• چهارشنبه / ۳۰ آذر ۱۳۸۴ / ۱۵:۲۸
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 8409-17554
  • منبع : سازمان میراث فرهنگی کشور

شب چله، شبي به يادماندني و خاطره‌انگيز؛ آيين شب يلدا در خراسان

شب چله را كه شب اول فصل زمستان و بلندترين شب سال است، در اصطلاح محلي خراسان “شوچله” مي‌گويند. به گزارش گروه دريافت خبر ايسنا، معاون گردشگري اداره كل ميراث فرهنگي و گردشگري اداره كل ميراث فرهنگي و گردشگري خراسان جنوبي در اين زمينه گفت: در اين شب خانواده‌ها در خانه بزرگ فاميل گرد هم آمده و تا پاسي از شب را در كنار يكديگر با شادي و سرور سپري مي‌كنند. حسين شعيبي گفت: براي برگزاري اين جشن خانواده‌ها سعي مي‌كنند تا حد امكان انواع ميوه و آجيل محلي از جمله: عناب، سنجد، توت خشكه، برگه هلو، برگه زرد‌آلو، تخمه،‌ كله كنو، هندوانه، خربزه، انار و ... را آماده و از مهمانان پذيرايي كنند. مردم‌شناس اداره كل ميراث فرهنگي و گردشگري خراسان جنوبي افزود: از آن‌جايي كه شروع فصل زمستان پايان فصل ميوه است، اين شب به عنوان شب وداع با ميوه‌ها نيز محسوب مي‌شود. وي افزود: از جمله مراسم اين شب در استان خراسان جنوبي برگزاري مراسم كف‌زني است. در اين مراسم علاوه بر تهيه كف كه به عنوان نوعي شيريني مرغوب محسوب مي‌شود، برنامه كف‌زني از جمله برنامه‌هاي شادي‌بخشي است كه در اين شب برگزار مي‌شود. وي اضافه كرد:‌ در اين مراسم مقداري بيخ (پشم شويه) را چندين بار در آب جوشانند تا آب بيخ بي‌رنگ و بي‌طعم شود. سپس آب بيخ آماده شده را در ظرف سفالي بزرگي كه تقار گفته مي‌شود، مي‌ريزند و با دسته گز به‌هم مي‌زنند. به‌هم زدن آب بيخ آن‌قدر ادامه پيدا مي‌كند تا آب كف‌ كرده و سفت شود، آن‌گاه مقداري شكر در آن مي‌ريزند و هم مي‌زنند تا شكر با كف مخلوط شده و شيرين شود. وي همچنين در اين باره افزود: در گذشته به جاي شكر از شيره‌ي انگور استفاده مي‌كردند. پس از آماده شدن كف آن را در بشقاب و ديس مي‌ريزند و روي ان را با مغز پسته و بادام تزيين مي‌كنند و براي معطر كردن آن معمولا پودر گياه دارويي “رازيانه” كه در اصطلاح محلي به آن “باديون” گفته مي‌شود مي‌افزايند. در پايان از مهمانان پذيرايي مي‌شود و براي دوستان و آشنايان و همسايگان نيز مي‌برند. انتهاي پيام
  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.