• پایگاه‌های اطلاع‌رسانی

  • پرتال امام خمینی (ره)
  • سایت مقام معظم رهبری
  • سایت ریاست جمهوری
  • سایت مجلس شورای اسلامی
  • سایت قوه قضاییه
  • سایت شورای نگهبان
  • سایت جهاد دانشگاهی
  • خبرگزاری‌ها

  • ایرنا
  • آنا
  • تسنیم
  • دفاع مقدس
  • سینا پرس
  • قرآنی
  • موج
  • واحد مرکزی خبر
  • هنر آنلاین
  • دانشگاه‌ها

  • دانشگاه تهران
  • دانشگاه علامه طباطبایی
  • دانشگاه صنعتی شریف
  • دانشگاه صنعتی امیرکبیر
  • دانشگاه شهید بهشتی
  • دانشگاه آزاد اسلامی
  • دانشگاه خوارزمی
  • دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی
  • دانشگاه شهید چمران اهواز
  • دانشگاه فردوسی مشهد
  • دانشگاه اصفهان
  • دانشگاه تبریز
  • دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی
  • دانشگاه پیام نور
  • دانشگاه علم و فرهنگ
  • دانشگاه جامع علمی کاربردی
  • روزنامه‌ها

  • آفرینش
  • اطلاعات
  • جمهوری اسلامی
  • خراسان
  • رسالت
  • مردم‌سالاری

isna header

  • صفحه اصلی
  • علمی و دانشگاهی
  • فرهنگی و هنری
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • بین الملل
  • ورزشی
  • استان ها
  • عکس
  • ویدئو
  • صوت
  • گرافیک
  • ایسنا+
  • بازار
  • باشگاه دانشجویان
  • جمعه ۳ بهمن ۱۳۹۹ - ۰۹:۰۱
  • GMT 05:31

سرویس عکس

  • مستند
  • خبری
  • ایران
  • English

پخت اربا دوشاب - گیلان

معین آذری
۲۲ آذر ۱۳۹۹ / ۱۱:۲۱

از زمان‌های قدیم در روستاها و بین کشاورزان همیشه روش‌هایی برای نگهداری و ذخیره بهتر محصولات وجود داشته؛ گیلان با توجه به داشتن منطقه‌ای با آب و هوا متغیر در چهار فصل سال از این قاعده مستثنی نیست در تمام این استان در بین اقوام مختلف روش‌های ذخیره و نگهداری مواد غذایی رواج دارد یکی از این روش‌ها ذخیره و عصاره گیری از میوه‌های جنگلی است که در بین تالشی‌ها رواج دارد در مناطق کوهستانی و روستاهای نزدیک به جنگل‌های شفت و فومن نوعی درخت که در گویش محلی به نام درخت اربا معروف است به صورت طبیعی رشد می‌کند از زمان‌های قدیم چیدن این میوه و تهیه دوشاب از آن در میان مردم منطقه رواج داشته روستاییان مناطق سیاهمزگی، لپوندان، گشت رودخان به تولید این محصول شهرت دارند و دوشاب تولید شده از این میوه را در بازارهای محلی خود به فروش می‌گذارند در هر روستا چند خانواده با کمک هم به پختن دوشاب می‌پردازند و باقی اهالی و حتی بعضا مسافران و توریست‌ها از آنها خرید می‌کنند. تهیه این شیره رنج‌ها و مخاطرات بسیاری دارد از چیدن میوه از درخت تا عصاره گیری و برپا کردن کوره تا بدست آوردن شیره‌ای مانند عسل غلیظ و بسیار شیرین و خوش طعم دوشاب بدست آمده از میوه اربا در واقع حاوی قند میوه‌ی موجود در این میوه است که با چندین بار تصفیه و جوشاندن بدست می‌آید اربا دوشاب بین تمام مردم گیلان زمین شناخته شده است و بسیار طرفدار دارد و اکثر خانواده‌های گیلانی با آن آشنا هستند. دوشاب را معمولا به عنوان وعده غذایی صبحانه با گردو و چای میل می‌کنند، در زمان‌های قدیم دوشاب همراه با برنج نیز به عنوان وعده غذایی ناهار استفاده می‌کردند.

  • مسیر پیاده روی حدودا نیم ساعت راه است و انها معمولا از کوهپایه به سمت پالا میروند تا درختان دست نخورده را پیدا کنند هم اکنون این برداشت آخر است که در اذر ماه انجام شده یعنی بسیاری از درختانی که نزدیک تر هستند قبلا چیده شده اند
  • خرمالوی جنگلی، میوه ای خوش طعم و ملس که در گویش محلی به آن اربا میگویند و بسیار کوچک تر از خرمالوی معمولی است که هرچقدر پخته و رسیده باشد دوشاب (شیره) بهتری می‌دهند
  • بریدن شاخه ها روی درخت کار بسیار خطرناک و طاقت فرساییست بریدن شاخه ها یکی از سخت ترین مراحل تهیه دوشاب است
  • خرمالوی جنگلی، میوه ای خوش طعم و ملس که در گویش محلی به آن اربا میگویند و بسیار کوچک تر از خرمالوی معمولی است که هرچقدر پخته و رسیده باشد دوشاب (شیره) بهتری می‌دهند
  • با چکمه های تمیز که مخصوص این کار است در ظروف تمیز و شسته شده میوه اربا را لگد میکنند تا تمام میوه ها له شده و عصاره گیری بهتر انجام شود.
  • خرمالوی جنگلی، میوه ای خوش طعم و ملس که در گویش محلی به آن اربا میگویند و بسیار کوچک تر از خرمالوی معمولی است که هرچقدر پخته و رسیده باشد دوشاب (شیره) بهتری می‌دهند
  • اضافه کردن خاکستر به مخلوط له شده میوه ها ضروری است خاکستر باعث میشود بعضی از ترکیبات موجود در میوه که باعث بد طعم شدن دوشاب میشود خنثی شود و طعم مطلوبی به دوشاب میدهد
  • فرایند آب کشی سه بار انجام میشود و هر بار شیره بدست آمده زلال تر میشود شاخه ها و چوب اربا مانند صافی عمل میکنند و باعث صاف شدن شیره اربا میشوند
  • پخت دوشاب فرایند بسیار زمان بر است حوصله میخواهد در بعضی از پخت ها اماده شدن دوشاب پنج ساعت زمان می برد
  • پخت اربه دوشاب - گیلان
  • فرایند آب کشی سه بار انجام میشود و هر بار شیره بدست آمده زلال تر میشود شاخه ها و چوب اربا مانند صافی عمل میکنند و باعث صاف شدن شیره اربا میشوند
  • مخلوط اربا کوبیده شده بعد از یک روز به لار منتقل می شود تا با گذشتن آب از آن شیره آن جدا شده  تصفیه شود
  • پخت دوشاب فرایند بسیار زمان بر است حوصله میخواهد در بعضی از پخت ها اماده شدن دوشاب پنج ساعت زمان می برد
  • بعد از هربار آبکشی شیره کم کم روشن تر میشود تمام شیره بدست آمده جمع آوری میشود تا برای پخت دوشاب استفاده شود
  • شیره اربا باید آنقدر بجوشد تا کاملا غلیظ شود همزمان باید از سرریز شدن ان نیز جلوگیری کرد
  • پس از اطمینان از جوشیدن اربا به اندازه ایی که به غلظت کافی رسیده شیره را در ظرف دیگر میریزند تا خنک شود
  • این نوع از دوشاب که در گویش محلی به ان "اربا دوشاب" میگویند وقتی خنک شود به صورت مایعی به غلظت عسل در می آید در گیلان مرسوم است که هنگام صبحانه با گردو و پنیر استفاده شود و در قدیم حتی همراه برنج به عنوان یک وعده غذایی استفاده می شده
  • دوشاب خرمالو
  • اربه دوشاب
  • استانی-عکس
  • ایرانسل
  • رتبه بندی ایرانیان
  • باطری

اخبار مرتبط

  • ویدئو / «اربا دوشاب»، شیره‌ای با خواص فراوان

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
avatar
Amir
۱۳۹۹-۰۹-۲۲ ۱۷:۳۵

تیتر و موضوع به این جالبی. اما چرا انقدر خلاصه!! ؟

پاسخ
avatar
گیلانی
۱۳۹۹-۰۹-۲۲ ۲۲:۲۳

برای چی فقط میگین گویش مردم تالش و فومن ؟!! و گیلانیای عزیز رو از هم جدا میکنید . لطفا اگه با بافت گیلان عزیز آشنا نیستین بیخودی تیترنزنید .‌مثلا رشتیا و صومعه سرا یی ها و در کل تمام مردم گیلان به خرمالوی جنگلی اربا میگن نه فقط عزیزانمون در فومن و تالش .

پاسخ
avatar
سجاد
۱۳۹۹-۰۹-۲۴ ۰۷:۱۶

بله یادش بخیر ما هم تو صومعه سرا اربا دوشاب درست میکردیم

avatar
ناشناس
۱۳۹۹-۰۹-۲۲ ۲۳:۵۶

برف دوشاب چه حالی میده

پاسخ
ISNA
  • آرشیو
  • خط مشی
  • درباره ایسنا
  • تماس با ایسنا
Nastooh Logoنرم‌افزار تحریریهٔ نستوه
  • خط مشی
© 2021 Iranian Students' News Agency. All rights reserved