• یکشنبه / ۲۷ آبان ۱۳۹۷ / ۰۸:۴۵
  • دسته‌بندی: سیستان و بلوچستان
  • کد خبر: 97082712965
  • منبع : نمایندگی سیستان و بلوچستان

از موزهای وطنی حمایت کنیم

موز

استان سیستان و بلوچستان به دلیل شرایط خاص جغرافیایی و اقلیمی و مجاورت با دریای عمان و اقیانوس هند یکی از مستعدترین مناطق کشاورزی کشور بحساب می آید، به طوری در تمامی فصول سال امکان کشت انواع محصولات در آن وجود دارد.

‌به گزارش ایسنا- آب و هوای متنوع سیستان و بلوچستان زمینه را برای کشت انواع محصولات کشاورزی از جمله میوه های گرمسیری و سردسیری فراهم کرده، به طوری که هم اینک از 80 هزارهکتار باغات استان 8 هزار هکتار آن به کشت انواع میوه های گرمسیری اختصاص دارد.

موز از مهمترین محصولات گرمسیری سیستان و بلوچستان است که نسبت به سایر محصولات گرمسیری بیشترین سطح زیرکشت را به خود اختصاص داده است.

یکی از موزکاران چابهار در خصوص تولید موز در منطقه بلوچستان به ایسنا گفت: موز میوه ای است که از زمان کاشت تا برداشت نیاز به مواظبت زیادی دارد، هزینه نگهداری آن بسیار زیاد است بویژه که آب فراوانی نیازدارد، تامین آب هم به دلیل اینکه باید از چاه استحصال شود، هزینه بر است.

وی با بیان اینکه وقتی میزان سطح زیر کشت موز افزایش یافت، مجبور شدیم ابزار و لوازم بسته بندی و عمل آوری را در محل تامین نماییم که این خود هزینه بیشتری بر موزکاران تحمیل کرده است، افزود: به دلیل بالابودن هزینه تولید، بسته بندی، عمل آوری و هزینه حمل از چابهار تا مراکز مصرف که اغلب در مرکز کشور است؛ موزکاران از بابت تولید این میوه سودی نمی برند.

وی ادامه داد: رقیب قوی و سرسختی برای موزکاران در آن سوی مرز یعنی پاکستان وجود دارد که به علت عدم کنترل مرزهای استان روزانه صدها تن موز به صورت قاچاق وارد سیستان و بلوچستان شده و از آنجا به سراسر کشور حمل می گردد.

این موزکار اظهار کرد: موز پاکستان نصف قیمت موز تولیدی موزکاران چابهار به فروش می رسد.

کشاورزان نیاز به حمایت دارند

یک کارشناس امور باغبانی در شهرستان کنارک نیز با بیان این ‌که سالانه حدود 135 هزار تن موز در این استان تولید و ۹۰ درصد آن به استان‌های دیگر صادر می‌شود، به ایسنا گفت: شرایط آب و هوایی مناسب، حجم فراوان آب زیرزمینی و کیفیت خوب آن و خاک بسیار مرغوب برای کشاورزی و تولید میوه‌های گرمسیری از جمله دلایل کشت و تولید خوب موز در این منطقه است. چنانچه از کشاورزی این منطقه حمایت شود، تولید و بهره‌وری بسیار بالایی خواهد داشت.

علی سعیدی افزود: موزی که در این منطقه تولید می‌شود، کیفیت و طعم بسیار خوبی دارد، به طوری که از موزهای وارداتی، بهتر و مطبوع‌تر است. موزهای وارداتی فقط شکل ظاهری خوبی دارد، در حالی که موز ما از کیفیت بسیار بهتری برخوردار است، هرچند رنگ و رو و ظاهر مناسبی ندارد.

وی ادامه داد: ما در بخش مطالعاتی و تحقیقاتی و فرآوری و صنایع تبدیلی در منطقه مشکل داریم، در حالی که اگر روی رنگ و شکل ظاهری میوه این منطقه کار شود، به طوری که بازارپسند شود، هم فروشش بهتر می‌شود و هم قیمتش افزایش یافته و جلوی ضرر کشاورز گرفته می‌شود.

این کارشناس با بیان این‌که در صورت رسیدگی و حمایت از موزکاران و برطرف کردن مشکلات آنها و افزایش بهره‌وری، موز داخلی کفاف مصرف و نیاز کشور را می‌دهد و دیگر نیازی به واردات نیست، گفت: اینجا منطقه بسیار بکری، هم برای کشاورزی و هم برای کارهای تحقیقاتی است.

وی با بیان این که از طرفی استعداد بالایی برای کشت میوه‌های گرمسیری دارد، گفت: بنابراین ادغام کار کشاورزی و کار تحقیقاتی یکی از نیازهای منطقه است که باید در خود منطقه انجام گیرد، چراکه کار تحقیقاتی اگر در کنار کشاورزی باشد، بازدهی خوبی خواهد داشت.

تولید سالانه 135 هزار تن موز در سیستان و بلوچستان

رئیس سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان با اشاره به اینکه بیشترین سطح زیر کشت محصولات گرمسیری جنوب استان با پنج هزار هکتار به کشت موز اختصاص دارد، افزود: سالانه 135 هزار تن محصول موز از این سطح در استان تولید می شود.

مجتبی پیری به ایسنا گفت: وجود باغ های موز در مناطق جنوبی سیستان و بلوچستان و حجم بالای تولید در آنها این استان را به قطب تولید این میوه در کشور تبدیل کرده است.

وی اظهار کرد: علاوه بر باغات شهرستان های چابهار و کنارک در سرباز و نیکشهر نیز در اراضی کشاورزی آن موز تولید می شود.

وی با بیان اینکه افزون بر چهار هزار هکتار از باغ های موز استان بارور هستند و میوه می دهند، گفت: در هر هکتار باغ موز در سیستان و بلوچستان بیش از 30 تن محصول تولید می شود.

رییس سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان افزود: برداشت موز در سیستان و بلوچستان بطور عمده در ماههای آبان، آذر، اسفند، فروردین و اردیبهشت انجام می شود.

پیری گفت: بیش از هشت هزار نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم به کار تولید موز در سیستان و بلوچستان اشتغال دارند.

وی اظهار کرد: هفت مرکز رنگ آوری موز(سبزی زدایی از این محصول) با ظرفیت 23 هزار تن در سال در سیستان و بلوچستان وجود دارد.

رئیس جهاد کشاورزی استان خاطرنشان کرد: استان سیستان و بلوچستان از آب و هوای متنوعی برای کشت انواع محصولات کشاورزی برخوردار است بگونه ای که جنوب این استان شامل چابهار، کنارک، نیکشهر، سرباز، قصرقند، فنوج، ایرانشهر و دلگان توانمندی زیادی در تولید میوه های گرمسیری و نیمه گرمسیری(موز، انبه، پاپایا، گوواوا، مرکبات، انجیر، مرکز استان شامل خاش و میرجاوه و زاهدان میوه های سردسیری و شمال استان (زابل، هیرمند، زهک، نیمروز و هامون) غلات و حبوبات و میوه هایی چون هندوانه، انگور زودرس یاقوتی و خربزه تولید می شود.


انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.