تئاتر «کلاغها» که به نویسندگی و کارگردانی سعید محسنی از سوم مردادماه اجرای خود را در سالن تماشاخانه اصفهانِ مجتمع فرهنگی هنری فرشچیان آغاز کرده، میتوانست به روالی عادی روی صحنه برود اما ششم مردادماه، درست در شب سوم اجرا، سر و صدایی بسیار همهچیز را به هم میزند.
به گزارش خبرنگار ایسنا-منطقه اصفهان، ماجرا از این قرار است که درِ موسسهای به نام سرزمین قصههای کهن، به سالنی که رأس ساعت 19 میزبان اجرای این تئاتر است، باز میشود و رفتوآمد کودکان و والدین آنها، سکوت صحنه را به بدترین شکل ممکن میشکند. سعید محسنی، که در شرایط سختی تئاتر «کلاغها» را آماده اجرا کرده دراینباره به خبرنگار ایسنا میگوید: این اولین باری نیست که در مجتمع فرهنگی هنری فرشچیان برای تئاترهای روی صحنه چنین اتفاقی رخ میدهد.
این نویسنده و کارگردان تئاتر ادامه میدهد: در این نمایش، اهمیت سکوت کمتر از دیالوگ نیست و روی سکوت دراماتیک در تئاتر تأکید شده اما متأسفانه شرایط اجرای تئاتر «کلاغها» طوری بوده که این مسئله مهم رعایت نشده است. دلیل آن هم این است که بخشی از مجتمع فرشچیان به یک موسسه ویژه کودکان اجاره دادهشده است. درِ این موسسه داخل سالن نمایش باز میشود و تداخل برنامههای موسسه با زمان اجرای تئاتر موجب میشود که سروصدای قابلتوجهی از اولیا و بچههای آنها روی صحنههای سکوت تئاتر شنیده شود. وقتی هم دستیارم از مسئولین این موسسه میخواهد به خاطر اجرا سکوت را رعایت کنند با پرخاش آنها مواجه و حتی تهدید میشود که «درِ تئاترتان را تخته خواهیم کرد.»
محسنی درباره شرایط مجتمع فرهنگی هنری فرشچیان و سالن تئاتر این مجتمع اظهار میکند: این مجتمع باید متناسب با عنوان خود فرهنگی و هنری و همچنین برازنده اسم آقای فرشچیان باشد، درحالیکه اکنون تبدیل به یک بازار مکاره شده. سالن این مجموعه، فاقد سیستم صوت و نور مناسب است و ما برای اجرای تئاتر «کلاغها» مجبور شدیم خودمان همه امکانات لازم را تهیه و بعد هم برای یک سالن غیراستاندارد اجاره پرداخت کنیم.
او با بیان اینکه وجود یک موسسه کودکانه کنار یک سالن تئاتر، توجیهی جز کسب درآمد ندارد تصریح میکند: با این تفاسیر تصور میکنم اگر من هم بتوانم پول قابلتوجهی به مدیران فرشچیان بدهم، مجوز برپایی یک صافکاری و زیر و بند سازی را هم در این مجموعه به من میدهند.
کارگردان تئاتر «کلاغها» با گلایه از اینکه دیگر گروههای اجرایی با وجود علم به این مشکلات فرشچیان، درباره آن هیچ آگاهیرسانیای نکردهاند میافزاید: متأسفانه گویا این امر سابقهدار بوده اما دوستان تئاتری دیگر، به هر دلیلی معترض نشدهاند و موضوع را رسانهای نکردند. این برخورد آنها هم یا از سر محافظهکاری بوده و یا به دلیل عدم ارتباط با رسانهها.
قادر طباطبایی زواره، کارگردانی که سال گذشته، تئاتر «عشق من حامد بهداد» را در تماشاخانه اصفهان مجتمع فرهنگی هنری فرشچیان روی صحنه برده نیز درباره این معضل به خبرنگار ایسنا میگوید: در تئاتر «عشق من حامد بهداد» ما برای رسیدن به اتاق فرمان باید از جلوی این موسسه رد میشدیم. این یک کمدی محض است که درِ موسسه سرزمین قصههای کهن به سالن تئاتر باز میشود و ما نیز تجربه تئاتر «کلاغها» را در به هم خوردن تئاتر بهواسطه همین ازدحام داشتهایم.
وی ادامه میدهد: مردم برای دیدن تئاتر به مجتمع فرهنگی هنری فرشچیان میروند اما گویا بیاهمیتترین قشر برای مدیران این مجموعه همین تئاتریها هستند! فرشچیان، فضای شیک و تمیز یا حتی پارکینگ ندارد و سالنهای آن نیز امکانات مناسبی ندارند. ما حتی نمیدانیم به چه کسی باید درباره این معضلات گلایه و اعتراض کنیم چون هیچوقت به اعتراضاتمان پاسخی داده نمیشود.
طباطبایی زواره با تأکید بر اینکه ارشاد، متولی تئاتر است، خاطرنشان میکند: سالهاست که ارشاد میخواهد مکانی را برای ساختهشدن سالن تئاتر شهر معرفی کند اما این اتفاق رخ نداده است. مشکل ما اشخاص نیستند. نصف این مشکلات مربوط به مسئولانی است که وظایفشان را بهدرستی انجام نمیدهند اما حق تئاتر هم این نیست.
احسان جانمی، مدیر تماشاخانه اصفهان، در واکنش به ماجرای باز شدن درِ موسسه سرزمین قصههای کهن به سالن این تماشاخانه میگوید: این یک شایعه است. فرشچیان سالن تئاتر شهر نیست و مجتمعی است که همهچیز در آن وجود دارد. همه باهم همسایه هستیم و وجود سرزمین قصههای کهن چیز جدیدی نیست.
وی ضمن ابراز بیاطلاعی از بیاحترامی عوامل این موسسه به هنرمندان تئاتر تصریح میکند که موسسه سرزمین قصههای کهن، قبل از احداث تماشاخانه اصفهان در فرشچیان بودهاند و ما نمیتوانیم آنها را از اینجا بیرون کنیم و به همسایه قدیمیمان بگوییم ازاینجا برو.
مدیر سالن تماشاخانه اصفهان میگوید: من فکر میکنم اجراهای دوستان خوب نیست. تماشاچیها از دیدن کارشان راضی نیستند و به همین دلیل این صحبتها مطرح میشود.
جانمی که وظیفه خبرنگاران را تنها انعکاس اخبار تئاتر میداند دراینباره خاطرنشان میکند: برای من جالب است که نساختن دو همسایه با یکدیگر برای خبرگزاریها مهم است. این چیز سادهای است و فکر میکنم مسائل جدیتری در تئاتر وجود داشته باشد. بهتر است تئاتریها به تئاترشان برسند و خبرنگاران هم به پوشش اخبار تئاترشان!
به گزارش ایسنا، در شرایطی که تالار هنر اصفهان تخریبشده و زمان بازسازی آن مشخص نیست، رسیدگی به مشکلاتِ عدیده سالنهای کم تعدادِ موجود، عزم جدی متولیان تئاتر را میطلبد تا بیش از این موجبات دلزدگی اهالی دغدغهمند تئاتر فراهم نشود.
نظرات