دکتر پروین عابدی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به اول اگوست که به نام "روز جهانی شیر مادر" نامگذاری شده است، اظهار کرد: اهمیت تغذیه نوزاد با شیر مادر بر کسی پوشیده نیست. اکنون موضوع تغذیه انحصاری نوزاد با شیر مادر در شش ماهه نخست زندگی، موضوعی است که توسط تمام کشورها دنبال میشود.
وی ادامه داد: در شش ماهه نخست زندگی نوزاد، با توجه به اهمیت رشد و تکامل نوزاد، توصیه میشود که نوزاد تنها از طریق شیر مادر تغذیه شود. نوزاد در این بازه زمانی، تمام احتیاجات خود را میتواند با شیر مادر برطرف کند و احتیاجی به آب و غذا ندارد.
رئیس دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور اهواز عنوان کرد: سازمان بهداشت جهانی( WHO ) و همچنین آموزههای دینی ما که با یافتههای علمی مطابقت دارند، مدت زمان دو سال را برای تغذیه نوزاد با شیر مادر توصیه میکنند. تغذیه نوزاد به مدت دو سال، بسیار با اهمیت است اما بحث تغذیه نوزاد در شش ماهه اول زندگی با شیر مادر از نظر تکامل کودک بسیار حائز اهمیت است.
عابدی ادامه داد: پس از شش ماه تغذیه انحصاری نوزاد با شیر مادر، تا دو ساله شدن کودک، در کنار شیر طبیعی مادر، نوزاد با آب و غذا هم تغذیه میشود. هم زنان خانهدار و هم زنان شاغل میتوانند شیردهی طبیعی را به کودک داشته باشند و هیچگونه توجیه و بهانهای در این زمینه قابل پذیرش نیست.
وی عنوان کرد: شرایطی برای زنان شاغل در نظر گرفته شده تا بتوانند در حین فعالیت، مدتی را به شیردهی به نوزادان خود بپردازند. علاوه بر این مادران شاغل میتوانند قبل از رفتن به محل کار خود و پس از شیردهی به نوزاد، با دوشیدن شیر خود و نگهداری آن در شیشه، وعده غذایی بعدی نوزاد را کنار بگذارند. بنابراین به راحتی میتوان بحث تغذیه نوزاد با شیر مادر را تا دو سال مدیریت کرد و هیچ بهانهای برای زنان شاغل وجود ندارد.
رئیس دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور اهواز بیان کرد: توصیه ما این است که فاصلهگذاری زمانی مناسبی بین حاملگی زنان وجود داشته باشد تا هم تجدید قوای بدن مادر انجام شود و هم شیردهی به نوزاد اول مختل نشود. عدم رعایت این امر، علاوه بر احتمال ضعف قوای بدنی مادر باعث زیان رسیدن به تغذیه نوزاد اول نیز خواهد شد.
عابدی گفت: شیر مادر حاوی مواد، ترکیبات و آنتیاکسیدانهایی است که مانند واکسن عمل میکنند و موجب ارتقای سیستم ایمنی شیرخوار میشود. به نحوی که نوزادانی که با شیر خشک تغذیه میشوند هیچگاه به آن سیستم ایمنی که نوزادان دسته اول از آن برخوردارند، دست نخواهند یافت.
وی ادامه داد: نوزادانی که با شیر خشک تغذیه میشوند، به راحتی مریض میشوند و بیشتر از نوزادانی که تغذیه آنها با شیر مادر صورت میگیرد، به بیماریها و سندرومهایی مانند مرگ ناگهانی نوزارد و آلرژی و آسم دچار میشوند زیرا ترکیباتی که در شیر مادر وجود دارد از برخی سندرومها مانند مرگ ناگهانی نوزاد جلوگیری میکند.
رئیس دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور اهواز ادامه داد: البته تغذیه مادر باید سالم باشد تا شیر با کیفیت در بدن مادر تولید و از این طریق ترکیبات و مواد لازم به بدن شیرخوار منتقل شود. بنابراین در وهله اول همیشه گفتهایم که تغذیه مادران شیرده باید سالم و مناسب باشد. مشروط بر این امر، شیر مادر از برخی سندرومها و بیماریها برای نوزاد جلوگیری خواهد کرد.
عابدی اظهار کرد: تغذیه نوزاد با شیر مادر موجب برقراری یک ارتباط عاطفی میان نوزاد و مادر خواهد شد که بر تکامل ذهنی نوزاد و همچنین از نظر ژنتیکی بسیار اثرگذار است. بنابراین توصیه ما این است که همانگونه که زنان باردار نباید بر محیطهای تنشزا قرار بگیرند، زنان شیرده نیز باید از قرار گرفتن در چنین محیطهایی اجتناب کنند و به نوعی از آرامش روحی و روانی برخوردار باشند.
انتهای پیام
نظرات