• سه‌شنبه / ۲ دی ۱۴۰۴ / ۱۸:۵۸
  • دسته‌بندی: انرژی هسته‎‌ای
  • کد خبر: 1404100201372
  • خبرنگار : 71661

نشست شورای امنیت

روسیه: تمامی مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ از ۱۸ اکتبر از درجه اعتبار ساقط هستند

روسیه: تمامی مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ از ۱۸ اکتبر از درجه اعتبار ساقط هستند

نماینده روسیه در شورای امنیت گفت: تمامی مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ از ۱۸ اکتبر ۲۰۲۵ یعنی در دهمین سالگرد تصویب برجام از درجه اعتبار ساقط هستند.

به گزارش ایسنا، شورای امنیت سازمان ملل متحد نشستی را ذیل دستورکار «عدم اشاعه» برگزار کرد تا اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ مصوب ۲۰ ژوئیه ۲۰۱۵ را مورد بررسی قرار دهد؛ قطعنامه‌ای که توافق جامع اقدام مشترک (برجام) درباره برنامه هسته‌ای ایران را تأیید کرده است.

برگزاری این نشست به درخواست کشورهای دانمارک، فرانسه، یونان، جمهوری کره، اسلوونی، انگلیس و ایالات متحده انجام شد و پاناما نیز از این درخواست حمایت کرد.

نشست امروز نخستین جلسه شورای امنیت درباره قطعنامه ۲۲۳۱ است که پس از فعال شدن مکانیسم ماشه از سوی تروئیکای اروپایی (سه کشور اروپایی عضو برجام، یعنی فرانسه، آلمان و بریتانیا) برگزار شد. این کشورها مدعی‌اند با فعال کردن این سازوکار، تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران که ذیل برجام تعلیق شده بود، دوباره برقرار شده است.

از سوی دیگر، چین و روسیه این اقدام را از نظر حقوقی نامعتبر می‌دانند و تأکید دارند که تمامی تحریم‌ها در ۱۸ اکتبر، هم‌زمان با پایان رسمی اعتبار برجام و قطعنامه ۲۲۳۱، به‌طور دائمی لغو شده‌اند. پکن، مسکو و تهران تاکید دارند که شورای امنیت در آن تاریخ به رسیدگی به پرونده هسته‌ای ایران خاتمه داده و موضوع «عدم اشاعه» هم از دستور کار شورای امنیت خارج شده است.

نماینده روسیه در شورای امنیت در این نشست گفت: «برخی کشورها سعی دارند شورای امنیت را به نقض فاحش روندهای خود وادار کنند. همکاران غربیِ ما می‌کوشند تا نشست امروز را به‌عنوان یک نشست معمول درباره مسئله «عدم اشاره»، بررسی اجرای تحریم‌های قطعنامه ۲۲۳۱ و گزارش مرتبط دبیرکل سازمان ملل جا بزنند. روسیه کاملا با چنین رویکردی مخالف است. یادآوری می‌کنم که تمامی مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ از ۱۸ اکتبر ۲۰۲۵ از درجه اعتبار ساقط هستند، یعنی در دهمین سالگرد تصویب برجام.»

نماینده روسیه تلاش برای بازگشت تحریم‌ها علیه ایران را فاقد مبنا و وجاهت قانونی دانست و گفت: «در آن روز، شورای امنیت بررسی برنامه هسته‌ای ایران را متوقف کرد و مسئله عدم اشاعه از دستور کار شورای امنیت خارج شد. این تصمیم که بر پایه توافق بنا شد، در متن ۲۲۳۱ ذکر شده است.»

او برگزاری این نشست را تلاش آشکار تروئیکای اروپایی برای ازسرگیری «تحریم‌های ضدایرانی» و مکانیسم ماشه دانست و گفت آن‌ها به تعمیق اختلافات سیاسی و رویه‌ای در شورای امنیت دامن می‌زنند.

نماینده روسیه همچنین از ناتوانی اسلوونی که ریاست دوره‌ای شورای امنیت را بر عهده دارد انتقاد کرد و گفت این کشور نتوانسته به وظایف خود عمل کرده و جلوی برگزاری این نشست بی‌دلیل را بگیرد.

نماینده چین نیز در اظهارات خود به خلأهای قانونی و رویه‌ای در اقدام کشورهای غربی در تشکیل این نشست اشاره کرد و یادآور شد: شورای امنیت هنوز بر سر اختیار اروپا برای فعال‌سازی مکانیسم ماشه به توافق نرسیده است.
قطعنامه ۲۲۳۱ در ۱۸ اکتبر به پایان رسید، اما برخی کشورها با پافشاری بر ادعاهای خود در حال تضعیف اتحاد و تقویت اختلاف‌های موجود در میان اعضای شورای امنیت سازمان ملل هستند؛ اقدامی که حل و فصل سیاسی مسئله هسته‌ای ایران را دشوارتر خواهد کرد.

نماینده انگلیس اما مدعی شد که این کشور به همراه فرانسه و آلمان، مکانیسم ماشه را «بر مبنای قطعنامه ۲۲۳۱» فعال کرده و ایران را به نقض تعهدات خود ذیل توافق برجام متهم کرد!

وی در ادامه گفت مکانیسم ماشه در ۱۸ اکتبر ۲۰۲۵ کاملا فعال شده است، پس قطعنامه ۲۲۳۱ نیز هنوز لازم‌الاجراست و عدم اشاعه نیز در دستور کار شورای امنیت قرار دارد.

این دیپلمات انگلیسی در ادامه مدعی شد که ۶ قطعنامه شورای امنیت و سازمان ملل پس از فعال‌سازی مکانیسم ماشه دوباره فعال شده‌اند و ایران و تمام اعضای سازمان ملل باید از آن‌ها پیروی کنند.

نماینده فرانسه نیز ادعاهای خود درباره قانونی بودنِ فعال‌سازی مکانیسم ماشه را تکرار کرد و بار دیگر مدعی شد که ایران «چندین بار» تعهدات برجامی خود را نقض کرده است!

«رزماری دیکارلو» معاون دبیرکل سازمان ملل متحد در امور سیاسی و صلح‌سازی به قرائت بخش‌هایی از گزارش دبیرکل سازمان ملل درباره برنامه هسته‌ای ایران و قطعنامه ۲۲۳۱ پرداخت و بر لزوم یک راهکار مذاکره‌محور برای تضمین ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران تاکید کرد.

نماینده آمریکا در شورای امنیت ضمن طرح ادعاهای ضدایرانی درباره برنامه هسته‌ای ایران، مدعی شد که به‌جز بندهای ۷، ۸۸ و ۱۶ تا ۲۲، مابقی مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ همچنان پابرجا هستند و بر لزوم ازسرگیری تحریم‌های ۱۶۹۶، ۱۷۳۷، ۱۷۴۷، ۱۸۰۳، ۱۸۳۵، ۱۹۲۹ تاکید کرد.

نماینده دانمارک در شورای امنیت با بیان اینکه «ایران نباید به سلاح هسته‌ای دست یابد»، نسبت به آینده برنامه هسته‌ای ایران و «وضعیت نامشخص» اورانیوم غنی‌شده ایران ابراز نگرانی کرد. او با طرح این ادعا که ایران از سال ۲۰۱۹ تعهداتش بر اساس برجام را نقض کرده، ایران را به گفتگو دعوت کرد و مدعی شد که تروئیکا به دنبال راهکار صلح‌آمیز بوده است! 

این در حالی است که ایران بارها آمادگی خود را برای مذاکره با شرایط برابر و عادلانه ابراز کرده است.

نماینده فرانسه در ادامه باز هم ایران را به نقض تعهدات هسته‌ایش متهم کرد و ادعا کرد که ایران دسترسی بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را به تاسیسات هسته‌ای خود محدود کرده است.

این دیپلمات فرانسوی مدعی شد که ایران سوخت کافی برای ساخت ۱۰ سلاح هسته‌ای را در اختیار دارد و بخش‌های کلیدی برنامه هسته‌ای ایران برای نهادهای نظارتی روشن نیست.

وی در ادامه از ایران خواست تعهدات پادمانی خود را اجرا کند.

نماینده فرانسه در شورای امنیت همچنین خواستار ایجاد کمیته‌ای در راستای اجرای قطعنامه ۱۷۳۷ سازمان ملل و تحریم‌های آن شد.

نماینده انگلیس با بیان اینکه ایران در ۶ ماه گذشته دسترسی بازرسان آژانس را به تاسیسات هسته‌ای آسیب‌دیده محدود کرده، گفت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی باید از محل نگهداری اورانیوم غنی‌شده ایران آگاه باشد.

او همچنین با طرح این ادعا که انگلیس در مسئله هسته‌ای ایران به راهکار دیپلماتیک متعهد است، از ایران خواست که مستقیماً با ایالات متحده وارد مذاکره شود.

این دیپلمات انگلیسی در ادامه یادآور شد که مقامات برخی کشورها می‌گویند تصمیمات شورای امنیت سازمان ملل درباره برنامه هسته‌ای ایران را اجرا نخواهند کرد و نسبت به این مسئله ابراز نگرانی کرد.

نماینده روسیه در ادامه اظهارات خود نماینده اسلوونی به عنوان رئیس دوره‌ای شورای امنیت را مخاطب قرار داد و گفت این کشور نتوانسته به وظیفه خود به‌درستی عمل کند و به تشکیل این جلسه تن داده است.

او همچنین گزارش «رزماری دیکارلو» معاون دبیرکل سازمان ملل را نشان‌دهده موضع‌گیری و تعصبات دبیرخانه سازمان ملل نسبت به مسئله هسته‌ای ایران دانست و گفت آن‌ها نشان دادند که در این مسئله استقلال عمل ندارند و از کشورهای دیگر دستور می‌گیرند.

به گفته نماینده روسیه، در سال ۲۰۲۵، کشورهای غربی یک بار برای همیشه نقاب از چهره برداشتند و موضع خود را درباره مسئله هسته‌ای ایران به‌خوبی نشان دادند.

او با یادآوری اینکه ۵ دور مذاکرات غیرمستقیم انجام شده بود و طرفین بر سر دور ششم مذاکرات توافق کرده بودند، گفت که تنها ۲ روز قبل از دور جدید مذاکرات، رژیم صهیونیستی و آمریکا به تاسیسات هسته‌ای ایران حمله کردند.

دیپلمات روس تاکید کرد که اقدام نظامی نمی‌تواند راهکار رفع نگرانی‌ها درباره برنامه هسته‌ای ایران باشد و این نه یک حمله به ایران، بلکه حمله‌ای به ساختار آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و رویه‌های آن بوده است.

نماینده روسیه همچنین یادآور شد که قوانین منع اشاعه هسته‌ای هیچ محدودیتی برای سطح غنی‌سازی تغیین نکرده‌اند.

او در ادامه با بیان اینکه اروپا شجاعت کافی برای موضع‌گیری مستقل از آمریکا را ندارد، گفت احیای تحریم‌ها از نظر قانونی غیرممکن است، زیرا هدف تحریم‌های پیشین محقق شده و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هم به آن اذعان کرده است. بنابراین، محدودیت‌های پیشین دیگر معتبر نیستند و نباید امروز مطرح شوند. 

این دیپلمات روس همچنین تاکید کرد که محدودیت ایجادشده در دسترسی بازرسان آژانس به بخشی از تاسیسات هسته‌ای ایران از سوی تهران وضع نشده، بلکه نتیجه حمله نظامی آمریکا و رژیم صهیونیستی بوده است.

او همچنین به ابراز آمادگی ایران برای مذاکره عادلانه و برابر با کشورهای غربی اشاره کرد و از دبیرخانه سازمان ملل، آمریکا و اروپا خواست تغییر مسیر داده و از توهمات خود خارج شوند.

نماینده پاکستان در سازمان ملل با بیان اینکه این کشور هرگز حامی ازسرگیری تحریم‌ها علیه ایران نبوده، گفت اسلام‌آباد باور دارد که مسائل مربوط به برنامه هسته‌ای ایران باید از طریق گفتگو حل شود و در این مسیر باید از تقابل جلوگیری کرد.

او با بیان اینکه اختلافات بر سر مسئله هسته‌ای ایران زیاد شده و حل مسئله دشوارتر گشته، این امر را ناشی از اقدامات یکجانبه دولت‌ها از طریق اعمال زور و نقض منشور ملل متحد دانست.

این دیپلمات پاکستانی تاکید کرد که ارعاب و زور نتیجه مثبتی نخواهد داشت و افزود تحریم‌ها به شهروندان عادی آسیب می‌زنند و رشد اقتصادی و ارتباطات منطقه‌ای را مختل می‌کنند.

نماینده پاکستان اظهار داشت که گرچه برجام آنطور که باید اجرا نشد، اما هنوز می‌تواند به‌عنوان یک مبنا و چارچوب مناسب برای حل مسئله هسته‌ای ایران عمل کند؛ اما پیش از آن باید روح دیپلماسی ـ که در ماه‌های گذشته آسیب دیده ـ را احیا کرد.

او همچنین از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خواست در بررسی‌هایش درباره پایبندی ایران به تعهدات هسته‌ای خود، بی‌طرف عمل کرده و هیچ ملاحظه دیگری نداشته باشد.

خبر تکمیل می‌شود

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha