نتایج پژوهش پژوهشگران سوئدی نشان میدهد که بین مصرف بیشتر پنیر و خامه پرچرب و کاهش احتمال ابتلا به زوال عقل ارتباطی وجود دارد. نتایج این پژوهش بهطور قطعی ثابت نمیکند که این غذاها میتوانند از زوال عقل پیشگیری کنند، اما نشان میدهد که ممکن است ارتباط مفیدی بین آنها وجود داشته باشد.
پژوهشگران به بررسی پنیرهای پرچرب مانند چدار، بری و گودا با بیش از ۲۰ درصد چربی و همچنین محصولات خامهای پرچرب مانند خامه زده شده و خامه دوبل با ۳۰ تا ۴۰ درصد چربی پرداختند. اینها نمونههای معمولی و پرچرب هستند که معمولا در فروشگاهها یافت میشوند.
امیلی سونستد و گروه وی در دانشگاه لوند سوئد به دنبال درک بهتر تاثیر این غذاها بر سلامت مغز بودند. آنان حدود ۲۸ هزار بزرگسال با میانگین سنی ۵۸ سال را مورد بررسی قرار دادند و این افراد حدود ۲۵ سال تحت نظر بودند. در این مدت، کمی بیش از سه هزار ۲۰۰ نفر به زوال عقل مبتلا شدند.
پژوهشگران برای بررسی عادات غذایی شرکتکنندگان، به مدت یک هفته دفترچهای برای ثبت مواد غذایی داشتند و همچنین به سوالاتی درباره رژیم غذایی خود در سالهای گذشته پاسخ دادند. آنان همچنین درباره روشهای پخت و پز معمول خود با پژوهشگران گفتوگو کردند.
وقتی افرادی که روزانه بیش از ۵۰ گرم (حدود دو برش) پنیر پرچرب مصرف کرده بودند با افرادی مقایسه شدند که کمتر از ۱۵ گرم پنیر پرچرب مصرف میکردند، نتایج جالبی حاصل شد. حدود ۱۰ درصد از افرادی که پنیر بیشتری میخوردند به زوال عقل مبتلا شدند، در حالی که این رقم در بین افرادی که کمتر پنیر مصرف میکردند، حدود ۱۳ درصد بود که تفاوت قابل توجهی محسوب میشود.
پژوهشگران حتی پس از در نظر گرفتن عواملی مانند سن، جنسیت، تحصیلات و کیفیت کلی رژیم غذایی دریافتند، افرادی که پنیر پرچرب بیشتری مصرف میکنند، ۱۳ درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به زوال عقل قرار دارند. این ارتباط برای زوال عقل عروقی حتی قویتر بود و خطر ابتلا در گروهی که پنیر بیشتری مصرف میکردند، ۲۹ درصد کمتر اعلام شد.

همچنین خطر ابتلا به بیماری آلزایمر در میان افرادی که پنیر بیشتری مصرف کرده بودند، کاهش یافته بود، اما این کاهش فقط در افرادی مشاهده شد که ژن APOE e۴ را نداشتند زیرا این ژن، خطر ابتلا به آلزایمر را افزایش میدهد.
این گروه پژوهشی همچنین به بررسی خامه پرچرب پرداخت. آنان افرادی که حداقل روزانه ۲۰ گرم - حدود یک و نیم قاشق غذاخوری - خامه مصرف میکردند با کسانی که خامه نمیخوردند، مقایسه کردند. نتایج نشان داد کسانی که خامه مصرف میکردند، ۱۶ درصد خطر ابتلا به زوال عقل کمتری داشتند.
با این حال، همه محصولات لبنی نتایج یکسانی نداشتند. هیچ ارتباط مفیدی برای پنیر یا خامه کمچرب، شیر (چه پرچرب و چه کمچرب)، کره یا محصولات لبنی تخمیر شده مانند ماست، کفیر یا دوغ یافت نشد. سونستدت تاکید کرد که این نتایج نشان میدهد که همه لبنیات در حمایت از سلامت مغز یکسان نیستند.
این پژوهش محدودیتهایی دارد؛ همه شرکتکنندگان سوئدی بودند و مردم سوئد معمولا پنیر را به صورت خام و جدا از گوشت مصرف میکنند. در کشورهای دیگر مانند آمریکا، پنیر معمولا به صورت ذوبشده یا همراه با گوشت فرآوریشده مصرف میشود که ممکن است تاثیر آن بر سلامت متفاوت باشد. بنابراین، تحقیقات بیشتری در سایر نقاط جهان برای بررسی یکسان بودن این یافتهها ضروری است.
سایت نوریج گزارش کرد، نتایج این پژوهش نشان میدهد که مصرف پنیر و خامه پرچرب ممکن است به محافظت از مغز کمک کند و خطر ابتلا به زوال عقل، به ویژه زوال عقل عروقی را کاهش دهد. اما این نتایج حاصل پژوهشی مشاهدهای است و نمیتوان با قطعیت گفت که این غذاها بهطور مستقیم از کاهش حافظه جلوگیری میکنند. با این حال، این پژوهش سوالات مهمی را مطرح کرده و زمینهای برای تحقیقات بیشتر درباره چگونگی حمایت انواع خاصی از چربیها از سلامت مغز در سنین بالا فراهم کرده است.
نتایج این پژوهش در نشریه «مغز و اعصاب» (Neurology) منتشر شده است.
انتهای پیام


نظرات