• سه‌شنبه / ۱۲ شهریور ۱۳۹۸ / ۰۹:۱۱
  • دسته‌بندی: زنجان
  • کد خبر: zanjan-93909
  • خبرنگار : 50163

هیدج رتبه دوم فرآوری لوبیا در کشور؛

تولید بذر جدید لوبیا در کشور توسط به‌نژادگر هیدجی

05


کشاورز هیدجی پس از شش سال تحقیق و پژوهش موفق به تولید بذر جدید لوبیا در کشور شد.

 

به گزارش ایسنا، منطقه زنجان، هیدج شهری کوچک با مردمانی سخت‌کوش و توانمند است که آوازه توانمندی آن‌ها در جای‌جای کشور پیچیده است. شهر هیدج به‌عنوان قطب تولید کفش‌های ورزشی بچه‌گانه در کشور شناخته شده و با بیش از ۱۲۰ واحد تولیدی، یکی از مراکز اصلی تولید کفش کشور به‌شمار می‌رود.

 

در سطح استان و کشور، هیدج را با نام کفش و واحدهای بزرگ کفاشی آن می‌شناسند و شاید کمتر کسی از واحدهای فعال بوجاری به‌ویژه لوبیا در این شهر سخن گوید، واحدهایی که در سطح کشور حرفی برای گفتن دارند و به جرأت می‌توان گفت که فعالیت آنان سبب شده هیدج یکی از تعیین‌کننده‌های اصلی قیمت لوبیا در سطح کشور و قطب بوجاری استان باشد.


|

 

بوجاری عملیاتی است که طی آن دانه‌های انواع غلات شامل گندم، جو، لوبیا یا برنج از پوست و ساقه آن جدا می‌شود. همچنین در حین این عملیات انواع بذر علف‌های هرز، اسپر حشرات و انواع آفت‌ها از آن‌ها زدوده می‌شود. قدیمی‌ترین روش بوجاری، باد دادن خرمن کوبیده شده ‌است که کشاورز به کمک چنگک یا وسیله دیگر محصول را در مقابل باد پراکنده می‌کند تا از سبوس جدا شود ولی امروزه روش‌های ماشینی جایگزین روش‌های سنتی شده‌اند.

 

از ۵۰ واحد بوجاری ابهر ۴۰ واحد در شهرک صنعتی هیدج مستقر است که ظرفیت سالانه این واحدها به طور متوسط هزار تن است و بیش از ۴۰۰ نفر نیز در این واحدها مشغول به کار هستند. سطح زیر کشت و تولید سالانه حبوبات نیز در شهرستان ابهر بیش از ۱۲ هزار تن است که همه این عوامل دست به دست هم داده تا ابهر به عنوان یکی از قطب‌های اصلی تولید حبوبات استان باشد.


|

 

حبوبات به عنوان دومین منبع غذایی بشر پس از غلات، عمده‌ترین منبع پروتئین گیاهی محسوب می‌شود. در بین حبوبات از لحاظ سطح زیر کشت و ارزش اقتصادی، مقام اول متعلق به لوبیا است که در پنج قاره دنیا کشت می‌شود و سطح زیر کشت جهانی آن حدود 24 میلیون هکتار است.

 

بر اساس آمار سال 93 ـ 92 سطح زیر کشت لوبیا در ایران 116 هزار و 232 هکتار و تولید آن 226 هزار و 360 تن بوده که به طور متوسط 2 تن در هکتار است. دانه لوبیا دارای 23 تا 25 در صد پروتئین و 55 تا 63 درصد کربوهیدرات است. این گیاه همچنین به خاطر قدرت تثبیت ازت اتمسفری در ریشه که سبب حاصل‌خیزی خاک می‌شود، از اهمیت زیادی برخوردار بوده و دارای بیشترین سطح زیر کشت در بین سایر حبوبات است.


|

 

ایران در ناحیه خشک جهانی قرار دارد و متوسط بارش آن 2523 میلی‌متر است، این شرایط باعث می‌شود که گیاهان اغلب در معرض خشکی قرار گیرند. آب به دلیل اهمیت حیاتی که در فرآیند تولید لوبیا دارد. در بیشتر مناطق مهم‌ترین عامل محدودکننده عملکرد برداشت این محصول بوده و نقش مهمی در رشد و نمو گیاه دارد. وجود تنش‌های غیره زنده محیطی به‌ویژه تنش خشکی یکی از مهم‌ترین مشکلات مناطق خشک و نیمه خشک است که رشد گیاه را تحت تاثیر قرار می‌دهد و از این طریق عملکرد گیاهان زراعی را محدود می‌کند.

 

در ایران با توجه به موقعیت جغرافیایی همواره باید صرفه‌جویی در مصرف آب و منابع زیرزمینی در نظر گرفته شود و امروزه با توجه به کمبود موادغذایی به دلایل مختلف، از جمله افزایش جمعیت و تخریب محیط زیست و پایین بودن راندمان تولید در واحد سطح چهره خود را به طور روزافزون نشان می‌دهد، بنابراین بازنگری در روش‌های متداول کشاورزی و راهکارهای مربوط به استفاده بیشتر و بهتر از زمین و افزایش تولید با استفاده از رقم‌های جدید پرمحصول بیش از پیش باید مورد توجه قرار گیرد.


|

 

استفاده بیش از حد از منابع آبی، فرسایش شدید خاک و از بین رفتن سریع منابع‌طبیعی نمونه‌هایی از مشکلات فراوانی هستند که بشر در قرن حاضر با آن‌ها مواجه است. چالش‌های پیش روی تولید لوبیا سبب شد محمدحسن عسگری یکی از جوانان هیدجی دست به کار شده و طی ۱۸ سال با هزینه‌ای بالغ بر ۳۰۰ میلیون تومان بدون کمک هیچ ارگانی با تحقیقات گسترده اقدام به تولید نوع جدیدی از لوبیا کند، جوانی که طی فعالیت چند ساله خود بارها به زمین خورد اما دست از همت و تلاش برنداشت تا موفق به صرف فعل خواستن شد.

 

در همین رابطه، محمدحسن عسگری، به‌نژادگر لوبیای هیدج به خبرنگار ایسنا، گفت: از سال ۷۹ شروع به کار بر روی پروژه هیدج دُر کردم که طی چهار سال اول بی‌نتیجه بود ولی در سال پنجم موفق به تولید چهار عدد بذر حد واسط از سه رقم لوبیای سبز و لوبیا سفید و لوبیا کشاورزی شدم.

 

وی با بیان این‌که تولید این لوبیا از سه رقم کشاورزی، سفید و لوبیا سبز کاملا به صورت ارگانیک و بدون دخالت ژنتیکی صورت گرفته که دارای خواص منحصر به فرد به صورت انتخاب گزینشی و رقم برتر خالص‌سازی شده است، افزود: از مهم‌ترین خصوصیات این لوبیا می‌توان به صرفه‌جویی قابل ملاحظه در مصرف آب، دارای تیپ ایستاده، متوسط عملکرد ثبت شده 5.4 تن در هکتار است که 6 تن نیز در غرق‌آبی برداشت شده، عمر انبارداری بالا، عدم ریزش بذر هنگام رسیدگی محصول، یکنواختی محصول تولیدی، عدم حساسیت به بافت خاک، مقاومت بالا در برابر آفات و بیماری‌ها، بازار پسندی بالا، مقاومت به تنش‌های محیطی، زودپز بودن بعد از گذشت یک سال و مصرف به جای حبوبات دیگر در غذاهای مختلف اشاره کرد.


|

 

عسکری تاکید کرد: اگر یک‌سوم لوبیای کشت شده در ایران را بخواهند از لوبیای هیدج دُر بکارند نزدیک ۷۷ میلیون مترمکعب در سال در مصرف آب صرفه‌جویی‌ می‌شود.

 

این به‌نژادگر ادامه داد: از سال ۹۰ تا ۹۷ تست خوراکی لوبیای هیدج صورت گرفت، از این لوبیا می‌توان به جای همه لوبیاها در غذاهایی مانند آب‌گوشت، باقالاقاتوق، آش، خوراک لوبیا، خورشت کرفس و قورمه سبزی استفاده کرد.

 

عسگری با اشاره به این‌که در سال ۹۵ اقدام به ثبت این لوبیا شد، افزود: در نهایت این لوبیا در سال ۹۷ در مرکز ثبت بذر و نهال کشور به نام لوبیای هیدج دُر به ثبت رسید و امسال نیز تجاری‌سازی آن به پایان می‌رسد.

 

وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر نیز مشغول کار کردن و تحقیق بر روی لوبیای چیتی جدید با عملکرد محصول بالا و زودرس هستم که در مرحله نمونه‌برداری و خالص‌سازی قرار داشته و مراحل ثبت آن در حال طی شدن است.

 

زهرا فتحی ـ خبرنگار ایسنا (منطقه زنجان)

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.