عطیه رزازی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت هر ساله جهت آگاهسازی و اطلاعرسانی تغذیه سالم به مردم، در نیمه دوم آذر یا نیمه نخست دی ماه پویش ملی اطلاعرسانی تغذیه سالم را در کشور راهاندازی میکند.
وی ادامه داد: شعار پویش هر سال با توجه به چالشهای تغذیهای مردم در آن سال تعیین شده و مداخلات و راهکارها جهت رفع چالش نیز توصیه میشود، بهدلیل اهمیت مصرف نان کامل در جیره غذایی، این پویش در سال جاری از ۱۵ آذر تا پایان این ماه با شعار مصرف نان کامل راهاندازی شده است.
رئیس گروه تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین عنوان کرد: نان نقش مهمی در تأمین انرژی بدن دارد، در اغلب کشورها غلات اصلیترین تأمینکننده انرژی بدن افراد هستند، در خانوارهای ایرانی نیز نان پرمصرفترین ماده غذایی بوده که کیفیت آن میتواند بهطور مستقیم بر سلامت فرد تأثیر بگذارد، اگر کیفیت نان خوب باشد و از آرد کامل تهیه شده باشد، میتواند بسیاری از مواد مغذی مانند پروتئین، ویتامینها و املاح مهم را به بدن برساند و نیازهای تغذیهای فرد را برطرف کند.
وی بیان کرد: آرد کامل آردی است که علاوه بر قسمت بیرونی گندم، قسمت جوانه دانه هم در آن وجود داشته باشد، زمانی که آرد تصفیه و سبوسگیری میشود، در بسیاری مواقع قسمت میانی و جوانه آن از بین میرود، چنین آردی فاقد پروتئین کافی، املاح کافی و ویتامینهای گروه B است، اما اگر آرد کامل تهیه شده از دانه کامل گندم اتفاق بیفتد، بخش زیادی از مواد مورد نیاز بدن را تأمین خواهد کرد.
رزازی خاطرنشان کرد: بنابراین اگر کیفیت آرد بالا باشد، ضمن اینکه میتواند پاسخگوی نیازهای مختلف بدن باشد، این قابلیت را دارد که از بروز بسیاری از بیماریها هم پیشگیری کند؛ اکنون در دنیا و از جمله در کشور ما بهدلیل تغییر شیوه زندگی و عادات نامناسب غذایی، آمار ابتلا به بیماریهای غیرواگیر مانند دیابت، چاقی و اضافه وزن، بیماریهای قلبی عروقی، فشار خون بالا و چربی خون بالا روند صعودی دارد، یکی از راههای پیشگیری از ابتلا به این بیماریها این است که قوت غالب مردم یعنی نان را اصلاح کنیم.
وی تأکید کرد: زمانی که افراد از نان کامل یعنی نانی که با آرد کامل طبخ شده، استفاده کنند، این نان میتواند از بخشی از بیماریهای فوق پیشگیری کند، همچنین برای مثال اگر فردی مبتلا به بیماری دیابت باشد، استفاده از نان کامل میتواند به کنترل قند خون وی کمک کند، در حالی که نان سفید یا نانی که از آرد کامل تهیه نشده، چنین خاصیتی را ندارد.
این مسئول تصریح کرد: با توجه به فواید نان کامل، وزارت بهداشت ذیل سند امنیت غذایی کشور به تمام استانها ابلاغ کرده تا نسبت به ترویج مصرف نان کامل در منطقه تحت پوشش خود اقدام کنند، در استان ما هم نانواییها هستند که آرد کامل دارند و نان کامل به مشتریان عرضه میکنند که البته تعداد آنها نسبت به برخی استانها کمتر است، برای مثال در استانهای همجوار مانند مرکزی، قم و زنجان، آمار نانواییهای نان کامل از استان قزوین بیشتر است و این دسترسی مردم به نان کامل را راحتتر میکند.
رزازی یادآور شد: طبیعتاً قیمت نان کامل از نان سفید که در اغلب نانواییها عرضه میشود، بیشتر است، به این دلیل که از آرد کامل و باکیفیت تهیه شده و غله و پروتئین بیشتری دارد؛ اگر ما برای تهیه چنین نان باکیفیتی بهای بیشتری را پرداخت کنیم، به مثابه این است که خودمان را بیمه کرده و برای تهیه یک غذای سالم هزینه کردهایم و احتمال ابتلا به برخی بیماریها را کاهش دادهایم.
وی اظهار کرد: هموطنان باید نسبت به این مسئله آگاه باشند که اگر اختلاف قیمتی در نان کامل و نان سفید وجود دارد، این مسئله با توجه به ورود ریزمغذیها به بدن میتواند در درازمدت به پیشگیری از بیماریهایی نظیر اضافه وزن و چاقی و سلامت سلولهای بدن منجر شود.
رئیس گروه تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین افزود: برخی غذاها یا خوراکیها مانند نان لواش سنتی کیفیت پایینی دارند، اما چون ذائقه ما به خوردن آنها عادت کرده است، ممکن است این تغییر عادت و تغییر ذائقه برای افراد سخت بوده، نسبت به آن مقاومت کرده و ترجیح دهند همواره از نانهای سفید استفاده کنند، اما اگر فرهنگ تغذیه سالم بالا برود و در مسیر تغییر عادات غذایی گام برداریم، از ابتلا به برخی بیماریها و هزینههای درمان پیشگیری کردهایم.
وی عنوان کرد: هموطنان تلاش کنند ذائقه خود را نسبت به نان تغییر دهند، البته ممکن است نان کامل مزه نان سفید را نداشته باشد و یا رنگ تیرهتری داشته باشد، اما مردم باید ذائقهسازی کرده و خود و خانوادهشان را به مصرف نان کامل عادت دهند، به این طریق که این نان را از مقدار کم وارد سفره غذایی خود کنند تا به مرور زمان بتوانند طعم و رنگ آن را بپذیرند.
رزازی بیان کرد: در فرهنگ ما اینطور جا افتاده که میگویند هر چقدر سنگک روشنتر و سفیدتر باشد کیفیت بالاتری دارد، در صورتی که از نظر ارزشهای تغذیهای، سنگک سفید بیکیفیت است، چرا که چنین سنگکی از آرد لواش تهیه شده است، نان کامل هم رنگ تیرهتری دارد و هم طعم آن تا حدودی با نان سفید متفاوت است.
وی ضمن اشاره به وجود ۱۰ نانوایی در استان قزوین با عرضه نان کامل، خاطرنشان کرد: آدرس این نانواییها در سایت دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قسمت معاونت بهداشتی موجود است، استانداریها در کمیته امنیت غذایی مسئول تأمین نیازهای اصلی مردم هستند، در استان قزوین نیز کارگروههای مختلفی تشکیل شده تا بتوانیم تعداد نانواییهای نان کامل را بالا ببریم.
این مسئول تأکید کرد: نکته حائز اهمیت این است که مطالبهگری جهت افزایش تعداد این نانواییها و همچنین ذائقهسازی باید از سوی خود مردم اتفاق بیفتد، در بسیاری از موارد نانوایان اظهار میکنند وقتی نان تغییر رنگ یا تغییر طعم پیدا میکند، مردم از آن استقبال نمیکنند، اما اگر مردم تلاش کنند ذائقه خود را به سمت مصرف نان کامل تغییر دهند، خود به خود با افزایش تقاضای چنین نانی و با رونق چنین نانواییها، تعداد آنها هم بیشتر خواهد شد.
وی تصریح کرد: از سوی دیگر لازم است تفاوت قیمت نان سفید با نان کامل کمتر شود، دستاندرکاران در تلاش برای رسیدن به چنین مقصودی هستند که این تفاوت را به حداقل برسانند، قطعاً هر چقدر تقاضا برای نان کامل بیشتر باشد، این میتواند قیمت آن را پایینتر بیاورد، اما وقتی تقاضا کم باشد و مانند یک کالای تجملی به آن نگریسته شود، قیمت چنین نانی بالاتر خواهد رفت.
رزازی در پایان یادآور شد: در حالت کلی لازم است هم دسترسی فیزیکی به چنین نانواییهایی بیشتر باشد و در هر منطقه حداقل یک نانوایی با عرضه نان کامل وجود داشته باشد و هم دسترسی اقتصادی چنین نانی برای مردم مهیا شود تا با توجه شرایط اقتصادی، عموم مردم جامعه قادر به تهیه نان کامل باشند.
انتهای پیام


نظرات