• دوشنبه / ۲۶ فروردین ۱۳۹۸ / ۱۳:۳۱
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 98012611066
  • منبع : نمایندگی خراسان جنوبی

مهاجران تالاب را بشناسیم

تالاب میانکاله

مهاجران و ساکنین پناهگاه حیات وحش تالاب کجی نمکزار نهبندان از جمله پرندگان استان هستند که مهاجرت راهی برای غلبه بر تغییر وضع آب و هوای زیستگاه‌های مناسب برای زندگی و تولیدمثل است.

به گزارش ایسنا، خراسان جنوبی منطقه‌ای گرم و خشک محسوب می‌شود در این منطقه گونه‌های مختلفی از پرندگان  زندگی می‌کنند.

مهاجران و ساکنین پناهگاه حیات وحش تالاب کجی نمکزار نهبندان از جمله این پرندگان هستند. مهاجرت طولانی از ویژگی‌های پرندگان است. مهاجرت راهی برای غلبه بر تغییر وضع آب و هوای زیستگاه‌های مناسب برای زندگی و تولیدمثل است. توانایی مهاجرت ارثی و غریزی است.

حتی در قفس نیز پرندگان رفتارهای آمادگی مهاجرت مانند افزایش پرریزی و تغذیه بیشتر را نشان می‌دهند. متاسفانه کاهش تنوع زیستی، کاهش تنوع پرندگان را نیز شامل شده است. نابودی زیستگاه‌ها به ویژه از بین رفتن و تخریب تالاب‌ها و نیز افزایش استفاده از تفنگ برای شکار، از دلایل کاهش جمعیت پرندگان است.

کشیم بزرگ

کشیم بزرگ تنها گونه از 5 نوع کشیمی است که در تالاب دیده شده است. پرنده‌ای است از خانواده کشیمیان به طول 49 سانتی متر که برای زندگی در محیط‌های آبی و تغذیه از ماهی‌ها سازگاری‌های خاصی پیدا کرده است. منقارش بسیار باریک و نوک تیز و بدنش دوکی شکل است و به راحتی مسافت‌های طولانی را در زیر آب شنا می‌کند. در فصل زاد و ولد با یک جفت کاکل تیره رنگ و طره‌های بلوطی و سیاه دور سر به آسانی شناخته می‌شود. ظاهرا بدون دم بنظر می‌آید و گردنش باریک است. آشیانه خود را روی آب و در میان علف‌ها می‌سازد و غذای اصلی‌اش ماهی است. پرنده با خوردن ماهی‌ها و گاهی نرم تنان و دوزیستان نقش خود را در چرخه حیات و تعادل طبیعت به ویژه در محیط‌های آبی ایفا می‌کند. این پرنده خود نیز طعمه‌ای برای عقاب‌هاست و گاهی انسان نیز آن را شکار می‌کند.

غاز خاکستری

غاز خاکستری به طول 75 سانتی متر از اجداد غازهای اهلی است که پرنده‌ای مهاجر، پر سر و صدا و پر تعداد است و بر خلاف سایر مرغابی‌ها غذای خود را به جای آب در خشکی جستجو می‌کند. غازها پرندگانی اجتماعی هستند که کلیه فعالیت‌های اجتماعی خود از قبیل تغذیه، زادآوری، مهاجرت و لانه سازی را به طور گروهی انجام می‌دهند. قرار گرفتن پاها درست در زیر شکم سبب می‌شود تا به راحتی روی زمین و میان علف‌ها راه بروند. از طرفی منقار قوی، بزرگ و مضرص آنها سبب شده تا علف‌ها را ببرند و اصطلاحا چرا کنند. بیشتر از گیاهان اطراف رودخانه‌ها و جلبک‌های آب‌های شیرین و دانه‌های گیاهان و حشرات تغذیه می‌کند.

خوتکا

خوتکا به طول 35 سانتی متر از خانواده غازیان، کوچک ترین اردک به شمار می‌رود. به دلیل داشتن جثه کوچک سرعت بال زدن آن‌ها از مرغابی‌های دیگر بسیار بیشتر است، به طوری که گاهی نمی‌شود باور کرد مرغابی هستند. آن‌ها در یک چشم به هم زدن و به صورت کاملا عمودی از سطح آب بلند می‌شوند. خوتکاها اولین مهاجران استان هستند که با فرارسیدن فصل سرما به سمت مناطق گرم تر پرواز می‌کنند.

از گیاهان آبزی، ساقه و برگ‌ها و علف‌های کنار رودخانه‌ها و کرم‌ها و حشرات پراکنده بر روی سطح آب و لارو آن‌ها تغذیه می‌کند. مدفوع خوتکاها منبع غذایی ماهیانی است که در آبگیرهای محل زندگی آن‌ها هستند. پرندگان شکارچی مانند عقاب‌های دریایی نیز خوتکا را شکار می ‌ کنند.

اردک سرسبز

اردک سرسبز به طول 60-50 سانتی متر از خانواده غازیان، بزرگ ترین اردک به شمار می‌رود. رنگ اردک‌های سرسبز نر و ماده با هم تفاوت دارد، زیرا اردک‌های ماده در زمان خوابیدن روی تخم برای حفاظت از آن باید خود را استتار کنند. این تفاوت رنگ در پرنده نر و ماده در بیشتر گونه‌های اردک دیده می‌شود. در فصل زادآوری اردک‌های سرسبز از رنگ‌های درخشان سر و بال های خود برای جلب توجه جفت استفاده می‌کنند و با نرهای دیگر به رقابت می‌پردازند. این گونه در میان شاه پرهای خود چند پر رنگین بسیار براق دارند که به آن "آینه بالی" می‌گویند و یکی از راه‌های مهم شناسایی آن‌هاست.

مدفوع اردک‌های سرسبز منبع غذایی ماهیانی است که در آبگیرهای محل زندگی آن‌ها زندگی می‌کنند. پرندگان شکارچی مانند عقاب‌های دریایی هم اردک‌های سرسبز را شکار می‌کنند.

فلامینگو 

فلامینگو130 متر طول دارد، منقارشان شکل خاص دارد و به پایین برگشته است، به رنگ‌های زیبای صورتی مایل به قرمز و سفید دیده می‌شود و جوان‌ها به رنگ دودی چرکی با پاهای قهوه‌ای تیره مشاهده می‌شوند. نر و ماده همشکل‌اند ولی ماده اندکی کوچکتر است. فلامینگو در مقایسه با فلامینگوی کوچک از جمعیت و پراکندگی بیشتری برخوردار است.

این پرنده در مناطق ساحلی دریاها و دریاچه‌ها و دریاچه‌های شور و کم عمق به سر می‌برد و و آشیانه را به شکل توده‌ای کاسه مانند که از گِل است و کمی بالاتر از آب قرار دارد، می‌سازد و همانجا تولیدمثل می‌کند. فلامینگوی نر در فصل زادآوری برای یافتن جفت مناسب خود، حرکاتی رقص مانند به رقابت با سایر نرها می‌پردازند. آن‌ها در این حالت سر و گردن خود را به دو طرف تکان می‌دهند و در سطح آب می‌دوند. فلامینگوی ماده 1 یا 2 تخم سبز کم رنگ می‌گذارد و نرو ماده هر دو به نوبت روی تخم‌ها می‌خوابند. جوجه‌ها 75 روز پس از خارج شدن از تخم می‌توانند پرواز کنند. 

فلامینگو از سخت پوستان داخل آب تغذیه می‌کند و در مقابل خود این پرندگان و تخم‌هایشان غذای حیوانات دیگری مانند شغال، روباه و پرندگان شکاری هستند. این پرنده جزو پرندگان حمایت شده است.

چنگر

چنگر به طول 37 سانتی متر از خانواده یلوه ییان، پرنده‌ای است خوش اشتها با بدن سیاه رنگ و نوک سفید و پاهای بلند که پرده‌های میان انگشتان پای آنها متفاوت از پرندگان دیگر و شبیه برگ‌های کوچکی در اطراف انگشتان است. این نوع عجیب پرده انگشتی به پرنده کمک می‌کند که با پاهایش به شاخه‌های گیاهان بچسبد یا روی گیاهان سطح آب راه برود. هر چند برای شنا کردن در آب هم از همین پرده‌های انگشتی بهره می‌برد.

چنگر در زیستگاه‌های آب شیرین زندگی می‌کند و به ندرت وارد آب دریا و آب‌های شور می‌شود. یکی از راه‌های تغذیه چنگر این است که سر و نیمی از بدن خود را در زیر آب فرومی‌برد و با کمک نوک کوتاه و تیز خود غذا می‌خورد. راه دیگر شیرجه زدن به زیر آب است. در این حالت چنگر به کمک پاهای پرده‌دار و بال‌هایش در زیر آب حرکت می‌کند و غذای خود را که گیاهان آبزی، نرم تنان و مهره‌داران کوچک است، جمع می‌کند.

تهیه و تنظیم از سپیده قلندری اسفدن


انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.