• یکشنبه / ۹ تیر ۱۳۹۸ / ۱۱:۱۴
  • دسته‌بندی: گلستان
  • کد خبر: golestan-35099
  • خبرنگار : 50049

کاهش آتش‌زدن کاه‌ و کلش مزارع در گلستان

1
آموزش و آگاه سازی کشاورزان نسبت به فواید بقایای گیاهی محصولات برای خاک و همچنین جدی گرفتن پیگرد قضایی در این رابطه، موجب شده که به اذعان مسئولان این حوزه امسال آتش زدن کاه و کلش در مزارع استان کاهش داشته باشد.

به گزارش ایسنا-منطقه گلستان، یکی از بزرگترین چالش های کشور در حوزه کشاورزی موضوع خاک است. متاسفانه میزان ماده آلی در خاک ما کم است و همین امر در روند تولیدات بخش کشاورزی تاثیرگذار بوده است.

یکی از راهکارهایی که می توان به راحتی ماده آلی خاک را افزایش داد، حفظ بقایای گیاهی در اراضی کشاورزی است که ضمن صرفه جویی در مصرف آب، به مرور زمان باعث افزایش عملکرد محصول نیز می شود.

متاسفانه همه ساله شاهد آتش زدن بقایای محصولات در بخشی از اراضی کشاورزی هستیم و کشاورزان بدون آگاهی از فواید زیاد این بقایای گیاهی، آنها را دود و به خاک و هوا نیز آسیب وارد می کنند.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان در این خصوص در گفت وگو با ایسنا-منطقه گلستان اظهار کرد: موجودات زنده ای در خاک وجود دارد که باعث حاصلخیزی خاک می شوند و با آتش زدن کاه و کلش مزارع، این موجودات از بین می روند.

«ابوطالب قزلسفلو» با بیان اینکه این موضوع باعث کاهش حاصلخیزی خاک می شود، تصریح کرد:‌ بقایای محصول را باید به خاک بازگرداند تا باعث افزایش ماده آلی خاک و در ادامه افزایش تولید محصول شود.

وی خاطرنشان کرد:‌ میزان ماده آلی خاک در استان از 3 تا 4 درصد به حدود یک و نیم تا 2 درصد کاهش پیدا کرده است. در سالهای اخیر بدلیل کاهش ماده آلی خاک، خاک ها توان نگهداری آب را از دست دادند.

قزلسفلو گفت: ‌برخی کشاورزان بدون آگاهی نسبت به اهمیت حفظ بقایای گیاهی نسبت به آتش زدن آن در زمین های زراعی خود اقدام می کنند. اگر خاک ماده آلی و حاصلخیزی خود را از دست بدهد، دیگر یک محیط زنده و بارور برای کشاورزی نیست.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان با اشاره به آتش زدن بقایای محصولات توسط کشاورزان، یادآور شد: رئیس کل دادگستری استان به تمامی دادستان های شهرستان ها اعلام کرد که برابر ماده قانونی با کسانی که اقدام به آتش زدن بقایای محصولات می کنند برخورد شود.

وی تصریح کرد:‌ در موارد زیادی آتش زدن بقایای محصول در اراضی کشاورزی که در حاشیه جنگل ها قرار دارد باعث سرایت آتش به جنگل ها می شود و ما موظف به پیگیری قضایی نسبت به فرد متخلف هستیم.

قزلسفلو خاطرنشان کرد: سال گذشته حدود 470 مورد حریق کوچک و بزرگ در عرصه های منابع طبیعی در استان داشتیم که بیشتر اینها از سرایت آتش از مزارع کشاورزی به وقوع پیوسته است. امسال آمار نسبت به سال گذشته کاهشی بوده و مردم و کشاورزان همکاری خوبی با ما داشتند.

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهادكشاورزی گلستان در گفت وگو با ایسنا-منطقه گلستان اظهار کرد: ادواتی برای کشاورزی حفاظتی و کم خاک ورزی با تسهیلات 4 درصدی در نظر گرفته شده که کشاورزان می توانند با استفاده از این ادوات بدون آتش زدن بقایای محصول اقدام به کشت محصول کنند.

«محمدرضا عباسی» با اشاره به اینکه کمک های بلاعوض نیز برای خرید برخی از این ادوات در نظر گرفته شده است، گفت: کلاس های آموزشی ترویجی زیادی برای بهره برداران برگزار شده و در صورت درخواست کشاورزان کلاس های آموزشی رایگان بیشتری نیز برای آنها برگزار می کنیم.

وی به مضررات آتش زدن بقایای محصول اشاره کرد و افزود: از هفت سال گذشته ادواتی وارد استان شده که با استفاده از آنها دیگر مانعی برای کشت محصول در میان بقایای گیاهی وجود ندارد.

عباسی با اشاره به فعالیت 160 هزار بهره بردار بخش کشاورزی در استان، بیان کرد: در سنوات گذشته در سطح بسیار بالایی از اراضی استان آتش زدن بقایای محصول صورت می گرفت و در این سالها این میزان بسیار کاهش پیدا کرده است. امسال با تمام اطلاع رسانی هایی که صورت گرفت اما برخی از کشاورزان باز هم اقدام به آتش زدن کاه و کلش مزارع خود کردند و در این رابطه بیش از 100 نفر از کشاورزان به دادگستری معرفی شدند. البته نیمی از آتش سوزی های بقایای محصولات کشاورزی به صورت سهوی انجام می گیرد و کشاورز نقشی در آن ندارد.

رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گلستان در گفت و گو با ایسنا-منطقه گلستان با بیان اینکه خاک منبع اصلی تامین غذا است، گفت:‌ برای کشاورزی خوب، خاک باید بالای دو درصد ماده آلی داشته باشد اما متاسفانه از این نظر دارای نقطه ضعف بزرگی هستیم و حتی در برخی مناطق شمالی استان میزان ماده آلی خاک زیر یک درصد است.

«ابوالفضل فرجی» تصریح کرد: به ازای هر یک دهم درصد افزایش ماده آلی خاک، عملکرد محصولات زراعی مانند گندم، جو و کلزا بین 150 تا 300 کیلوگرم در هکتار افزایش می یابد.

وی بیان کرد: یکی از آسانترین روش ها برای افزایش مواد آلی خاک حفظ بقایای گیاهی محصولات است که می توان در یک دوره ده ساله مواد آلی خاک را به یک حد قابل قبولی رساند.

فرجی خاک را موجودی زنده برشمرد و افزود:‌ آتش زدن کاه و کلش در زمین زراعی باعث از بین رفتن تمامی ارگانیسم های مفید خاک از لایه صفر تا 20 سانتیمتر خاک می شود.

رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گلستان گفت: متاسفانه در سالهای گذشته به این موضوع توجهی کمی می شد و کشاورزان آتش زدن بقایای محصولات را آسانترین روش برای از بین بردن این بقایا و کشت محصول دیگر خود می دانستند. در سالهای اخیر با اقدامات خوبی که جهادکشاورزی در جهت آگاهی کشاورزان انجام داد، کشاورزان بسیار کمی بقایای محصولات خود را آتش می زنند.
  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.