• یکشنبه / ۲۳ خرداد ۱۳۸۹ / ۱۴:۳۲
  • دسته‌بندی: کرمانشاه
  • کد خبر: kermanshah-2902

/گیاهان خوراکی خودرو؛ منابع غذایی فراموش شده/23

کندل کوهی یا Dorema aucheri

کندل کوهی یک گیاه خوراکی خود روی استان کرمانشاه و متعلق به خانواده چتریان umbelliferae است.

دکتر سید محمد معصومی عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه کرمانشاه، در خصوص کندل کوهی گفت: گیاه کندل کوهی با نام علمی Dorema aucheri و با نام محلی (زو) یکی از گیاهان خوراکی خود روی استان و متعلق به خانواده چتریان می باشد.

وی در رابطه با ویژگیهای ریخت شناسی این گیاه اظهار داشت: کندل کوهی گیاهی پایا، کم و بیش رزین دار و دمبرگها دارای غلاف پوشاننده ساقه می باشند. برگهای پایینی شامل تقسیمات سه شانه ای عمیق و یا سه برگچه ای هستند. برگهای ساقه ای تقریبا منقسم شانه ای یا کم و بیش تحلیل رفته است.

معصومی افزود: گل آذین این گیاه کپه ای بصورت چتر ساده کروی و بدون گریبان است و یا برگهای گریبان آن بی دوام و خیلی زود می ریزند. چترها معمولا دمگلهای کوتاه، گلهای سفید و یا زرد در گل آذین مجمتع اند. کاسه گل شامل دندانه های ناقص و ابتدایی است. گلبرگها لوله شده و دارای لبه های برگشته و رگبرگ میانی برجسته مشخص اند، خامه پیاله ای شکل، گوشتی چند بخشی با خامه برگشته است.

وی در ادامه گفت: میوه در پهلوها به شدت فشرده، تخم مرغی یا بیضی با صندوقچه های کمی سرخ فام و دارای پنج پر مورب است. پره ها در حاشیه مسطح در پایین نازک خطی و در بالا متورم اند. شیار بین پره فاقد مجاری ترشح کننده و دانه سخت و تقریبا شاخی است.

دکتر معصومی در خصوص پراکندگی کندل کوهی اظهار  اشت: این گیا ه در کوه الوند، کوه دنا و اشترانکوه یافت می شود و در استان کرمانشاه در کرند غرب، کوه شاهو، کوه دالاهو و کوه بیستون وجود دارد.

وی طریقه مصرف این گیاه را اینگونه عنوان کرد: می توان برگ و ساقه های جوان آن را بصورت پخته شده همراه با کره محلی استفاده کرد و از آن نیز ترشی تهیه می کنند به این ترتیب که زو را در آب جوشانده، روی صافی ریخته تا آب آن کاملا گرفته شود، سپس در سرکه می خوابانند و بعد از 10 تا 15 روز ترشی آماده می شود.

لازم به ذکر است که گیاه کندل کوهی را در فصل بهار در مناطق ذکر شده استان کرمانشاه می توان برداشت کرد.

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.