• سه‌شنبه / ۱۴ اردیبهشت ۱۳۸۹ / ۱۴:۱۴
  • دسته‌بندی: کرمانشاه
  • کد خبر: kermanshah-2263

/ گیاهان خوراکی خودرو، منابع غذایی فراموش شده/3

زعفران وحشی ( crocus haussknechtii Boiss )

54

گیاه خوراکی زعفران وحشی با نام محلی پی شوک یکی از گیاهان خوراکی و خودرو در استان کرمانشاه است که در فصل بهار قابل برداشت می باشد.

دکتر سید محمد معصومی عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه کرمانشاه،  در خصوص این گیاه محلی، اظهار داشت: گیاه زعفران وحشی یا جو قاسم با نام علمی crocus haussknechtii Boiss و با نام محلی پی شوک از خانواده زنبق می باشد.

وی در رابطه با ویژگی های ریخت شناسی زعفران وحشی، افزود: گیاه زعفران وحشی پایا و گیاهی کوتاه به ارتفاع 5 تا 15 سانتیمتر است، این گیاه دارای پیاز تو پر نسبتا بزرگی است که به حالت کروی و پوشیده از رشته های انبوع درهم و مشبک است و دارای حفره های کشیده و باریکی می باشد.

وی ادامه داد: ساقه این گیاه کوتاه به ارتفاع 5 تا 10 سانتیمتر است، برگها تقریبا پس از پیرایش گل و از بین رفتن آن ظاهر شده و نسبتا عریض و به ابعاد 5/. الی 2 میلی متر در 90 الی 140 میلی متر هستندکه دارای حاشیه زبر و مژک می باشد.

دکتر معصومی همچنین در رابطه با گلهای این گیاه، گفت: گلهای این گیاه به رنگ آبی متمایل به بنفش، بنفش یاسی کم رنگ و گاهی کاملا سفید هستند که به صورت پاییزه و منفرد یا دو تا 5 تایی وجود درند.

این استاد گیاه شناسی دانشگاه رازی کرمانشاه، تصریح کرد: لوله گل این گیاه محلی، دو بار طویلتر از پهنک است و با تقسیمات بیضی، سر نیزه ای و به صورت نوک تیز است.

وی در ادامه بیان داشت: گلوی جام کرکدار و میله پرچم ها دو بار کوتاهتر از بساکهای زرد رنگ است، کلاله بطور نامحسوس ضخیم و توده ای به رنگ زرد متمایل به قرمز است و به طور کامل وجود دارد که در انتها تقریبا منشعب شرابه ای، کمی کوتاهتر از بساکها می باشد.

دکتر معصومی در خصوص پراکندگی این گیاه در ایران و استان کرمانشاه، گفت: این گیاه بین استان های کرمانشاه، همدان، اراک و شیراز وجود دارد که در استان کرمانشاه می توان آن را در اسلام آباد غرب، کرند غرب، پاوه، سنقر، گردنه قلاجه، سراب نیلوفر، روستای قلعه کهوش، گهواره، کوزران، ریجاب و گیلانغرب یافت.

این استاد گیاه شناسی دانشگاه رازی کرمانشاه، در خصوص طریقه مصرف این گیاه محلی، افزود: مردم استان کرمانشاه برای مصرف کردن این گیاه، غده توپر آن را پس از تمیز کردن با مقدار آب پخته، سپس به همراه پیاز داغ آن را می کوبند، یا اینکه غده را کباب می کنند، و در بعضی مناطق پس از تمیز کردن غده آن را خام مصرف می کنند.

گفتنی است؛ این گیاه در فصل بهار در مناطق ذکر شده قابل برداشت است و می توان آن را به صورت خام یا پخته مصرف کرد.

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.