اسلام علم را اساس همه ارزشها و جهل را ریشه همه مفاسد فردی و اجتماعی و انسان را در هر حرکتی نیازمند شناخت میداند و از او میخواهد که عقاید، اخلاق و اعمالش مبنای علمی داشته باشد. هدف قرآن کریم، تشویق مردم به تحصیل علم و تعمیق در اعتقادات و تعهد آنها است تا ایمانی راسخ و استوار به دنبال داشته باشد. علم در اسلام به قدری ارزشمند است که امیرالمؤمنین علی (ع) میان آن و ثروت، به هفت دلیل علم و دانش را انتخاب میکند و در حدیثی از امام صادق (ع) نیز نقل شده که فرمودند: «پاداش هر کس به اندازه عقل و دانش اوست».
علم بهتر است یا ثروت؟ پای ثابت انشاهای دهه شصتیها
دهه شصتیها شاید بیش از هر نسلی یادشان باشد که، زمانی موضوع علم بهتر است یا ثروت، پای ثابت همه انشاهایمان بود؛ موضوعی که هر دانشآموز با توجه به ذهنیات خود به آن پاسخ میداد. یکی علم را بهتر میدانست و دیگری ثروت را، چون گرهگشای همه گرههای ناگشوده بود.
شاید برخی از ما با آنکه دلمان میخواست بگوییم ثروت بهتر است اما از ترس یا خجالت و یا گرفتن نمره، علم را انتخاب میکردیم اما در مقابل برخی از همکلاسیهایمان هم به خود جرأت داده و مینوشتند «ثروت بهتر است» و برای حرفهایشان هزاران دلیل محکم و قانعکننده میآوردند.
تقابل علم و ثروت از مناقشات همیشگی تاریخ
هر چند گذشت زمان کمی گرد فراموشی به این موضوع زده است، اما تقابل بین علم و ثروت همواره وجود داشته و در هر نسلی چهره جدید به خود میگیرد، به گونهای که در سالهای اخیر با صنعتی شدن جوامع، رشد خیرهکننده تکنولوژی و بروز مشکلات اقتصادی از یک سو وثروتمند شدن یک شبه برخی افراد بدون داشتن کوچکترین تحصیلاتی از سوی دیگر، وضعیتی را به وجود آورده که بسیاری علم را فدای ثروت کردهاند.
امروز بسیاری از افراد به ویژه جوانانی هستند که با داشتن مدارک تحصیلی کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و حتی دکترا از داشتن شغل و درآمد - حتی اندک - محروم هستند اما در مقابل کسانی که هم وجود دارند که تنها با زدن یک دکمه در شبکههای اجتماعی یک شبه ره صد ساله رفته و درآمدهای میلیاردی کسب میکنند که این عوامل شاید در ترجیح ثروت به علم بیتاثیر نباشد.
کرونا و سر تعظیم ثروت در برابر علم
هر چه سن آدمی بالاتر میرود، زاویه دید او در مورد این سئوال بازتر میشود که نمونه بارز آن را در دوران کرونایی امروز شاهد هستیم، دورانی که هیچ ثروتی قادر به مهار یک ویروس کوچک اما کشنده نیست، ویروسی که اقتصاد دنیا را فلج کرده و ثروتمندان بسیاری را به سینه قبرستانها فرستاده است.
به جرات میتوان گفت که این روزها بهترین روزهایی است که میتوان به بهترین شکل ممکن وابستگی ثروت به علم را بیش از هر زمان دیگر به اثبات رساند. روزهایی که باید در تقویم از آن با عنوان زانو زدن ثروت انسان در برابر علم او به ثبت برسد.
این روزها که ویروس کرونا سایه شوم خود را بر سر جهانیان گسترانیده و هزاران هزار نفر را در سراسر این کره خاکی داغدار و یا درگیر خود کرده است، نقش کلیدی دانشمندان در رشتههای مختلف برای درمان درد بشر به وضوح دیده میشود و بشر بیش از هر زمانی به علم دانشمندان برای یافتن درد این بیماری و رهایی از شر آن نیاز دارد.
واکسن کرونا دستاورد علم بشر
بیشک یکی از بهترین اخباری که این روزها جهانیان را امیدوار کرد، اثربخشی بیش از ۹۰ درصدی واکسن ساخته شده توسط دانشمندان شرکت فایرز و آکسفورد است. واکسنی که حاصل علماندوزی چند ساله آنان بوده و در صورت تایید قطعی، مرزهای جغرافیایی را درنوردیده و از آثار خیر آن کل بشریت استفاده خواهد کرد.
انتهای پیام
نظرات