مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خراسان رضوی گفت: بیست ودومین دوره جشنواره بینالمللی قصهگویی با شعار «آینده ساختنی» امسال برگزار میشود و جشنواههای قصهگویی معمولا در سطح شهرستانها، استان، منطقه و در سطح ملی و بینالمللی هر ساله اجرا میشود.
به گزارش ایسنا- منطقه خراسان، ابراهیم زرهساز که در نشست خبری «بیست ودومین جشنواره بینالمللی قصهگویی» سخن میگفت، اظهار کرد: در کتاب آسمانی ما قصه یک محور اساسی است و در واقع خداوند متعال با بحث قصه با بشر صحبت کرده است؛ چراغ راهنمای بشر قصههایی است که خداوند در قرآن کریم وارد میکند و قصهها میتوانند بسیار بسیار موثر باشند؛ قصهها علاوه بر تاثیرشان در فضای زندگی روزانه بشر، میتوانند یک الگو باشند و ما در خراسان و در مهد ادبیات قاعدتا قصههای تاریخی خیلی خوبی داریم. در جای جای نقاط استانمان و شهرستانهای ما قصههای تاریخی مختلفی وجود دارند.
وی با بیان این که پاسداشت قصه خیلی میتواند تاثیرگذار باشد، ادامه داد: یکی از محورهای اصلی که در بسیاری از جریانات فرهنگی و هنری شکل میگیرد، خط قصه است. به عنوان مثال در عرصه فیلمسازی، باید ذات قصه فیلم را بدانیم و یا در تئاتر باید ذات قصه تئاتر را بدانیم. همچنین در موسیقی و نقدخوانیهای پیامبر(ص) و منقبتخوانی حضرت علی(ع) محور اصلی قصه است؛ در نتیجه نقش قصه مهم و غیرقابل انکار است.
مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خراسان رضوی تصریح کرد: ما در کانون یک شعار داریم و آن این است که ما به دنبال بازیابی هویت برای نسل جدید و کودک و نوجوان هستیم. ما به لحاظ قصههای هویتی غنی هستیم و در جوار امام رضا(ع) قرار داریم که سیره ایشان مملو از قصههای مختلف است؛ همچنین به لحاظ فضای بازیابی هویت تاریخی و ملی نیز قصههایی از شاهنامه و عطار را داریم.
زرهساز خاطرنشان کرد: برای این که این قصهها به نحو مطلوب به مخاطب برسد، نیاز به ابزار هنر است. متولیان امور فرهنگی باید دست به دست هم دهند تا فضای محتوایی قصه و ابزار هنر با مخاطب ارتباط برقرار کند و فضای اذکار و یادآوری داشته باشد. مخاطب ما باهوش است و حتی از خود ما بهروزتر و مسلط به همه فضاهاست و درک بالایی دارد؛ پس باید محتوای غنی به مخاطب منتقل کنیم.
وی افزود: جریانسازیهایی را در این زمینه پیگیری میکنیم که شهرداری در این امر ما را همراهی میکند و موسسه شهرآرا همیشه همراه ما بوده است. مشهد به عنوان یک شهر ملی میتواند خیلی از قصههای ملی ما را رقم بزند و این امر در راستای تعاملات دستگاههای فرهنگی شکل گرفته است.
مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خراسان رضوی بیان کرد: جشنوارههای قصهگویی معمولا در سطح شهرستانها و استان و در سطح منطقه و در نهایت در سطح ملی و بینالمللی هر ساله اجرا میشود و اختتامیه اصلی جشنواره شب یلداست و تا قبل از آن ما جشنوارههای استانی و شهرستانی خودمان را برگزار میکنیم. امسال مشهد میزبان 6 استان است و ما از 28 آبان تا اول آذر میزبان منطقه چهار هستیم که استانهای خراسان رضوی، خراسان جنوبی، کرمان، یزد، سیستان و بلوچستان و هرمزگان را شامل میشود و برگزیدگان آن در پایان آبان ماه با یکدیگر به رقابت میپردازند.
زرهساز گفت: جشنواره دو قالب اصلی دارد؛ قصههای صحنهای و ویدئوهای 90 ثانیهای که مخاطب میتواند از خودش فیلم بگیرد. محوریت این ویدئوها، «زندگی من» است که شامل همه مسائل میشود. در بخش صحنهای هم آثار میتواند هم کلاسیک و هم مدرن باشد؛ ضمن این که حضور برای عموم مردم در جشنواره آزاد است.
وی ادامه داد: بعد از ارسال آثار بایددید ویژهای در بخش منطقهای به تمام آثاری که مرتبط با بحث شهر مشهد به عنوان «شهر من» است، داشته باشیم و در بخش منطقهای جوایز ویژهای هم با عنوان بخش «شهر من» از طریق شهرداری به مخاطبین و شرکتکنندگان جشنواره در این بخش اعطاء میشود. ما با انتخاب برگزیدگانمان در استان و مشهد در بخش «شهرمن» میتوانیم جوایزی داشته باشیم و این برگزیدگان ما هم به بخش نهایی و ملی کشور صعود کنند.
مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خراسان رضوی افزود: دبیر جشنوراه آقای زمردیان، معاون فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان کشور، دبیر علمی جشنواره، خانم مریم جلالیان، دبیر اجرایی جشنواره، آقای مجید توکلی و دبیر هنری جشنواره هم آقای سروش صحت هستند و بنده نیز به عنوان دبیر منطقه چهار جشنواره در خدمتتان هستم.
زرهسار گفت: در جشنواره قصهگویی پسران و دختران 12 تا 18 سال، زنان و مردان 18 سال به بالا و پدربزرگها و مادربزرگها میتوانند شرکت کنند؛ ضمن این که در بخش ویدئوهای 90 ثانیهای، بخش دیگری هم با نام قصه خبرنگاران داریم که به بیان روایات و اتفاقات تلخ و شیرین در رسانه میپردازد. بخش قصههای مدرسان و زبانآموزان کانون نیز از دیگر بخشهاست.
وی افزود: برای این که به مراحل بهتر در تولید قصه برسیم، انجمن قصهگویی را راهاندازی کردیم و فردا اولین جلسه انجمن قصهگویی استان است که در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با مدیریت خانم امیدوار برگزار میشود.
مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خراسان رضوی با تاکید بر این که این جشنواره اهتمامات ویژهای را میطلبد، عنوان کرد: جشنهای قصهگویی را در شهرستانها پیشبینی کردیم و نیشابور به عنوان یکی از مهدهای ادب کشور، بار این اتفاق را به دوش میکشد.
زرهساز در خصوص این که چه تمهیداتی برای تشخیص اصالت قصهها انجام میشود، بیان کرد: هر جشنوارهای یک هیات انتخاب و داوری دارد که آنها را ارزیابی میکند و براساس اولویت فنی وارد مراحل رقابتی میشوند. همچنین ما بخش مقاله هم داریم و نیاز است که این شهر به خاطر وجود دانشمندان و صاحبنظران در این حوزه مقالاتی هم داشته باشند.
وی در پاسخ به سوالی پیرامون ثبت ملی قصههای بومی، ادامه داد: ثبت قصهها به عنوان یک قاعده را تاکنون نداشتیم؛ ولی در راستای همافزایی قطعا این فضا را پیگیری خواهیم کرد.
مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خراسان رضوی تصریح کرد: ما در بخش استانی موظف هستیم که پنج اثر را به منطقه برسانیم. در مرحله منطقهای این 6 استان داوری و پنج اثر به مرحله ملی میرسند و در مرحله ملی هم داوریها جداگانه صورت میگیرد. در بخش ملی و ویدئویی این اتفاق میافتد که باید پنج نظر نهایی برای رتبهبندی آثار باشد که سه نظر مختص داوران تخصصی و دو نظر مربوط به آرای مردمی است و ما این اتفاق را برای 8 اثر راهاندازی میکنیم.
زرهساز گفت: در شورای سیاستگذاری جشنواره آقای احسانی، مدیر شبکه نسیم نیز حضور دارند و در این جشنواره مشارکت فعالی دارند.
وی افزود: سایت بیست ودومین جشنواره بینالمللی قصهگویی www.kanoonfest.ir است که فیلمهای بخش 90 ثانیهای و بخش صحنهای باید در این بخش آپلود شوند تا بتوانند وارد مسابقه شوند و تا مهرماه فرصت ارسال آثار استانی است.
نظرات