌ها حاکی از آن بود که برخی از این ترکیبات می‌توانند از تجمع مخرب پروتئین تاو در حضور یون‌های فلزی جلوگیری کرده و تا حدی از سلول‌های عصبی محافظت کنند، در حالی که برخی دیگر در شرایط خاص تأثیر چشمگیری نشان ندادند.

به طور کلی، این تحقیق بر اهمیت نقش یون‌های فلزی و ترکیبات گیاهی معطر در فرایند بیماری‌زایی آلزایمر تأکید دارد.

نتایج به‌دست‌آمده می‌تواند راهکارهای تازه‌ای برای طراحی داروهای مؤثر علیه این بیماری فراهم کند و در عین حال زنگ هشداری است درباره‌ مصرف خودسرانه مکمل‌های حاوی فلزات که ممکن است به جای سود، عوارضی همچون تسریع روند تجمع پروتئین تاو را در پی داشته باشد.

این پژوهش بخشی از نتایج رساله دکتری مهزاد ایراندوست، دانشجوی دکتری بیوشیمی مرکز تحقیقات بیوشیمی بیوفیزیک دانشگاه تهران، با عنوان «بررسی اثرات ترکیب Fe³⁺, Cu²⁺, Zn²⁺ با ترکیبات سینامآلدهید، فنیلاتیل الکل، آلفا-آزارون و بتا-کاریوفیلن در مقابله با تجمعات پروتئین تاو» به راهنمایی عارفه سیدعربی، استاد گروه بیوشیمی این مرکز است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha