• دوشنبه / ۱۰ تیر ۱۳۹۸ / ۱۳:۴۶
  • دسته‌بندی: یزد
  • کد خبر: 98041005076
  • منبع : نمایندگی یزد

فرآوری سنتی زردآلو در بهشت گمشده اردکان

فرآوري سنتي زردآلو

بهشت گمشده شهرت یکی از روستاهای خوش آب و هوای شهرستان خشک و کویری اردکان است که این روزها با آغاز برداشت محصول زردآلو و فراوری سنتی آن رونق بیشتری به خود گرفته است.

به گزارش ایسنا، زردآلو یکی از میوه‌های تابستانی در اقصی نقاط ایران است ولی به بار نشاندن آن در استان کویری یزد جلوه‌گر تلاش و کوشش مردان و زنان این خطه به‌رغم محدودیت‌های کم‌آبی و خشکسالی‌هاست.

شاید عمدتاً زردآلوی استان یزد را به محصول زودرس منطقه فراغه در شهرستان ابرکوه بشناسند ولی این محصول در بسیاری از دیگر مناطق خوش آب و هوای یزد مانند روستای انجیرآوند اردکان نیز می‌روید و منبع درآمد مهمی برای اهالی این روستاهاست.

البته روستای انجیرآوند در فاصله ۶٣ کیلومتری شمال شرقی اردکان که در سال‌های اخیر به «بهشت گمشده» نیز شهره شده و از تفرجگاه‌های اردکان نیز به شمار می‌آید، از تنوع محصولی و آب و هوایی متفاوتی برخوردار است.

هرچند این روستا دارای درختان گردو، بادام، انگور، آلبالو و انجیر است ولی عمده تولید باغی این روستا زردآلوست که از دیرباز به عنوان محصول اصلی در این روستا به شمار می‌رفته است.

«جلال گنجی‌فر» یکی از اهالی این روستا که در سال‌های گذشته دهیار انجیراوند نیز بوده است، در این رابطه به خبرنگار ایسنا می‌گوید: سطح زیر کشت زردآلوی انجیراوند تقریباً ۴۰ هکتار است که با تلاش مردان و زنان زحمتکش این روستا، این روزها به بار نشسته است.

وی می‌افزاید: عمده زردآلوی بدست آمده در انجیرآوند از انواع قیصی است ولی نوعی زردآلوی بومی نیز در روستا حاصل می‌شود که هرچند خیلی درشت نیست اما طعم منحصر بفردی دارد.

دهیار اسبق انجیرآوند اظهار می‌کند: خوشبختانه اهالی روستا فقط به تولید محصول زردآلود اکتفا نکرده‌اند بلکه با فرآوری سنتی این میوه و تبدیل آن به هسته و برگه زردآلو، ارزش افزوده بیشتری را از تلاش خود کسب می‌کنند.

گنجی‌فر یادآور می‌شود: البته برگه خشک کامل زردالو که با هسته‌ی آن به هم چسبیده است نیز نوع دیگری از برگه این محصول محسوب می‌شود که به لهجه‌ی محلی به آن «سِلمِجُگ» گفته می‌شود و مصرف آن در فصل زمستان بسیار لذیذ و دلپذیر است.

وی خاطرنشان می‌کند: چند سالی است که فرآوری زردآلو از میوه‌های زیاد رسیده شده در انجیرآوند به لواشک محلی نیز رسیده است و مشتریان پر و پا قرصی از شهرهای مختلف دارد.

به گفته وی، اخیراً در روستای انجیرآوند ارقام زردآلوی کرجی، اصفهانی و فراغه‌ای هم کشت شده ولی متأسفانه مورد حمله آفت کرم سرشاخه‌خوار قرار گرفته است.

وی از دیگر آفات این محصول در روستای انجیراوند به کرم داخل این میوه نیز اشاره و اظهار می‌کند: البته پرواه‌های مولد این آفت با سمپاشی بموقع از بین می‌رود.

گنجی‌فر در پایان نیز به فروش محصولات برخی از اهالی روستا قبل از برداشت و روی درخت در راستای درآمدزایی و برخی دیگر نیز به صورت محصول تازه یا فرآوری شده، اشاره و عنوان می‌کند: آنچه مسلم است تولید این محصول در انجیرآوند به لحاظ اقتصادی و رونق روستا حائز اهمیت است ولذا حمایت مسئولان و کارشناسان جهادکشاورزی برای کمک به مبارزه با آفات ابن محصول باید مورد اهتمام بیشتری قرار گیرد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.