چاپ سوم کتاب «ناکجاآباد و خشونت»، مجموعهای از گفتارها و گفتوگوهای کارل پوپر، فیلسوف نامآور اتریشی ـ انگليسی، به انتخاب و ترجمهي خسرو ناقد و رحمان افشاری در راه است.
به گزارش بخش كتاب خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، به گفتهي ناقد، چاپهای قبلی اين كتاب که در سال ۱۳۸۸ و ۱۳۸۹ و در ۲۱۰ صفحه منتشر شده بود، در حال حاضر کمياب است و انتشارات جهان کتاب در حال آمادهسازی چاپ سوم آن است كه در اردیبهشتماه امسال در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران عرضه میشود.
«ناکجاآباد و خشونت» با جستاری بلند در شناخت «جهان اندیشگی پوپر» به قلم خسرو ناقد آغاز میشود كه دربردارندهي شرحی از حيات فكری پوپر، معرفی افكار و آثار او و تأثیر جهانی نظريههای اين فيلسوف نامآشناست. نويسنده در این جستار خواننده را با سیر زندگی و آرا و انديشههای پوپر آشنا میكند.
مترجمان کتاب بر اين باورند که: «برداشت خود از اندیشههای پوپر را مطرح کرده و در معرض گفتوگو و نقد دیگران گذاردهاند. در این كتاب نخست شناختی مقدماتی از زندگی و آرای پوپر به دست داده شده و سپس با گزينش و ترجمهي چند سخنرانی و گفتوگو از او، چهرهای از این متفكر پرآوازهي قرن بیستم ترسیم شده است. این شناخت اجمالی، به خوانندهي علاقهمند كمك میكند تا از میان سخنانی كه دربارهي پوپر در جامعه ما گفته میشود، سره را از ناسره بازشناسد. علاقهمندان به فلسفه، با خواندن این كتاب میتوانند شناختی مختصر و مفید از اندیشههای پوپر، آن هم از زبان خود او، به دست آورند».
يکی از گفتارهای اصلی کتاب «دربارهي بهاصطلاح منابع شناخت» است که ترجمهي متن سخنرانی پوپر در دانشگاه زالسبورگ اتریش و یكی از مهمترین گفتارهای اوست. سخن اصلی پوپر در این گفتار چنین است: «هرچه دربارهي جهان آگاهی بيشتری بهدست آوريم، هرچه معرفتمان ژرفتر شود، بههمان نسبت نيز معرفت ما به اينکه چيزی نمیدانيم، نسبت به نادانیمان، آگاهانهتر، آشکارتر و راسختر میشود. اگر بپذيريم که در تمام عرصهي معرفت - هر اندازه هم که در جهان ناشناختهها بتوانيم پيش رويم - هيچ اقتدار و آمريتی فراتر از نقد وسنجش وجود ندارد، آنگاه بدون آن که به دام خشکانديشی و جزمگرائی گرفتار آييم، میتوانيم همچنان پایبند این نظر باقی بمانیم که حقيقت، خود فراسوی هر اقتدارطلبی بشری است».
در مقالهي «ناكجاآباد و خشونت»، که عنوان کتاب نيز برگرفته از آن است، پوپر میكوشد علل توسل به خشونت در رفع اختلافهای سیاسی را پی گيرد و بر پایهي آن داوری كند. به نظر او، اعتقاد به ناكجادآباد و پندارهای آرمانی و دستنیافتنی، به قهر و خشونت منتهی میشود. پوپر به نگرش عقلانی در حوزهي اجتماع و گستره سیاست باور دارد و معتقد است كه هر نگرش دیگرى به راحتى به كاربرد خشونت منتهى خواهد شد.
در این كتاب دو گفتوگو نیز از پوپر ترجمه و منتشر شده است؛ یكی با عنوان «سرچشمههای شناخت گوناگوناند» و دیگری گفتوگويی بلند با عنوان «بدون آزادی، نه به عدالت میرسیم و نه به امنیت». در این دو گفتوگو بسیاری آرا و افكار و نظریههای فلسفی پوپر با زبانی روشن مطرح شده است. او در كنار نقد اندیشمندانی چون کارل ماركس، زيگموند فروید و مارتين هایدگر، به بسیاری از موضوعات اجتماعی و سیاسی معاصر نیز پرداخته است.
«دربارهي دانایی و نادانی» و «عقلگرایی انتقادی» از ديگر گفتارهای کتاب «ناکجااباد و خشونت» است. در بخش پایانی كتاب نيز كتابشناسی گزیدهي آثار كارل پوپر به زبانهای آلمانی و انگلیسی و به ترتیب تاریخ انتشار آنها منتشر شده است تا پژوهشگران و دانشجویان و علاقهمندانی كه مایلاند به منبع اصلی آثار پوپر مراجعه كنند یا مطالعات خود را دربارهي این فیلسوف اروپایی گسترش دهند، از این فهرست استفاده كنند.
انتهاي پيام
نظرات