«ساختمان موزه تماشاگه تاريخ تا آخر هفته اثر ملي خواهد شد» اين ماجرا موضوع مجادله سازمان ميراث فرهنگي و بنياد مستضعفان و جانبازان ميشود؟
هفته بزرگداشت ميراث فرهنگي و روز جهاني موزهها، امسال در حالي به پايان رسيد كه خبر تخليه موزه تماشاگه تاريخ براي برجسازي، شايد به نحوي تناقض گفتهها و عملكردها را در اين زمينه عيان ساخت.
با يادآوري متعلق نبودن اين موزه به سازمان ميراث فرهنگي ميتوان مسؤوليت اين نهاد را در برابر چنين رويدادي سلب كرد؛ اما عكسالعمل اداره ميراث فرهنگي استان تهران در اين مورد، خود گواه پراهميت بودن موضوع بوده و اينكه به هر حال مرتبط نبودن موزه به سازمان، از بار فرهنگي آن و تاثيرگذار بودنش بر روند فرهنگي جامعه نميكاهد.
نخستين خبر در اينباره كه عصر روز شنبه دوم خردادماه ازسوي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) منتشر شد، سيدحسين سجادي ـ مديركل روابط عمومي بنياد مستضعفان و جانبازان ـ را بر آن داشت تا دقايقي پس از مخابره خبر، در تماس تلفني با ايسنا، اعلام كند: موضوع فروش منتفي است و اين ساختمان همچنان در اختيار بنياد مستضعفان و جانبازان است كه در آينده استفادههاي ديگري از آن خواهد شد.
وي همچنين در اين مورد به گردآوري سه موزه پول، تماشاگه زمان و تماشاگه تاريخ در يك مكان توسط بنياد اشاره و علت آن را دسترسي آسان مخاطبان و ايجاد شرايط امنيتي بيان كرد.
بستهبندي اشياي موزه و انتقال آنها به موزه دفينه در روز دوم خردادماه از چندين روز پيش از آن شروع شده و همچنان ادامه داشت. اين در حالي است كه گويا قرار است محلي كه براي نگهداري موقت اشيا در نظر گرفته شده، به عنوان تماشاگه مطبوعات مورد استفاده قرار گيرد و فضاي كافي براي اين كار وجود ندارد.
در اين باره بايد اشاره كرد: در حالي كه فروزنده ـ مدير بنياد مستضعفان و جانبازان ـ عنوان ميكند ساختمانها هيچكدام شرايط مناسب براي نگهداري اشياي موزهيي نداشته و پرهزينه بودن پراكندگيها حفاظت را مشكل كرده است، پريسا اندامي ـ مدير تماشاگه پول ـ از استانداردهايي در اين موزه كه بسياري از موزهها از آن بيبهرهاند، سخن ميگويد.
مساله تبديل ساختمان به برج نيز بهدليل شرايط مطلوب تجاري از چندي پيش مورد توجه برخي مسؤولان بنياد بوده است و گويا اين موضوع آنقدر واضح است كه حتا ناصر پازوكي ـ مدير اداره ميراث فرهنگي استان تهران ـ نيز در سخنان خود به آن اشاره ميكند.
از طرفي، تخليه موزه در نبود مدير كل موزههاي بنياد در كشور صورت گرفت. حشمتالله منعم ـ قائم مقام مدير كل موزههاي بنياد مستضعفان و جانبازان ـ نقل و انتقال را بهدليل جابهجايي مديريتي بيان كرده است. سجادي نيز در اين باره گفته است: جواهري به مسكو سفر كرده؛ تا فصل تازهاي در فعاليتهاي موزهها باز كند؛ زيرا موزههاي بنياد از وضعيت خوبي برخوردار نيستند و ازجمله تماشاگه تاريخ نيز يك تماشاگه با معنا و مفهوم واقعي نبود.
موقعيت مناسب موزه نيز از ديگر عوامل تقويتكننده شايعه برجسازي در محل موزه است. اما ترافيك زياد در منطقه و ايجاد مشكل براي بازديدكنندگان، علت جابهجايي موزه عنوان ميشود. البته گويا هماكنون مكاني براي جمع كردن موزهها در يك جا در نظر گرفته شده و به دلايل امنيتي عنوان نميشود.
به هر حال تمامي اين سخنان از جمله اظهار نظر رسول خادم و طالبزاده باعث شد كه ناصر پازوكي ـ مدير ادارهكل ميراث فرهنگي استان تهران ـ اعلام كند ثبت تماشاگه تاريخ در فهرست آثار ملي تا چند روز آينده انجام خواهد شد و هرگونه مداخله در اين مكان بدون اخذ مجوز از اين اداره، جرم محسوب ميشود.
درنهايت پازوكي به خبرنگار ميراث فرهنگي ايسنا اعلام كرد: پرونده ثبت براي طرح در شورا ارسال شده و از روز اعلام خبر ثبت در جرايد، درواقع بهمنظور ثبت در فهرست آثار ملي اقدام شده است. مجموعه آن بناها واجد ارزش فرهنگي تاريخي است، تخريب و نوسازي مجاز نيست و خلاف مقررات است.
وي افزود: بهدليل وجود خبرهايي مبني بر تخريب ساختمان موزه، كار ثبت را سرعت بخشيديم و حداكثر تا آخر هفته به ثبت نهايي خواهد رسيد.
موزه تماشاگه تاريخ واقع در خيابان وليعصر بالاتر از خيابان ميرداماد، يك مجموعه فرهنگي تاريخي شامل تماشاخانه، نگارخانه، نمايشخانه و رستوران سنتي است كه بخشي از تاريخ معاصر ايران را از دوره قاجار تا كنون به نمايش گذارده بود.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات