ایده اصلی شکلگیری مفهوم اینترنت اشیاء شامل تعبیه قابلیت اتصال محاسبات و ارتباطات در اشیاء مرسوم مورد استفاده و یا در واقع ادغام دنیای فیزیکی با دیجیتال است.
در اینترنت اشیا، وسایل معمولی جهت به دست آوردن یک هویت آنلاین منحصر به فرد و کسب توانایی تعامل با محیط خارجی، با تکنولوژی عجین میشود. خانه هوشمند نیز یکی از زیرمجموعههای اینترنت اشیاء است. خانه هوشمند از دو الی سه دهه پیش با هدف کنترل تمام وسایل خانگی از طریق یک دستگاه مرکزی مطرح شده، اما به دلیل کاستیهای فناوری در آن زمان این اتفاق رخ نداد.
فناوریهای ساخت خانه هوشمند حول دو مسأله صرفهجویی در زمان و هزینه، طراحی میشوند. جامعه هوشمند یک شبکه چند هاپی از خانههای هوشمند است که از طریق فرکانس رادیویی تحت استانداردهای ارتباطی بیسیم و نسل سوم تلفنهمراه با یکدیگر ارتباط دارند و میتوان به عنوان یک سیستم سایبری فیزیکی که در آن خانهها به صورت سنسورهای چند منظوره مجازی با نیازهای منحصر به فرد، به صورت مداوم محیط جامعه را از جنبههای مختلف و در صورت لزوم به صورت خودکار و یا با دخالت انسان، کنترل میکنند.
جامعه هوشمند یک محیط مجازی متشکل از شبکهای از خانههای هوشمند در یک ناحیه جغرافیایی محلی است که معماری آن شامل سه حوزه دامنه خانه، دامنه جامعه و دامنه سرویس است. دامنه خانه به وسیله تعدادی از سیستمهای اتوماتیک خانگی برای تداوم نظارت از ساکنان خانه و محیط جامعه نزدیک از جمله خیابان نزدیک به خانه شکل میگیرد. سیستم بهداشت و درمان و سیستم امنیت از این نوع است.
هسته معماری جامعه هوشمند، دامنه جامعه است که در آن یک شبکه جامعه توسط دروازه خانه جهت نظارت بر محیط جامعه و اطلاعات انتشار یافته در میان خانهها شکل میگیرد. از آنجایی که دادههای ذخیرهشده در مرکز جامعه میتواند به صورت شخصی، حساس و محرمانه باشد و برای حفظ حریم خصوصی خانه دسترسپذیریها به صورت انتخابی و تنها به افراد مجاز واگذار خواهد شد.
جزء کلیدی دامنه سرویس، مرکز تماس است که یک دستگاه محاسباتی و ارتباطی است که خدمات تماس را از دامنه جامعه و منازل شخصی متصل به آن دریافت میکند و به خدماتدهندگان مناسب از طریق یک کانال ارتباطی قابل اعتماد مانند سیستم تلفن عمومی و یا تلویزیون کابلی منتقل میکند.
با رشد سریع کاربردهای اینترنت اشیاء، مفاهیم امنیتی مورد توجه قرار میگیرد و نگرانیهایی در زمینه محرمانگی و ناتوانی مردم در کنترل زندگی شخصی آنان شکل میگیرد. اگر فعالیت روزانه افراد نظارتشده و آنها تولیدکننده خروجیهای اطلاعاتی باشند، فعالیتهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی تحت تاثیر قرار میگیرند. در صورت نقض امنیت، رخداد حمله و اختلال در عملکرد ، مزایای اینترنت اشیاء کمرنگ میشود و در آیندهای نزدیک حجمی وسیع از اطلاعات توسط وسایل متصل و سیستمهای مدیریتی دریافت و ارسال خواهد شد.
پنج نیاز اساسی در زمینه امنیت وجود دارد که شامل محرمانهبودن اطلاعات، صداقت، صحت، عدم انکار و کنترل دسترسی است. همچنین ترافیک شبکه در یک جامعه هوشمند به دو دسته ترافیک عمومی و ترافیک خصوصی تقسیم بندی میشود. محتوای هر دو ترافیک از دسترسی سایر افراد خارج از جامعه محافظت خواهد شد و ترافیک خصوصی مانند اطلاعات مربوط به سلامتی افراد و محتوای آن نباید در اختیار سایر ساکنان جامعه قرار گیرد ولی ترافیک عمومی مانند هشدارهای ایمنی که مربوط به منفعت کل افراد جامعه است در دسترس همه اعضاء جامعه خواهد بود.
منبع:
گلزاری موقر، مجید و دیگران. (1395). «جامعه هوشمند کاربردی از اینترنت اشیا». دومین کنفرانس بینالمللی یافتههای نوین علوم و تکنولوژی. ص 1-6.
انتهای پیام
نظرات