جشنواره فجر

  • یکشنبه / ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۱ / ۱۰:۴۰
  • دسته‌بندی: انرژی هسته‎‌ای
  • کد خبر: 91023118608

در گفت‌وگو با ايسنا،

طلايي‌نيك: نوبت غرب براي اعتمادسازي فرا رسيده است

طلايي‌نيك: نوبت غرب براي اعتمادسازي فرا رسيده است

طلايي نيك با بيان اينكه غرب به جاي تكرار مذاكرات به كنار گذاشتن گام به گام تحريم‌ها و مواضع تحريك كننده اولويت دهد گفت: نوبت غرب براي اعتمادسازي فرا رسيده است، زيرا ايران بيش از تعهداتش به پادمان‌هاي آژانس و ان.پي.تي براي نظارت‌هاي فني از فعاليت‌هاي هسته‌يي همكاري كرده است.

طلايي نيك با بيان اينكه غرب به جاي تكرار مذاكرات به كنار گذاشتن گام به گام تحريم‌ها و مواضع تحريك كننده اولويت دهد گفت: نوبت غرب براي اعتمادسازي فرا رسيده است، زيرا ايران بيش از تعهداتش به پادمان‌هاي آژانس و ان.پي.تي براي نظارت‌هاي فني از فعاليت‌هاي هسته‌يي همكاري كرده است.

رضا طلايي‌نيك در گفت‌وگو با خبرنگار انرژي هسته‌يي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، با بيان اينكه موفقيت نشست بغداد در گرو رفتار درست غرب است خاطرنشان كرد: پايبندي به معاهده ان.پي.تي و توافقات اخير استانبول با رفتار صادقانه غرب، اساس موفقيت مذاكرات بغداد است و غرب با رفتار متكي بر حقوق مسلم ايران در معاهده ان.پي.تي و پايبندي به توافقات اخير در نشست استانبول مي‌تواند براي موفقيت نشست بغداد نقش‌آفرين باشد.

وي افزود: نشست بغداد در يكي از سه وضعيت موفقيت بيشتر، تكرار مذاكره براي مذاكره و يا ادامه رويكرد تقابل شكننده قابل پيش‌‌بيني است. غرب با نوع رفتار خود مي‌تواند يكي از سه وضعيت موفقيت يا تكرار مذاكره يا ادامه راهبرد فشار در موضوع هسته‌يي ايران را در بغداد رقم زند؛ زيرا ايران همه تكاليف و زمينه‌ها براي موفقيت در گفت‌وگوهاي منطقي و عادلانه را انجام داده است.

طلايي نيك افزود: ايران فراتر از تعهداتش در پادمان‌هاي آژانس در معاهده ان.پي.تي براي اعمال نظارت بر فعاليت‌هاي هسته‌يي و اعتمادسازي جامع عمل كرده و اينك نوبت غرب براي اعتماد سازي متقابل در برابر ايران است. غرب براي موفقيت نشست بغداد بايد محاسبات واقع بينانه داشته باشد. ظرفيت‌هاي فزاينده ايران توام با محدوديت‌هاي فزاينده غرب و تجربيات ناموفق از راهبرد فشار مي‌تواند غرب را به محاسبات واقع‌بينانه نزديك كند.

اين كارشناس مسائل سياسي اضافه كرد: ايران بيش از گذشته براي دستيابي‌هاي فني به فعاليت‌هاي هسته‌يي صلح‌آميز و اقتصاد مقاومتي و موقعيت منطقه‌اي و پشتوانه عميق ملي در برابر راهبرد فشار غرب نائل شده است و از سوي ديگر به موازات افزايش ظرفيت‌هاي ملي و فراملي ايران غرب با محدوديت‌هاي اقتصاد داخلي و تزلزل موقعيت منطقه‌‌اي و ناكامي در اعمال فشار بر ايران مواجه است و لذا غرب با فاصله گرفتن از محاسبات غلط مي‌تواند به توافق جامع براي همكاري و تعامل با ايران در نشست بغداد نزديك شود. نبايد از نشست بغداد به عنوان گام نهايي براي توافقات جامع براي همكاري و تعامل با ايران نزديك شود.

وي در عين حال تاكيد كرد: نبايد از نشست بغداد به عنوان گام نهايي نشست توافقات جامع با غرب تلقي كرد؛ زيرا چالش‌هاي طولاني و پيچيده در گذشته و حال امكان توافق نهايي و جامع در يك يا دو مذاكره با غرب را ناممكن ساخته است. اما نشست بغداد فرصت بزرگي براي غرب در تعامل با ايران و فاصله گرفتن از آسيب‌پذيري‌هاي منطقه‌اي است. نماينده پيشين مجلس گفت: ايران با ارائه ايده‌هاي سازنده در نشست استانبول زمينه همكاري‌هاي جامع در موضوعات هسته‌يي و غيرهسته‌يي براي گروه 1+5 را فراهم كرده است و نشست بغداد آزمون غرب براي ميزان پايبندي به معاهده ان.پي.تي و توافقات گذشته است.

طلايي نيك ادامه داد: برخي از مواضع و رفتارهاي اخير مقامات غربي تحت لابي صهيونيست‌ها به خوش‌بيني‌ها نسبت به نشست بغداد آسيب جدي زده و ادامه راهبرد فشار و مواضع غرب موفقيت نشست بغداد را مبهم كرده است. مواضع اخير در كنگره آمريكا و بيانيه اتحاديه اروپا و برخي مواضع دو پهلوي خانم اشتون خوش‌بيني‌ها نسبت به نشست بغداد را كاهش داد، اما هنوز فرصت براي آزمون صداقت و پايبندي غرب به معاهده ان.پي.تي و عمل براي توافق با ايران در نشست بغداد وجود دارد.

وي افزود: آمانو و آژانس با انجام وظايف حرفه‌اي، حقوقي و تلاش فني مي‌توانند به موفقيت نشست بغداد كمك كنند، زيرا تاثيرپذيري آمانو و آژانس از سفارش‌هاي سياسي به گفت‌وگوهاي سازنده و توافقات عادلانه در گذشته آسيب زده است. آژانس به جاي بررسي رفتارهاي دوگانه غرب مي‌تواند با اتكاء به عملكرد ايران و و جايگاه حرفه‌اي آژانس به مختومه شدن موضوع هسته‌يي كمك كند.

اين كارشناس مسائل سياسي اظهار كرد: برآيند تحولات منطقه‌اي و مسائل داخلي غرب و رشد ظرفيت‌هاي ايران ضرورت تعامل غرب در ادامه گفت‌وگو‌ها را افزايش داده است. غرب بيش از گذشته به تعامل با ايران براي هزينه‌هاي سنگين منطقه‌اي و داخلي نياز دارد؛ زيرا ادامه راهبرد فشار از سوي غرب فرصت‌ها و مزيت‌هاي تعامل با ايران را از بين مي‌برد. ايران با توانمندي‌هاي سياسي، اقتصادي و دفاعي و صيانت از حقوق مسلم هسته‌يي صلح‌آميز به توافقات عادلانه اولويت‌ مي‌دهد. اما ظرفيت‌هاي موثر ايران در خنثي‌سازي راهبرد فشار مانع از تحميل خواسته‌هاي ناعادلانه و غيرمنطقي غرب است.

طلايي نيك اضافه كرد: رژيم صهيونيستي مانع اصلي براي توافق گروه 1+5 با ايران تلقي مي‌شود؛ زيرا گره خوردن برخي از منافع غرب با رژيم صهيونيستي به ثمربخش بودن مذاكرات با ايران آسيب زده است. ايران براي هر دو راهبرد فشار يا مذاكره غرب ظرفيت‌هاي بالا را فراهم كرده است. غرب با تكرار رفتارهاي دوگانه به موفقيت نشست بغداد آسيب خواهد زد.

وي يادآور شد: ملت و دولت ايران در صيانت از حق غني‌سازي هسته‌يي صلح‌آميز به موازات همكاري‌هاي هسته‌يي و غيرهسته‌يي مصمم هستند و لذا غرب به جاي عبور از معاهده ان.پي.تي به همكاري عادلانه و منطقي با ايران رو آورد. با مبنا قرار دادن معاهده ان.پي.تي و توافقات اوليه براي همكاري‌هاي جامع و متقابل امكان فرصت‌يابي‌هاي بيشتر براي 1+5 و ايران ميسر است زيرا انجام تعهدات گام به گام متقابل رمز موفقيت مستمر و مطمئن در مذاكرات بغداد خواهد بود. به جاي اتكاء به اطلاعات و محاسبات غلط، غرب با اتكاء به معاهده ان.پي.تي و تمايل ايران به همكاري‌هاي هسته‌يي و غير هسته‌يي فرصت بزرگي را براي تعامل كسب خواهد كرد.

طلايي نيك در مورد ضرورت انجام گام‌هاي عملي براي اعتماد سازي به ايران گفت: غرب به جاي تكرار مذاكرات به كنار گذاشتن گام به گام تحريم‌ها و مواضع تحريك كننده اولويت دهد. ايران با درك كاهش راهبرد فشار افزايش راهبرد مذاكره صادقانه، اعتماد بيشتري خواهد داشت.

وي افزود: نوبت غرب براي اعتمادسازي فرا رسيده است؛ زيرا ايران بيش از تعهداتش به پادمان‌هاي آژانس و ان.پي.تي براي نظارت‌هاي فني از فعاليت‌هاي هسته‌يي همكاري كرده است و هيچگونه نشانه و دليل واقعي و منطقي براي انحراف ايران از فعاليت‌هاي هسته‌يي صلح‌آميز وجود ندارد. لذا غرب براي از دست ندادن فرصت‌هاي تعامل و مزيت‌هاي متقابل با ايران بايد رفتارهاي اعتمادساز را در نشست بغداد آشكار كند.

طلايي نيك تاكيد كرد: كنار گذاشتن زبان تهديد و اتكاء به معاهده ان.پي.تي و گفت‌وگو براي همكاري‌هاي هسته‌يي و غيرهسته‌يي مي‌تواند نشانه‌هاي اعتمادسازي غرب براي توافق و تعامل با ايران باشد.

وي همچنين با اشاره به تلاش ايران براي پيگيري موضوع خلع سلاح هسته‌يي در جهان گفت: يكي از مصاديق همكاري‌هاي جامع ايران با گروه 1+5 عزم جهاني براي خلع سلاح هسته‌يي است. خلع سلاح به ويژه در خاورميانه از اولويت‌هاي ايران و منطبق با ادعاهاي عمل نشده غرب است و لذا عملي شدن گام‌هاي موثر براي خلع سلاح در منطقه و جهان از مطالبات بنيادي در جهان است كه ايران با تاكيد بر خلع سلاح در منطقه و جهان صداقت غرب را در مذاكرات به چالش كشيده است. زيرا غرب براي خلع سلاح رفتارهاي عملي انجام نداده است و لذا خلع سلاح هسته‌يي در منطقه و جهان مي‌تواند يكي از مصاديق همكاري‌هاي مستمر با كمك جامعه جهاني باشد.

وي تاكيد كرد: پيشگامي ايران براي كمك به خلع سلاح هسته‌يي با شعار سلاح هسته‌يي براي هيچ كس اوج اعتمادسازي است كه غرب با طفره رفتن از خلع سلاح در منطقه و جهان به ابهامات رفتاري خود افزوده است.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha