يك پژوهشگر ديني گفت: علامه حلّي عالمي است كه قبل از رسيدن به سن بلوغ به درجه اجتهاد دست يافت.
حجت الاسلام و المسلمين علي مروي در گفتوگو با خبرنگار فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)- منطقه خراسان، ضمن بيان اين مطلب اظهار كرد: علامه حلي از چهرههاي درخشاني بود كه در روند تحول نظريه ولايت فقيه نقش مهمي داشت و قبل از رسيدن به سن بلوغ با فراگيري علومي مانند فقه، حديث، كلام و… به درجه اجتهاد نائل شد.
مروي در خصوص تلاشهاي حلي در رابطه با ولايت گفت: علامه حلي در گام اول هرگونه ولايت را از سلاطين و روساي عرفي زمانش سلب ميكند سپس در گام بعدي ولايت بر اجراي احكام شرع و سرپرستي جامعه اسلامي را براي فقيه جامع شرايط به عنوان نائب امام(عج) ثابت ميكند و به اين موضوع در موارد متعدد تصريح دارد.
مروي ادامه داد: علامه حلي اختيارات بسيار وسيعي براي فقيه قائل است و دامنه ولايت فقيه را نسبت به تمام ابواب فقهي گسترانده است از جمله ولايت بر امامت نمازهاي عبادي- سياسي، ولايت بر اموال، ولايت بر قضا، حدود و ديگر ابواب فقه.
مروي با اشاره ب شبهه ابن ادريس در رابطه با اقامه نماز جمعه توسط امام تصريح كرد: علامه حلي در پاسخ به او فرمود همانا به اين شرط قائليم (و در حال غيبت اين شرط تامين است) زيرا فقيه امين از جانب امام منصوب شده و به همين دليل است كه احكامش گذرا و واجب است و او را بايد براي اجراي حدود و قضاوت ميان مردم ياري كرد.
مروي در ادامه به رواج تشيع در ايران توسط علامه حلي اشاره كرد و گفت: علامه حلي پس از ورود به ايران در مناظرهاي با دانشمندان فقهي چهارگانه اهل سنت موفق به شكست آنان ميشود و ولايت و امامت عليابن ابيطالب(ع) و مذهب شيعه را نزد پادشاه الجايتو (پادشاه زمانش) به اثبات رساند و سبب شد تا پادشاه نام خود را از الجايتو به سلطان محمد خدابنده تغيير دهد و تشيع را در ايران رواج دهد.
اين پژوهشگر ديني گفت: او آثاري در زمينه فقهي، اصولي، كلامي، اعتقادي، حديثي، رجالي، تفسيري، فلسفي، منطقي، مناجات و ادبي تاليف كرده است كه همگي تاثيرگذار و شايان توجه هستند.
مروي درباره زندگي شخصي علامه حلي تصريح كرد: ابومنصور جمالالدين، حسنابن يوسفبن مطهر حلي معروف به علامه حلي در 29 رمضان سال 648 قمري در حله عراق متولد شد و در عراق ايران زندگي كرد و در 21 محرم سال 726 در 78 سالگي درگذشت جسد ايشان در حرم عليابن ابيطالب(ع) به خاك سپرده شده است و زيارتگاه شيعيان و علاقهمندان به ايشان است.
نظرات