براساس گزارش روزنامهي نيويورك تايمز، آژانس بينالمللي انرژي اتمي در گزارش جديدش دربارهي برنامهي هستهيي ايران اعلام كرد كه تهران فعاليتهاي مهم هستهيياش را در همان روزي كه پيشنهادات 1+5 به اين كشور ارايه شد، از سر گرفته است.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اين روزنامهي آمريكايي افزود: آژانس بينالمللي انرژي اتمي روز پنجشنبه گزارشي از برنامهي هستهيي ايران را از طريق پست الكترونيكي به اعضاي شوراي حكام ارايه كرد كه در آن آمده است، تهران روز سهشنبهي گذشته وارد كردن گاز هگزا فلورايد اورانيوم را به يك سري 164 سانتريفوژي از سرگرفت.
اين گزارش افزود، در همان روز خاوير سولانا، رييس سياست خارجي اتحاديهي اروپا در تهران بود و مجموعههاي مشوقهايي را كه براي كمك به حل برنامهي هستهيي اين كشور طراحي شده است، به مقامات تهران ارايه كرد.
اين روزنامه ادامه داد: هيچ توضيحي براي اين تصميم ايران وجود ندارد، اما به نظر ميرسد اين كار براي تاكيد بر قصد اعلام شدهي ايران مبني بر آن است كه تهران با تهديد، هيچ گونه معاملهاي كه از اين كشور بخواهد به فعاليتهاي مربوط به غنيسازي پايان دهد را نخواهد پذيرفت.
به نوشتهي اين روزنامه، اعلام اين مساله احتمالا ارادهي آمريكا و اروپا را در خصوص تعليق كامل فعاليتهاي مربوط به غنيسازي و بازفرآوري به عنوان شرط از سرگيري مذاكرات سختتر خواهد كرد.
اين گزارش افزود، ايران در ماه آوريل موفق به انجام غنيسازي اورانيوم در سطوح پايين لازم براي توليد سوخت راكتورها شد. اواخر آن ماه بدون توضيحي ورود گاز هگزافلورايد اورانيوم را به دستگاههاي سانتريفوژ كه اورانيوم را غنيسازي ميكنند، متوقف كرد و دستگاههاي خالي به چرخش خود ادامه دادند، زيرا اين كار براي جلوگيري از ازكار افتادن و خراش برداشتن آنها ضروري است.
در گزارش آژانس آمده است، ايران غنيسازي اورانيوم را در دو سانتريفيوژ آزمايشي ادامه داده است، بنابراين هرگز توقف كامل انجام نگرفته است و ايران به ساختن دو شبكهي 164 سانتريفوژي ديگر به عنوان بخشي از برنامهي بلند مدت غنيسازي اورانيوم بيشتر ادامه ميدهد.
اين گزارش همچنين ميگويد كه بازرسان آژانس آثار جديدي از اورانيوم بسيار غنيسازي را در يكي از تجهيزات ايران يافتهاند.
اين گزارش همچنين ادعا كرده است كه ايران در ناتواني آژانس براي حصول پيشرفت در حل برخي مسايل باقي ماندهي مربوط به برنامهي هستهيي تهران مقصر است.
براساس گزارش روزنامهي نيويورك تايمز، گزارش آژانس به طور محرمانه به 35 كشور عضو شوراي حكام در آستانهي نشست اين شورا ارايه شده است كه ظرف روزهاي آينده (22 خرداد ماه) تشكيل جلسه خواهد داد.
روزنامهي نيويورك تايمز افزود: گزارشها مربوط به آهسته شدن ظاهري غنيسازي اورانيوم باعث پديد آمدن فرضياتي مبني بر آن شده بود كه ايران ممكن است در تلاش باشد علامتي مثبت را به برخي كشورهاي غربي بفرستد. توضيح ديگر اين كار اين بوده است كه ايران در تسلط بر روند توليد سوخت هستهيي در سانتريفوژها مشكلاتي داشته است. تصميم براي از سرگيري اين كار ممكن است تلاشي باشد كه نشان دهد اين كشور چنين مشكلاتي را ندارد.
خبرگزاري فرانسه نيز به نقل از گزارش آژانس نوشت: در خصوص نمونههاي محيطي برداشته شده از برخي تجهيزات در يكي از دانشگاههاي فني در ژانويهي 2006، تجزيه و تحليل آنها، مقادير اندكي از ذرات اورانيوم طبيعي و بسيار غنيشده را نشان ميدهد.
اين گزارش ادامه داد، يك مقام عاليرتبهي آژانس بينالمللي انرژي اتمي گفت كه ذرات جديد اورانيوم بسيار غنيشده، به اندازهاي غنيسازي نشدهاند كه شبهه انحراف آنها براي توليد سلاح وجود داشته باشد.
وي افزود: اين ذرات در يك تجهيزات خلا يافت شده است كه ميتواند در سانتريفوژهايي به كار رود كه اورانيوم را غنيسازي ميكنند، اما در عين حال كاربردهاي بسيار ديگري نيز دارند.
در گزارش آژانس آمده است كه ايران به اين نهاد بينالمللي گفته است «اين تجهيزات را براي استفاده در فعاليتهاي هستهيي به دست نياورده است و از آن در اين رابطه استفاده نكرده است. ايران خاطرنشان كرده است كه با اين حال در خصوص اين كه اين ذرات ممكن است چگونه بر روي اين تجهيزات يافت شده باشند، تحقيق ميكند.»
انتهاي پيام



نظرات