يك استاد دانشگاه اصفهان در نقد كتاب "خاورميانه معاصر" نوشته مهران كامروا گفت: ايران خطري براي اعراب محسوب نميشود و اين مساله تبليغ در چارچوب ايرانهراسي عليه ايران است.
به گزارش خبرنگار سياسي خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر امامجمعهزاده ـ استاد دانشگاه ـ صبح سهشنبه در سخناني در نقد كتاب "خاورميانه معاصر" مهران كامروا ـ استاد دانشگاه جورج تان آمريكا در قطر ـ گفت: تعريفي كه از خاورميانه در اين كتاب آمده است ميتواند گستردهتر باشد. برخي افراد هستند كه افغانستان، پاكستان و سودان را در چارچوب خاورميانه تعريف ميكنند.
او ادامه داد: در اين كتاب اسلام و خاستگاه آن در يك جغرافياي خاص نگاه شده است اما اسلام مكتبي نيست كه محدود به يك جغرافياي خاص باشد و بهتر بود به اسلام از اين زاويه هم در اين كتاب نگاه ميشد.
امامجمعهزاده با نقد برخي از بخشهاي كتاب مذكور درباره نگاه نويسنده به انقلاب مشروطيت و انقلاب اسلامي گفت: نويسنده هرج و مرج بعد از انقلاب مشروطيت را ناشي از عوامل داخلي در منطقه عنوان كرده در حالي كه خاورميانه هميشه زخم خورده دخالتهاي خارجي بوده است.
وي اضافه كرد: همچنين نويسنده در بخشهايي خاندان هاشمي در اردن را داراي مشروعيت موثر مردمي مطرح كرد در حالي كه كشورهاي عربي منطقه هيچ كدام مشروعيت مردمي ندارند.
اين استاد دانشگاه با اشاره به ماهيت انقلاب اسلامي تصريح كرد: نويسنده در اين كتاب انقلاب اسلامي را داراي ماهيتي خودجوش عنوان كرده در حالي كه انقلاب اسلامي در يك پروسه درازمدت و با رهبري مشخص به سرانجام رسيد و همچنين نويسنده بيكاري و ناكامي اقتصادي را نقطه شروع انقلاب اسلامي عنوان كرده است كه به عقيده بنده اين مساله صحت ندارد؛ عوامل اقتصادي در مجموعه عاملهاي بروز و ظهور انقلاب اسلامي موثر بوده است اما عامل اصلي نيست.
او همچنين به بخشي ديگر از نظرات نويسنده در اين كتاب انتقاد كرد و گفت: امام خميني (ره) هميشه در تصميماتشان علاوه بر تصميماتي منسجم و محكم، تصميماتي از روي مصلحتانديشي هم داشتهاند و اين منصفانه نيست كه موضعگيريهاي امام خميني را راديكال بدانيم. اين يك تهمت ناروا است.
امامجمعهزاده در بخشي ديگر از نقدهايش به كتاب خاورميانه معاصر تصريح كرد: نويسنده معتقد است در ايران بعد از انقلاب هيچ برنامه اقتصادي وجود نداشته است در حالي كه ما برنامه پنج ساله اقتصادي و يا چشمانداز 20 ساله را داريم. شايد در بخشهايي از اين برنامهها هدف 100 درصدي محقق نشده است اما اين طور نيست كه برنامه اقتصادي هم نداشته باشيم.
او همچنين درباره نگاه نويسنده نسبت به حادثه گروگانگيري در سال 58 گفت: نويسنده گروگانگيري در سفارت آمريكا را نقض حقوق بينالملل عنوان كرده است اما به اين مساله نپرداخت است كه سفارت آمريكا چگونه ميتوانسته است به خود اجازه دهد به يك جاسوسخانه عليه يك انقلاب جوان تبديل شود و اساسا چرا بايد سفارت يك كشور به مركز جاسوسي و توطئهچيني عليه ملتي تبديل شود. بد نبود اگر نويسنده كتاب به صدها جلد كتابي كه درباره جاسوسي آمريكاييها از طريق سفارتخانهشان در ايران منتشر شده است ميپرداختند.
وي در بخش ديگر تصريح كرد: نويسنده كتاب در بخشهايي اعراب ايراني در زمان جنگ تحميلي را داراي گرايش غيرايراني عنوان كرده است؛ اين در حالي است كه ما در جنگ تحميلي شهداي عرب خوزستاني بسياري را داشتهايم و يا اين كه نويسنده معتقد است حكومت ايران سعي داشته جنگ تداوم يابد تا بدين شكل حكومت روحانيت تداوم يابد. معتقدم اين بحث نويسنده اساسا علمي نيست و هيچ جايگاه منطقي ندارد.
اين استاد دانشگاه اصفهان گفت: در بحث جنگ خليج فارس نويسنده نقش آمريكا را به كلي ناديده گرفته است اما بد نبود اگر نويسنده كتاب به گفتههاي برژينسكي از مقامات وقت آمريكا و مقامات عراقي كه در روزنامه فيگارو منتشر شده است توجه ميكردند.
امام جمعهزاده در بخش ديگر از انتقاداتش به كتاب مهران كامروا گفت: نويسنده معتقد است ايران خطري براي اعراب محسوب ميشود اما همه ميدانيم كه اين طور نيست اين كه در دنيا و در منطقه خودمان ايرانهراسي را تبليغ ميكنند درست است اما واقعيت ندارد.
وي در عين حال فصل دموكراسي كتاب مهران كامروا را قابل توجه دانست و افزود: اين كتاب به غير از نقدهايي كه بنده به آن وارد كردهام از ارزش و اهميت بسياري برخوردار است.
انتهاي پيام
نظرات