• شنبه / ۲۹ آذر ۱۴۰۴ / ۱۱:۴۶
  • دسته‌بندی: خوزستان
  • کد خبر: 1404092919287
  • خبرنگار : 50225

بایدها و نبایدهای تغذیه‌ای «یلدا»

بایدها و نبایدهای تغذیه‌ای «یلدا»

ایسنا/خوزستان شب یلدا یکی از کهن‌ترین سنت‌ها و جشن‌های ایرانیان است. در واقع، یلدا بهانه‌ای برای کنار هم بودن و شنیدن طنین صدای پدربزرگ به وقت خواندن شعر حافظ در سرمای اول زمستان، در خانه مادربزرگ است. طبق سنت و آیین یلدا، این شب مملو از تنقلات و خوراکی‌های خوشمزه است اما باید خوراکی‌های سالم مصرف شود تا به سلامتی آسیب وارد نشود.

ندا فرح‌بخش کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت خوزستان در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به لزوم رعایت بهداشت تغذیه در شب یلدا اظهار کرد: در مناسبت‌هایی مانند شب یلدا باید در مصرف مواد غذایی شیرین، چرب و پرنمک که سه عامل خطر مهم چاقی، دیابت، چربی خون بالا و فشار خون بالا هستند، تعادل داشت.

میوه‌های یلدایی 

وی با اشاره به میوه‌ها و سبزیجاتی که در شب یلدا استفاده می‌شود، افزود: انار سرشار از آنتی اکسیدان‌ها است و بدن را در مقابل ابتلا به بیماری‌های مزمن مانند بیماری‌های قلب و عروق مراقبت می‌کند بنابراین نباید از خوردن دانه‌های انار غافل شد. 

کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت خوزستان گفت: هندوانه در تقویت سیستم ایمنی و دفاع علیه عفونت‌ها نقش موثری دارد. تحقیقات نشان داده‌اند که مصرف هندوانه در کاهش علائم استئوآرتریت و رماتیسم نقش دارد.

وی اظهار کرد: خرمالو یکی دیگر از میوه‌های این فصل است که سرشار از «کاروتنوئیدها» است، کاروتنوئیدها، پیش‌سازهای ویتامین A هستند که نقش مهمی در عملکرد سیستم ایمنی، سلامت چشم و پوست دارند؛ خرمالو سرشار از پتاسیم است و در کنترل فشار خون تاثیرگذار است؛ اثر آن در کنترل یبوست و بهبود عملکرد دستگاه گوارش در مطالعات نشان داده شده است.

سبزیجات پرخاصیت شب یلدا 

فرح‌بخش ادامه داد: علاوه بر میوه‌ها، سبزیجات هم نقش بسیار مهمی بر سلامت انسان داشته و لازم است و باید روزانه سه تا پنج واحد از سبزیجات مختلف صرف شود؛ در این میان کدو حلوایی و چغندر از جمله سبزیجاتی هستند که مصرف زیادی در شب یلدا دارند.

وی اضافه کرد: کدو حلوایی حاوی مقادیری املاح و چند نوع ویتامین گروه B است؛ این خوراکی کالری نسبتا کمی دارد و از بروز بیماری‌های مزمن مانند ناراحتی قلبی و سرطان جلوگیری می‌کند و موجب تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود. 

کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت خوزستان گفت: لبو در واقع ریشه اصلی گیاه چغندر است که پخته می‌شود. لبو منبع خوبی برای فولات است و از این رو برای بهبود سلامت روانی و هیجانی مناسب است، ضمن اینکه لبو سرشار از انواع مواد مغذی است و نقش مهمی در پیشگیری از سرطان دارد.

بایدها و نبایدهای تغذیه‌ای «یلدا»

وی بیان کرد: خشکبارهایی مانند کشمش، نخودچی، میوه‌های خشک شده یا برگه‌های میوه و توت و انجیر از جمله تنقلات سالمی هستند که توصیه می‌شود به ویژه برای کودکان و نوجوانان در شب یلدا به جای تنقلات دیگر مانند چیپس و پفک که دارای ارزش غذایی کمتری هستند، استفاده شود. 

رژیم سالم را چگونه رعایت کنیم؟ 

فرح‌بخش با بیان اینکه مصرف مواد غذایی شیرین، چرب و پرنمک عامل خطر مهم چاقی، دیابت، چربی خون بالا و فشار خون بالا هستند، گفت: نه تنها در مناسبت‌هایی مانند شب یلدا بلکه همیشه باید در مصرف میزان مواد قندی و شیرین، مواد غذایی پرنمک و چرب احتیاط شود.

وی تصریح کرد: پرخوری در شب یلدا در کنار ایجاد اختلال‌های سوءهاضمه، به دلیل دریافت انرژی اضافه، می‌تواند منجر به اضافه وزن و چاقی شود. افرادی هم که مبتلا به بیماری‌های متابولیک مانند دیابت، فشار و چربی خون هستند، نباید در مصرف خوراکی‌های شب یلدا افراط داشته باشند.

کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت خوزستان گفت: افراد دیابتی باید از مصرف قند و شیرینی پرهیز کنند. مصرف همزمان برخی میوه‌ها مانند هندوانه، موز و حتی انار مشکلات افزایش قند خون را به دنبال خواهد داشت. توصیه می‌شود در این شب، افراد مبتلا به دیابت وعده‌های اصلی خود را کاهش دهند تا بتوانند از تنقلات شب یلدا در حد تعادل مصرف کنند. این افراد نسبت به نوع و قند مصرفی، طبق شب‌های قبل دقیق و متعادل باشند.

وی تاکید کرد: موضوع مشکل‌دار برای افراد مبتلا به فشار خون، «آجیل شور» است. در واقع مصرف تخمه یا انواع مغزهای دارای نمک زیاد برای این افراد توصیه نمی‌شود اما مصرف میوه برای این افراد مناسب است. همچنین شام یا ناهار مصرفی خود را با نمک کم میل کنند.

فرح‌بخش اضافه کرد: کسانی که چربی خون بالا دارند در مصرف شیرینی‌ها و چربی‌ها دقت زیادی داشته باشند. در واقع مصرف بیش از حد شیرینی و مواد نشاسته‌ای در بدن تمام افراد به سلول‌های چربی تبدیل خواهد شد که در مبتلایان به چربی خون، این مشکل حادتر می‌شود. افراد مبتلا به چربی خون از مصرف غذاهای چرب پرهیزکنند. باید به این نکته توجه داشت حتی آجیل‌ها هم دارای انواع چربی هستند بنابراین تعادل در مصرف آجیل را هم رعایت کنند.

وی افزود: افراد مبتلا به اضافه وزن یا چاقی هم در شب یلدا از رژیم کاهش وزن خود غافل نشوند و اعتدال را رعایت کنند. این افراد هم بهتر است حجم غذایی خود را کاهش دهند تا بتوانند از آجیل و خشکبار در حد معقول استفاده کنند. در واقع تمام افراد در این شب باید اصل تعادل در مواد غذایی و میان وعده‌ها را رعایت کنند. 

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha