جشنواره فجر

  • پنجشنبه / ۳۱ شهریور ۱۳۸۴ / ۱۴:۵۵
  • دسته‌بندی: انرژی هسته‎‌ای
  • کد خبر: 8406-13834
  • خبرنگار : 71049

در ميزگردي با حضور سعيدي، وعيدي و محمدي عنوان شد: - اتفاقات بهتري در راه است - مخالفت چين و روسيه با ارجاع قطعي است - بازگشت از شوراي امنيت دشوار خواهد بود

دكتر سعيدي معتقد است كه طي روزهاي آتي بايد در انتظار اتفاقات بهتري براي پرونده‌ي هسته‌يي كشورمان باشيم؛ در همين حال دكتر وعيدي از قطعي شدن مخالفت مسلم روسيه و چين با ارجاع پرونده‌ي كشورمان به شوراي امنيت خبر مي‌دهد و تاكيد مي‌كند كه در صورت ارجاع پرونده‌ي كشورمان به نيويورك، بازگرداندن آن به وين براي اروپا و آمريكا دشوار خواهد بود.

به گزارش خبرنگار سياسي خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) جواد وعيدي، معاون امنيت بين‌الملل شوراي عالي امنيت ملي كشورمان به همراه دكتر محمد سعيدي، معاونت برنامه ريزي و امور بين‌الملل سازمان انرژي اتمي در گفت‌و گو با بخش خبري ويژه‌ي شبكه‌ي دو سيما درباره‌ي روند تعاملات در نشست شوراي حكام ابراز داشت: كشورهاي اروپايي و آمريكا با شعار دعوت به ديپلماسي به نوعي در حال بستن باب ديپلماسي هستند و تصورشان بر اين است كه تهديد ارجاع پرونده‌ي هسته‌يي ايران به شوراي امنيت، شايد بتواند زمينه‌ساز نوعي تغيير مواضع ايران باشد و يا اين‌كه زمينه‌ي رسيدن آن‌ها به امتيازات مورد نظرشان را فراهم كند.

وي با اشاره به مواضع كشورهاي روسيه و چين گفت: كشورهاي روسيه و چين به طور رسمي هم در پايتخت‌هاي‌شان و هم در وين موضع مخالف خود با ارجاع پرونده‌ي ايران به شوراي امنيت را اعلام كرده‌اند، يعني اگر قرار باشد پرونده از شوراي حكام به شوراي امنيت ارجاع شود مورد مخالفت صريح اين دو كشور قرار خواهد گرفت.

وي افزود: آن‌چه مدنظر اروپا و آمريكاست اين است كه پرونده را به شوراي امنيت ارجاع دهند تا با اعمال فشار شوراي امنيت مجددا به شوراي حكام آژانس بين‌المللي انرژي اتمي بازگشته و به اين شكل الزامي را براي ايران در اجراي قطعنامه‌هاي آژانس به وجود آورد؛ بنابراين حتي اروپا و آمريكا هم مي‌دانند كه ارجاع پرونده‌ي ايران به شوراي امنيت در شرايط عادي، كاملا غير قانوني و براي آن‌ها مشكل آفرين خواهد بود.

هم‌چنين دكتر محمد سعيدي، معاون برنامه‌ريزي و امور بين‌الملل سازمان انرژي اتمي در اين ميزگرد با اشاره به مواضع دو كشور چين و روسيه و اين‌كه چه قدر مي‌توان بر روي مواضع اين دو كشور تا پايان كار حساب كرد، گفت: ايران برنامه‌ي شفافي را در دو سال گذشته از خود ارايه كرده و امروز بسياري از موضوعات مورد نظر آژانس حل شده است.

سعيدي خاطرنشان كرد: اين مساله باعث شده كشورهايي كه داراي سوءنيت به برنامه‌ي هسته‌يي ايران نيستند، مثل كشورهاي غيرمتعهد و روسيه و چين و هند با ارجاع پرونده‌ي ايران به شوراي امنيت مخالفت كنند، بنابراين نسبت به هر نوع ارسال مساله‌ي هسته‌يي ايران به شوراي امنيت مقاومت مي‌كنند كه به عقيده‌ي من اين مساله بسيار حايز اهميت است.

وي با اشاره به محورهاي پيش نويس قطعنامه‌ي اروپا و آمريكا تصريح كرد: تا امشب (چهارشنبه) هنوز اروپايي‌ها نتوانسته‌اند آن را به ثبت برسانند كه علت آن مخالفت كشورهاي غير متعهد، چين و روسيه است. ما توانسته‌ايم در مذاكرات با روسيه، هند،پاكستان و چين در نيويورك به نوعي اتفاق نظر را به سمت برنامه‌ي صلح آميز هسته‌يي ايران به وجود آوريم و با توجه به طرح رييس جمهور كه برنامه‌اي دقيق و منطبق با مقررات بين‌المللي بر برنامه‌ي صلح آميز هسته‌يي خود تاكيد كنيم.

وي با انتقاد از برخورد عجولانه‌ي اروپايي‌ها با طرح رييس جمهور كشورمان، گفت: ما معتقديم راه برون رفت از اين بحران طرح پيشنهادي رييس جمهور ايران و طرح‌هايي كه از سوي ايران در يك سال گذشته مطرح شده است، مي‌باشد.

به گزارش ايسنا وعيدي در ادامه‌ي اين ميزگرد ابراز داشت: واقعيت اين است كه در ميان 35 كشور عضو به لحاظ تعداد كشورهايي كه اروپا و آمريكا در اردوگاه خود دارد و اكثريت اين كشورها عربي هستند، چيزي بين 15 تا 20 كشور جزو اردوگاه اروپا و آمريكا محسوب مي‌شوند، اما بايد توجه كرد كه تصميم‌گيري‌هاي شوراي حكام توسط رويه‌ي اجماع صورت مي‌گيرد.

وي افزود: يعني هيچ يك از اين 35 كشور عضو نمي‌توانند درخواست راي كنند. در اين ميان موضع كشورهاي روسيه و چين مخالفت با هر گونه ارجاع پرونده از شوراي حكام به شوراي امنيت است و بنده اطمينان كامل دارم كه مواضع اين كشورها با توجه به آن‌چه در اين يكي دو روز گذشته و مذاكراتي كه با مقامات آن‌ها داشته‌ايم تغييرنخواهد كرد.

وعيدي افزود: شكستن منطق آمريكا يعني اين‌كه سعي كند اجماعي را در شوراي حكام صورت دهد، امكان پذير است و از سويي در صورت هر گونه راي‌گيري در شوراي حكام، كشورهايي چون چين و روسيه قطعا با مساله‌ي ارجاع ايران به شوراي امنيت مخالفت خواهند كرد؛ بنابراين امريكايي‌ها و اروپايي‌ها سعي دارند اجماع اعضاي شوراي حكام را به دست آورند.

معاون امنيت بين‌الملل شوراي عالي امنيت ملي كشورمان درباره‌ي اطمينان از عدم تغيير مواضع كشورهاي عدم تعهد، گفت: آن‌ها نگران ارجاع پرونده‌ي ايران از شوراي حكام به شوراي امنيت هستند و اين فضايي است كه در حال حاضر در وين وجود دارد.

وعيدي تصريح كرد: رويه‌ي اروپا و آمريكا بازگشايي در ديپلماسي هسته‌يي ايران نيست بلكه ايجاد قوت در آن است. اگر براي اروپا و آمريكا ارجاع پرونده‌ي هسته‌يي‌مان به شوراي امنيت امكان پذير شود، بازگشت آن از شوراي امنيت به آژانس سخت خواهد بود و ديگر در اختيار آن‌ها نيست، چراكه همكاري‌هاي خوب ايران ظرف اين چند سال گذشته با آژانس مسير حقوقي ارجاع پرونده به شوراي حكام و ماندگاري آن به اين شورا را سخت مي‌كند.

معاون امنيت بين‌الملل شوراي عالي امنيت ملي تاكيد كرد: در آن صورت از دست دادن كنترل مساله از سوي اروپا و آمريكا در وين دامن زدن به يك بحران است. معتقدم اروپا و آمريكا هم متوجه عواقب غير قابل كنترل ارجاع پرونده‌ي ايران به شوراي امنيت هستند.

دكتر سعيدي درادامه‌ي اين گفت‌و گو درباره‌ي ديدارهاي رييس سازمان انرژي اتمي ايران با مقامات آژانس بين‌المللي انرژي اتمي گفت: ايشان براي شركت در جلسه‌ي عمومي آژانس و بيان جزييات طرح رييس جمهور به وين سفر كرده‌اند.

وي گفت: طرح رييس جمهور بسيار راه‌گشاست و زواياي اين طرح براي غير متعهد‌ها به طور دقيق مطرح شده؛ هم‌چنين سخنراني ايشان در اجلاس عمومي آژانس در هفته‌ي آينده كه با حضور تمامي روساي سازمان‌هاي انرژي اتمي سران عضو آژانس هستند، پيرامون جزييات طرح رييس جمهور و مباحث ديگر خواهد بود.

سعيدي ادامه داد: هم‌چنين در ديدار ايشان با مدير كل آژانس مطرح شد چگونه مي‌توان راه‌حل منطقي براي برون رفت از بن بست هسته‌يي به وجود آمده يافت، ضمن آن‌كه طي فردا و پس فردا اتفاقات بهتري صورت خواهد گرفت، اروپايي‌ها يا پيش نويس قطعنامه‌شان را پس مي‌گيرند و يا اصلاحاتي را در آن صورت خواهند داد.

معاون امور بين‌المللي سازمان انرژي اتمي تاكيد كرد: قطعا در جلسه‌ي امروز(پنجشنبه‌) شوراي حكام، غير متعهدها گزينه‌هاي خود را در مورد مساله‌ي هسته‌يي ايران به اروپايي‌ها اعلام خواهند كرد.

وي افزود: تصور مي‌كنم موازنه‌اي بين نظريات گروه غير متعهدها، روسيه، چين و هند و كشورهاي اروپايي برقرار شوند و اميدوارم در يكي دو روز آينده راه‌ منطقي‌اي را براي ادامه‌ي همكاري با آژانس و ادامه‌ي مذاكرات در مسير واقعي‌اش و اين‌كه در مسير مسايل فني و حقوقي مسيري درست را به دست آوريم به دست آيد.

در بخش ديگري از اين گفت‌و گو جواد وعيدي ابراز داشت: ما معتقديم به طور اصولي هر كشوري بايد براي تامين منافع ملي‌اش بايد بر روي منافع ملي‌اش تاكيد كند؛ تعامل، يارگيري و ديپلماسي فعال را در عين حال در برنامه‌هاي خود حذف نكرده‌ايم و در حال حاضر ديپلمات‌هاي ايراني هم‌زمان در چهار گروه غير متعهدها، روسيه، چين، اروپا و ديپلمات‌هاي آژانس فعاليت مي‌كنند؛ بنابراين در اين كار هيچ گروهي فداي كار با گروه ديگر نمي‌شود.

وي تاكيد كرد: براي به دست آوردن منافع ملي كشورمان نمي‌توان بر روي هيچ كسي و يا كشوري حساب كرد. بايد با ثبات تصميم و منافع ملي‌مان و مردم كشورمان حركت كنيم.

وعيدي ادامه داد: پشتوانه‌ي ملي و وحدت و يكپارچگي ملي مهم‌ترين مولفه‌ي ما در رسيدن به اهدافمان است.

اين عضو شوراي عالي امنيت ملي كشورمان، گفت: در اين چند روزه كه نشست شوراي حكام است، يقين پيدا كردم كه آن‌چه موجب شكستن اتحاد سخت و مواضع اروپا و آمريكا نسبت به ايران مي‌شود، وحدت و توان ملي‌ماست و تيم هسته‌يي‌مان تا وقتي خود را با متن اراده‌ي ملي منطبق بينند، موفق خواهيم بود.

هم‌چنين دكتر سعيدي ادامه داد: آمريكا از اين كه در دو سال گذشته بسياري از مسايل ايران با آژانس حل شده، عصباني است؛ امروز حقانيت ايران براي دنيا در مساله‌ي هسته‌يي ثابت شده و علت پشتيباني روسيه و چين رفتار خوب ايران است. هم‌چنين پيشرفت ايران در تكنولوژي هسته‌يي در دو سال گذشته بسيار قابل توجه است و ما در دو سال گذشته هيچ توليد مواد اورانيوم نداشته‌ايم؛ اما امروز اين موفقيت بزرگ را در UCF اصفهان به چشم مي‌بينيم.

وي گفت: اميدوارم در روند مذاكرات به جايي برسيم كه بتوانيم نيروگاه نطنز را هم راه‌اندازي كنيم؛ معتقدم اروپايي‌ها نيز مايل به راه‌حلي ديپلماتيك براي حل مساله هسته‌يي ايران‌اند.

هم‌چنين محمود محمدي، نايب رييس كميسيون امنيت ملي مجلس شوراي اسلامي كه در اين گفت‌وگو حضور داشت، گفت: نسبت به اين‌كه اروپايي‌ها نتوانند توافقي را در شوراي حكام به دست آورند، خوشبين نيستند؛ اگر آن‌ها نتوانند به اجماعي دست يابند، قطعا قطعنامه‌ي شديدالحن‌تري را نسبت به قطعنامه‌ي اخير در آژانس به تصويب مي‌رسانند كه مي‌تواند آخرين مرز تصميم يا بي‌تصميمي ايران باشد.

محمدي خاطرنشان كرد: قطعا در اين قطعنامه، ايران را نسبت به اجراي قطعنامه‌هاي قبلي آژانس ملزم مي‌كنند كه اين الزامات خود مسيري براي ارجاع پرونده‌ي ايران به شوراي امنيت را در صورت تن ندادن ايران به اجراي آن‌ها به وجود مي‌آورد.

نايب رييس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس هم‌چنين گفت: در تيم مذاكره كننده‌ي هسته‌يي ايران در قبل و حال جاي حقوقدان خالي است.

وي افزود: به عنوان يك متخصص سازمان‌هاي بين‌المللي مي‌گويم، وقتي بحث ارجاع به شوراي امنيت مطرح است،(يعني اين‌كه در يك قطعنامه‌اي از آژانس خواسته مي‌شود كه مساله‌ي هسته‌يي ايران را به شوراي امنيت گزارش كنند)، به اين معني است كه موارد منفي پرونده را در گزارش بياورند نه مثبت را.

محمدي ادامه داد: آن‌ها پيشنهاد كردند كه شورا به مواردي مثل انجام تعليق، اقدامات الزام‌آور، راستي آزمايي و بازرسي از محل‌هايي كه آژانس بين‌المللي مدنظر داشته است، اشاره شود؛ بنابراين با توجه به اين‌كه سه عضو از 5 عضو شوراي امنيت موافق ارجاع پرونده‌ي ايران به شوراي امنيت و اقدامات شديد عليه مساله‌ي هسته‌يي ايران هستند، مي‌توانند به اجماع درباره‌ي اقدامات شديد عليه ايران بپردازند.

وي هم‌چنين اظهار داشت: بر اساس پاراگراف 2 بند 27 منشور سازمان ملل، هيچ بحث استفاده از حق وتو مطرح نيست و چنان‌چه از اين بند در مورد ايران استفاده شود كه مربوط به وضعيت‌هايي است كه تهديد كننده‌ي صلح بين‌المللي است، مي‌تواند اجماعي را عليه ايران در شوراي امنيت صورت دهد، بنابراين در مرحله‌ي اول، شايد اصلا بحثي از وتو در ميان نباشد و كشورهاي چين و روسيه همانند گذشته ايران را تنها بگذارند.

نايب رييس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس در ادامه تاكيد كرد: ما بايد به مردم بگوييم كه ممكن است به شوراي امنيت رويم و از وتوي كسي هم استفاده نكنيم، اما مهم اين است كه به استفاده از حق خود در مساله‌ي هسته‌يي باور داشته باشيم و پاسخ مردم ما به اين حق آري است. طبيعي است كه مسوولان كشورمان تمام ابعاد مساله را براي هفتاد ميليون ايراني بررسي كرده‌اند.

محمدي در پايان گفت: عزت و سربلندي ايران در گرو اثبات حقانيت ايران در مساله‌ي هسته‌يي است.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha