• پایگاه‌های اطلاع‌رسانی

  • پرتال امام خمینی (ره)
  • سایت مقام معظم رهبری
  • سایت ریاست جمهوری
  • سایت مجلس شورای اسلامی
  • سایت قوه قضاییه
  • سایت شورای نگهبان
  • سایت جهاد دانشگاهی
  • خبرگزاری‌ها

  • ایرنا
  • آنا
  • تسنیم
  • دفاع مقدس
  • سینا پرس
  • قرآنی
  • موج
  • واحد مرکزی خبر
  • هنر آنلاین
  • دانشگاه‌ها

  • دانشگاه تهران
  • دانشگاه علامه طباطبایی
  • دانشگاه صنعتی شریف
  • دانشگاه صنعتی امیرکبیر
  • دانشگاه شهید بهشتی
  • دانشگاه آزاد اسلامی
  • دانشگاه خوارزمی
  • دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی
  • دانشگاه شهید چمران اهواز
  • دانشگاه فردوسی مشهد
  • دانشگاه اصفهان
  • دانشگاه تبریز
  • دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی
  • دانشگاه پیام نور
  • دانشگاه علم و فرهنگ
  • دانشگاه جامع علمی کاربردی
  • روزنامه‌ها

  • آفرینش
  • اطلاعات
  • جمهوری اسلامی
  • خراسان
  • رسالت
  • مردم‌سالاری

isna header

  • صفحه اصلی
  • علمی و دانشگاهی
  • فرهنگی و هنری
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • بین الملل
  • ورزشی
  • استان ها
  • عکس
  • ویدئو
  • صوت
  • گرافیک
  • ایسنا+
  • بازار
  • باشگاه دانشجویان
  • یکشنبه ۱۷ اسفند ۱۳۹۹ - ۱۰:۱۹
  • GMT 06:49

سرویس عکس

  • مستند
  • خبری
  • ایران
  • English

عکس: محدثه زارع شُکوه حرم

۹ مرداد ۱۳۹۸ / ۱۳:۴۱

کهن‌ترین بخش‌های حرم  مطهر رضوی به دهه ۶۱۰ ه‍.ق (دهه ۱۲۳۰ م) می‌رسد. از دوره تیموریان هم‌زمان با نوسازی بسیاری از بناهای کهن خراسان در طوس، هرات و نیشابور، به این مکان نیز توجه ویژه‌ای شد. بسیاری از ساختمان‌های  حرم  از دوره صفویان خاصه  از روزگار شاه طهماسب صفوی به‌جا مانده‌است. وسعت حرم در طول این بازسازی‌ها از ۱۲ هزار مترمربع در گذشته به مساحت کنونی آن در حدود یک میلیون متر مربع رسیده‌است که آن را تبدیل به یکی از بزرگترین اماکن مذهبی جهان کرده‌است . به فضاهای باز اطراف مرقد منور صحن می‌گویند که در مجموع ۹ صحن در حرم امام رضا (ع) ساخته شده است که هر کدام از این صحن‌ها ، ویژگی و حال و هوای خاص خود را دارند. از جمله صحن‌های حرم مطهر رضا (ع)؛ صحن انقلاب اسلامی، آزادی، جمهوری اسلامی، قدس، هدایت، جامع رضوی، کوثر و صحن غدیر می‌باشد. مسجد، آرامگاه‌ها، رواق‌ها، صحن‌ها، کتابخانه ، موزه و مهمان سرای حضرت بخش‌های اصلی این مکان مقدس است. مسجد بالاسر ( ۴۲۵ ه‍. ق/ ۱۰۳۳ م ) و مسجد جامع گوهرشاد (ساخته ۸۲۱ ه‍. ق/ ۱۴۱۸ م) از مهم‌ترین بناهای پیوسته به آن هستند . پس از انقلاب ۱۳۵۷ ، طرح توسعه حرم با جدیت دنبال شد و این مجموعه شاهد گسترش زیادی بود. در سال ۱۳۵۹ فضای داخلی بنای حرم توسعه یافت و ایستایی گنبد افزایش پیدا کرد و درهای ورودی به بنای حرم در سمت پیش‌رو و پایین پای حضرت گشایش یافت . صحن جمهوری اسلامی، جامع رضوی، هدایت، کوثر و رواق امام خمینی در این دوره ساخته شد و مساحت مجموعه از ۱۲ هکتار در دوره‌های گذشته، به ۷۰ هکتار تا سال ۱۳۹۲ رسید.

  • صحن انقلاب اسلامی؛ این مکان در دوران سلطان حسین بایقرا و به کوشش امیر علی شیر نوایی در سال ۸۷۵ هجری قمری و به شکل مستطیل در شمال روضه منوره ساخته شده است.
  • صحن انقلاب اسلامی؛ این مکان بنای اولیه آن توسط شخصی به نام اسماعیل طلایی احداث شده که به این نام نیز مشهور است و در سال 1345 شمسی پس از چند بار مرمت و تخریب در نهایت به شكل كنونی بازسازی و طلا کاری شده است.
  • صحن جامع رضوی نیز بزرگترین صحن از صحن‌های حرم امام رضا (ع) با مساحتی بیش از ۱۱۷۰۰۰ مترمربع است.
  • بست شیخ طبرسی؛ این بست در شمال صحن انقلاب واقع شده و یکی از مسیرهای اصلی تشرف به حرم مطهر است و از شمال به خیابان طبرسی متصل می گردد.
  • رواق دارالحجه؛ ساخت این رواق از اواخر سال 1381 آغاز شد. رواق دارالحجه در زیر صحن انقلاب اسلامی واقع شده و 6799 مترمربع زیربنا و شش متر ارتفاع دارد.
  • صحن انقلاب اسلامی؛ این مكان در وسط صحن انقلاب واقع شده و یكی از مهمترین آثار تاریخی اماكن متبركه به شمار می‌آید
  • از جمله ایوان‌هایی که در صحن انقلاب اسلامی قرار دارند، می‌توان به ایوان «عباسی»،« طلا»، «نقاره خانه» و «ساعت» اشاره کرد.
  • صحن غدیر
  • ورودی صحن جامع به غدیر
  • رواق دارالمرحمه؛ این رواق با زیر بنای هفت هزار 900 متر مربع فضای عبادی و با ظرفیت بیش از 10هزار نفر نماز گذار احداث شده است.
  • صحن جمهوری اسلامی با دارا بودن دو مناره طلا، ایوان طلا، پنجره‌ای برای دیدن ضریح و همچنین سقاخانه‌ای در وسط، شبیه‌ترین صحن به صحن عتیق است.
  • صحن جامع رضوی،این صحن حدودا ۵۷۰۰۰ متر مربع وسعت دارد.
  • صحن انقلاب اسلامی؛ این مکان در دوران سلطان حسین بایقرا و به کوشش امیر علی شیر نوایی در سال ۸۷۵ هجری قمری و به شکل مستطیل در شمال روضه منوره ساخته شده است.
  • صحن جامع رضوی؛ این صحن دارای 6 مناره و3 ایوان است. این 3 ایوان به نام‌های ایوان غربی « ایوان غدیر»، اوان شرقی « ایوان کوثر» و ایوان جنوبی « ایوان ولی عصر (عج) » نام گذاری شده‌اند.
  • رواق دارالمرحمه؛ طراحی و ساخت این رواق از هنرهای اصیل و آرایه بندی‌های اسلامی توسط هنرمندان شاخص آستان قدس رضوی بهره گرفته شده است.
  • ورودی باب الجواد
  • صحن قدس؛ این صحن یکی دیگراز صحن‌های این بارگاه رضوی است. در این صحن، سقاخانه‌ای که به نام و یاد مسجدالاقصی بنا گردیده و نمای آن نیز شبیه ساختمان قدس (قبله اول مسلمین) است و اندازه آن هم یک هشتم اندازه واقعی قدس است.
  • صحن جمهوری؛ یکی از صحن‌های حرم رضوی است که در قسمت غربی حرم قرار دارد. این صحن در سال ۱۳۶۸ به بهره‌برداری رسیده‌ است.
  • صحن انقلاب اسلامی؛ این مکان در دوران سلطان حسین بایقرا و به کوشش امیر علی شیر نوایی در سال ۸۷۵ هجری قمری و به شکل مستطیل در شمال روضه منوره ساخته شده است.
  • رواق دارالحجه؛ ساخت این رواق از اواخر سال 1381 آغاز شد. رواق دارالحجه در زیر صحن انقلاب اسلامی واقع شده و 6799 مترمربع زیربنا و شش متر ارتفاع دارد.
  • بست شیخ طوسی
  • ورودی صحن غدیر
  • شبستان نهاوندی؛ شبستانی است بزرگ که در ضلع جنوبی مسجد و بین ایوان مقصوره و بست شیخ بهاءالدین عاملی و صحن قدس واقع شده و به سبب اقامه نماز جماعت توسط حجت الاسلام حاج شیخ علی‌اکبر نهاوندی؛ محدث مشهو، به این نام معروف گردیده است.
  • ورودی صحن جامع به غدیر
  • صحن جامع رضوی؛ این صحن بزرگترین صحن حرم امام رضا (ع) است که ساخت آن، پس از پیروزی انقلاب اسلامی باز می‌گردد.
  • رواق دارالمرحمه؛ این رواق در دی ماه سال 1392 همزمان با سالروز ولادت نبی مکرم اسلام (ص) و امام جعفر صادق(ع) افتتاح شد.
  • صحن انقلاب اسلامی؛ این مکان در دوران سلطان حسین بایقرا و به کوشش امیر علی شیر نوایی در سال ۸۷۵ هجری قمری و به شکل مستطیل در شمال روضه منوره ساخته شده است.
  • صحن جمهوری؛ زیربنای این صحن با احتساب زیرزمین آن، ۱۹۰۶۵ متر مربع،  مساحت فضای باز صحن حدودا ۷۳۰۲ متر مربع و فضای غرفه‌‌های صحن نیز حدود ۴۶۲۲ متر مربع است.
  • رواق دارالحجه؛ ساخت این رواق از اواخر سال 1381 آغاز شد. دارالحجه در زیر صحن انقلاب واقع شده و 6799 متر مربع زیربنا و 6 متر ارتفاع دارد.
  • صحن غدیر
  • رواق دارالمرحمه؛ این رواق در دی ماه سال 1392 همزمان با سالروز ولادت نبی مکرم اسلام (ص) و امام جعفر صادق(ع) افتتاح شد.
  • صحن جمهوری اسلامی با دارا بودن دو مناره طلا، ایوان طلا، پنجره‌ای برای دیدن ضریح و همچنین سقاخانه‌ای در وسط، شبیه‌ترین صحن به صحن عتیق است.
  • استانی-عکس
  • رتبه بندی ایرانیان
  • ایرانسل
  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
ISNA
  • آرشیو
  • خط مشی
  • درباره ایسنا
  • تماس با ایسنا
Nastooh Logoنرم‌افزار تحریریهٔ نستوه
  • خط مشی
© 2021 Iranian Students' News Agency. All rights reserved