• دوشنبه / ۹ اردیبهشت ۱۳۹۸ / ۰۸:۵۲
  • دسته‌بندی: سلامت
  • کد خبر: 98020904390
  • خبرنگار : 71635

در گفت‌وگو با ایسنا تشریح شد

"کشاورزی" زیان‌آورترین شغل / برنامه ویژه برای "بهداشت کشاورزی"

"کشاورزی" زیان‌آورترین شغل / برنامه ویژه برای "بهداشت کشاورزی"

در دنیای امروزی و با پیشرفته شدن جوامع و گسترش مشاغل، یکی از دغدغه‌های اصلی کشورها حفظ و بهبود سلامت شاغلین در محل کار است؛ امری که توسط بهداشت کاران حرفه‌ای مورد بررسی قرار می‌گیرد...

فاطمه صادقی - رئیس گروه عوامل شیمیایی و سموم مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت در گفت‌وگو با ایسنا، به مناسبت روز بهداشت حرفه‌ای ضمن تعریف آن به عنوان علمی برای پیش‌بینی، ارزیابی، شناسایی و کنترل خطرات تأثیرگذار بر سلامت در محیط کار که به منظور حفظ سلامت و رفاه کارکنان و در نهایت ایمن نگهداشتن جامعه مورد توجه قرار می‌گیرد، گفت: بهداشت حرفه‌ای از جمله باارزش‌ترین دارائی‌های افراد جوامع و کشورهاست که بعنوان یک استراتژی با اهمیت نه تنها سلامتی شاغلین را در نظر می‌گیرد بلکه تأثیر مثبت و قابل ملاحظه‌ای در بهره‌وری و کیفیت محصولات، انگیزش کار، رضایت شغلی و کیفیت کل زندگی افراد جامعه دارد.

وی در ادامه هدف بهداشت حرفه‌ای را نگهداری و بهبود حداکثر سلامت جسمی، روانی و اجتماعی کارکنان مشاغل مختلف از طریق پیشگیری از خطرات تهدید کننده سلامت کارگران و شاغلین دانست و افزود: کارشناسان بهداشت حرفه‌ای با شناختی که از محیط کار، فرایندهای کاری، خطرات و عوامل زیان‌آور محیط کار دارند، از طریق بررسی، ارزیابی، اندازه‌گیری و کنترل عوامل زیان آور محیط کار، درصدد سالم‌سازی و بهسازی محیط کار برمی‌آیند. بنابراین از این طریق باعث کنترل بیماری‌ها، عوارض و آسیب‌های شغلی و در نهایت تأمین سلامت شاغلین می‌شوند. همچنین ارتقا و حفظ بالاترین درجه از سلامت جسمی، روحی و اجتماعی شاغلین در کلیه مشاغل و مراقبت از شاغلینی که سلامت آنان در معرض خطرات ناشی از شرایط کار است، بر عهده متخصصین این حوزه است.

وی افزود: نگهداری و بهبود حداکثر سلامت جسمی، روانی و اجتماعی کارکنان مشاغل مختلف از طریق پیشگیری از خطرات تهدید کننده سلامت کارگران، مطالعه شرایط نامناسب محیط کار و اثرات سو آن بر تندرستی آنان بخش مهمی از وظایف ما است که بر اساس قوانین جهانی و قانون کار ایران به طور جدی به آن پرداخته می‌شود.

وی افزود: بر اساس آمارهای منتشر شده از مرکز آمار ایران در حال حاضر بیش از دو میلیون و ۸۰۰هزار کارگاه با بیش از ۲۰ میلیون نفر شاغل در بخش‌های صنعت، معدن، کشاورزی، خدمات و … کار می‌کنند که تأمین، حفظ و صیانت از سلامت کار، کارگر و محیط کار و پیشگیری از بیماری‌های شغلی در این بخش عظیم بر عهده بهداشت حرفه‌ای است. بر همین اساس در اقدامات سال گذشته حدود ۵۶۸ هزار کارگاه و به طور تقریبی سه میلیون شاغل در محل کار خود مورد بازرسی قرار گرفتند که از این تعداد حدود ۳۷۶ هزار مورد اقدامات قانونی نظیر اعلام نواقص بهداشتی، اخطاریه بهداشتی و معرفی به مراجع قضائی ثبت شده است.

صادقی با بیان این که بازرسان بهداشت حرفه‌ای تلاش می‌کنند تا کارفرمایان و صاحبان صنایع را در رفع نواقص بهداشتی محیط کار مجاب کنند، گفت: در حال حاضر ۲۷۰۰ نیروی بهداشت حرفه‌ای به صورت رسمی، پیمانی، قراردادی و طرحی عهده‌دار اجرای وظایف حاکمیتی در رابطه با بهداشت کار، کارگر و درمان کارگری در وزارت بهداشت و حوزه‌های تابعه در حال فعالیت هستند که در این میان همکاری دستگاه قضائی برای اقدام قانونی به موقع و مؤثر برای پیشگیری از جرایم مربوطه بسیار حائز اهمیت است. لذا در سال ۹۷ وزارت بهداشت جلساتی را برای تعامل بیشتر با قوه قضائیه و یافتن راهکارهایی برای حل مشکلات موجود برگزار کرد که امیدواریم موفقیت آمیز باشد.

وی همچنین گفت: در خصوص ارتقای کمی بازرسی‌ها در طرح تحول نظام شبکه بیش از ۵۰۰ نفر نیروی جدید به صورت خرید خدمت جذب شده‌اند. علاوه بر آن بازرسان بهداشت حرفه‌ای به لوازم مورد نیاز بازرسی نظیر تجهیزات اندازه‌گیری مجهز شدند. همچنین برای بهبود سیستم ثبت و گزارش‌گیری تعدادی تبلت در اختیار بازرسان قرار داده شده که هنوز این تعداد تبلت برای همه بازرسان کفایت نمی‌کند. وسایل نقلیه مورد نیاز نیز تا حد امکان تأمین شد، لذا به موازات این امر و صرفه جویی‌هایی که در زمان انجام بازرسی‌ها شده است، بازرسی‌های مورد انتظار نیز افزایش یافت که امیدواریم با اجرای درست این برنامه شاهد افزایش کمی بازرسی‌ها نیز باشیم. همچنین در راستای توانمندسازی کارشناسان بهداشت حرفه‌ای بیش از ۴۰ راهنمای فنی تنظیم شد که برای آموزش به گروه‌های هدف مختلف نظیر بهورزان، کشاورزان، کارگران، کارفرمایان و کارشناسان بهداشت حرفه‌ای در بخش خصوصی می‌تواند مورد بهبرداری قرار گیرد.

وی در پایان مشاغل مرتبط با کشاورزی را از خطرزاترین و زیان‌آورترین مشاغل دانست و گفت: در دنیای امروز تقریباً نیمی از نیروی کار در بخش کشاورزی مشغول به کار هستند، لذا آگاهی از سطح دانش و عملکرد کشاورزان می‌تواند کمک شایانی در جهت برنامه‌ریزی و کنترل سطح سلامت این گروه داشته باشد. طبق برآورد ILO سالانه حدود ۱۷۰ هزار نفر از کشاورزان به دلیل انجام کار جان خود را از دست می‌دهند و این بدان معناست که ریسک مرگ در بخش کشاورزی تقریباً دو برابر سایر مشاغل است. این شغل به دلیل عوارضی نظیر اختلالات اسکلتی - عضلانی، تماس با گرد و غبار و آفات (آسم شغلی)، گزش جانوران به عنوان زیان‌آورترین شناخته شده و به همین دلیل برنامه "بهداشت کشاورزی" در ردیف برنامه‌های کشوری مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت و درمان قرار گرفته است. با وجود مشکلات موجود برنامه‌های بهداشت کشاورزی با محوریت " آموزش" توانست شروعی مثبت در جهت حفظ و ارتقای سلامت کشاورزان باشد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha