• چهارشنبه / ۱۷ بهمن ۱۳۹۷ / ۰۹:۴۸
  • دسته‌بندی: مازندران
  • کد خبر: mazandaran-52041
  • خبرنگار : mazandaran-49021

اراضی شالیزاری اطراف کارخانه‌های مازندران آلوده است؟

57691346

مازندران با توجه به موقعیت جغرافیایی، استعداد بالقوه خدادادی و شرایط آب و هوایی مناسب، یکی از قطب‌های اصلی کشاورزی در کشور محسوب می‌شود به طوری که نقش فراوانی در تولید محصولات غذایی مورد نیاز مردم ایفا می‌کند اما به دلیل وجود برخی شهرک‌های صنعتی و کارخانه‌ها، در اطراف اراضی شالیزاری، این سوال به وجود می‌آید که آیا آلودگی‌های ایجاد شده از این شهرک‌ها، به تولید محصول سالم در این استان آسیب نمی‌رساند.

مازندران با توجه به موقعیت جغرافیایی، استعداد بالقوه خدادادی و شرایط آب و هوایی مناسب، یکی از قطب‌های اصلی کشاورزی در کشور محسوب می‌شود به طوری که نقش فراوانی در تولید محصولات غذایی مورد نیاز مردم ایفا می‌کند.

در این میان برخی از شهرک‌های صنعتی و کارخانه‌ها، در اطراف اراضی شالیزاری واقع شده‌اند و این سوال به وجود می‌آید که آیا آلودگی‌های ایجاد شده از این شهرک‌ها، به تولید محصول سالم در این استان آسیب نمی‌رساند.

رضا اسماعیل زاده‌کناری عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی ساری در گفت‌‌و‌گو با ایسنا مازندران، با بیان اینکه مواد غذایی به دو دسته سالم و ناسالم تقسیم می شوند، اظهار کرد: مواد غذایی طبیعی و ایمن جز دسته‌های سالم قرار می گیرد به طوری که خود به چند دسته تقسیم می شوند.

وی افزود: در برخی از مواد غذایی طبیعی، هورمون‌های رشد و سموم با دوزهای قابل قبول استفاده می‌شود و در برخی دیگر از هیچ سم و هورمونی بهره نمی‌گیرند که به ارگانیک نام‌گذاری شده‌اند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی ساری با بیان اینکه مواد غذایی به صورت ناسالم به دو دسته تقسیم می شود، گفت: دسته اول ترکیبات سنتزی هستند که جزئی از افزودنی های مواد غذایی محسوب می‌شود، به عنوان مثال آنتی اکسیدان به عنوان ماده خوراکی در روغن در این دسته قرار می گیرد.

محصولات تولید شده با دستکاری ژنتیکی؛ سالم یا ناسالم؟

اسماعیل‌زاده خاطرنشان کرد: دسته دوم مواد غذایی ناسالم، محصولاتی هستند که دستکاری ژنتیکی شده‌اند اما جلوی این محصولات علامت سوال وجود دارد چرا که هنوز ناسالم بودن آن اثبات نشده است.

وی در ادامه با تعریف محصول ارگانیک، اظهار کرد: محصول ارگانیک در شرایط کاملا طبیعی و کنترل شده از لحاظ شرایط دمایی، رطوبت و کنترل طبیعی مبارزه با آفات از جمله مبارزه های بیولوژیک، بدون استفاده از هرگونه ماده شیمیایی تعریف می شود.

رئیس پژوهشکده صنایع غذایی مازندران با اشاره به اینکه در این استان محصول ارگانیک، به هیچ عنوان وجود ندارد، گفت: در تعریف سلامت مواد غذایی، میزان سم صفر نیست بلکه بر اساس این تعریف اگر میزان سموم کمتر از 20 "پی پی ام" باشد آن محصول سالم تلقی می شود.

لزوم آزمایش بر روی آب شرق مازندران

اسماعیل‌زاده در واکنش به آلوده بودن آب‌های شرق مازندران به نیترات و کشت محصولات با بهره‌گیری از آن آب آلوده نیز، تصریح کرد: نیترات در آب، اگر به اندازه استانداردها باشد، ناسالم تلقی نمی شود اما در مجموع باید آب‌ شرق مازندران مورد مطالعه و آزمایش قرار بگیرد تا بتوان اظهار نظر کرد.

رئیس کارگروه تخصصی صنایع غذایی و تبدیلی اتاق فکر توسعه مازندران در ادامه با اشاره به دریافت گواهی سلامت محصولات و شاخصه‌های آن، گفت: برای صدور گواهی سلامت یک محصول باید دید آیا برای نخستین بار تولید می‌شود و یا اینکه در گذشته وجود داشت.

وی افزود: اگر این محصول در گذشته تولید می شد، باید شاخص‌های آن بر اساس استانداردهای قبلی باشد تا گواهی تائید سلامت بگیرد اما اگر برای نخستین بار عرضه شود، متخصصان آن را به نزدیک‌ترین محصولی که به آن شباهت دارد، شبیه‌سازی و شاخص‌هایی را برای آن تعریف و سپس ارزیابی می کنند و پس از آن گواهی موقت صادر می‌شود.

اراضی شالیزاری اطراف کارخانه‌های مازندران آلوده است؟

اسماعیل‌زاده در پاسخ به این سوال که بسیاری از اراضی شالیزاری مازندران، در اطراف شهرک‌های صنعتی قرار دارند، آیا آلودگی‌های ایجاد شده از این شهرک‌ها، به تولید محصول سالم در این استان آسیب نمی‌رساند، گفت: اگر کارخانه‌هایی که از آب چاه‌ در فرمولاسیون‌شان خود استفاده کنند یا بخشی از ترکیباتی شوند که مورد مصرف انسانی پیدا کند قطعا آلایندگی‌شان تاثیرگذار است اما اگر به صورت روزانه آزمایش‌هایی بر روی آب چاه انجام دهند که این امر کمتر اتفاق می افتد.

آزمایش‌هایی که باید روتین باشد اما نیست!

وی افزود: در دانشگاه کشاورزی ساری آزمایشگاه همکار وجود دارد که می تواند سلامت این آب ها را مورد بررسی قرار دهد اما تعداد نمونه آبی که باید روزانه به آزمایشگاه ارسال شود زیاد نیست و تنها در طول سال به 3 نمونه می رسد.

رئیس کارگروه تخصصی صنایع غذایی و تبدیلی اتاق فکر توسعه مازندران، اظهار کرد: در نگاهی دیگر اگر کارخانه‌ها از آب شهری برای صنعت خود بهره می‌برند باید منبع این آب و ارتباط آن با اراضی کشاورزی مورد بررسی قرار بگیرد.

راه حلی برای موضوع زباله در مازندران وجود ندارد؟

اسماعیل‌زاده در ادامه با بیان اینکه تفکیک زباله در تمام دنیا صورت می‌گیرد اما در ایران به آن توجهی نمی شود، تصریح کرد: زباله اگر طبیعی و در اطراف اراضی کشاورزی باشد، موجب تقویت این زمین‌ها می شود اما اگر این زباله صنعتی، سمی و حاوی مواد شیمیایی باشد، آلودگی زمین کشاورزی را به همراه دارد.

وی با اشاره اینکه شیرآبه‌های حاصل از پسماندی که به اراضی کشاورزی وارد می‌شود، آلودگی محصولات را به همراه دارد، گفت: راه حلی در حال حاضر برای این موضوع در مازندران در نظر گرفته نشده است.

در مازندران محل دپوی زباله مناسب نداریم؛ فرآوری که هیچ!

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی ساری خاطرنشان کرد: متاسفانه در مازندران فرآوری زباله که هیچ، محل دپوی آن را نیز نداریم و این امر یکی از بزرگترین مشکلات موجود در سطح استان محسوب می شود.

 

 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.