/نگاهي به آينده مذاكرات ايران و اروپا/ مجتهدزاده: آمريكا اروپا را در وضع سختتري قرار داده است اروپا چون نميتواند آمريكا را قانع كند به مانع تراشي ميپردازد
مجتهدزاده معتقد است كه در شرايط فعلي، مذاكرات طولانيتر و سختتر خواهد شد؛ ولي بايد اميدوار بود.
دكتر پيروز مجتهد زاده، رييس موسسهي يوروسويك لندن و استاد دانشگاه در گفتوگو با خبرنگار سياسي ـ خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) با اشاره به تحولات اخير در عرصهي مذاكرات كشورمان با سه كشور اروپايي اظهار داشت: من فكر ميكنم كه در اين رابطه تعيين نقش آمريكا، مقداري جريان را پيچيده كرده است.
وي افزود: ظاهرا اتحاديهي اروپا در نتيجهي نقش آفريني آمريكا، تا حدي كار را دشوار ساخته است؛ اولين مطلبي كه در اين راستا بايد مطرح شود، نقش مذاكره كنندگان ايراني است كه بر خلافه برخوردهاي اوليه اكنون بسيار خوب پيش ميرود و فكر ميكنم توانستهاند مطلب را به خوبي به طرف مقابل و جامعهي جهاني تفهيم نمايند كه ملت ايران به هيچ وجه حاضر به صرفنظر كردن از استقلال ملي شان نيستند.
اين استاد دانشگاه ادامه داد: مسالهي ديگر اينكه ما امروز شاهديم كه برخي جرايد آمريكا از تاييد آمريكا بر سياست اتحاديهي اروپا در دادن امتيازهاي اقتصادي به ايران و حمايت از تقاضاي ايران براي WTO و مواردي از اين قبيل سخن ميگويند. من فكر نميكنم اينجا مواضع كاملا روشن است و آمريكا با چرخشي كه در مواضعاش انجام داده، به جاي كمك براي حل مساله آنرا پيچيدهتر كرده و اروپا را در وضعيت سختتري قرار داده كه سبب شده مذاكرات طولانيتر شود و حصول نتيجه به تاخير بيفتد.
رييس موسسهي يوروسويك لندن خطاب به كاندوليزا رايس و بوش اين سوال را مطرح كرد: شما اعلام كرديد كه با ملت ايران دوست هستيد، آيا دوستي شما با ملت ايران محروم كردن آنها از استقلال ملي و صنعتيشان است؟
مجتهد زاده دربارهي طرح تقاضاي مجدد اروپا از ايران براي توقف كامل غني سازي اورانيوم گفت: من فكر ميكنم اين مساله ناشي از چرخش سياسي جديد آمريكاست؛ آنها از ابتدا خواهان توقف و از ميان بردن انرژي هستهيي ايران بود. از ابتدا آمريكا به بهانههاي واهي تعطيلي اين صنعت در ايران را ميخواستند كه به واسطهي عدم تطابق با قواعد بينالمللي آن را به صورت تكنيكي مطرح ميكردند.
وي هم چنين اظهار داشت: امروز ايالات متحده با شگرد جديدش كه حمايت از مذاكرات ايران و اروپاست، توانسته خواستهاش را به اروپا تحميل نمايد و اروپا بر اين اساس و اينكه نميتواند آمريكا را قانع كند به مانع تراشي ميپردازد و اين عمل آمريكا هيچگونه امتيازي نبوده و تنها سنگ اندازي در توافق ايران و اروپا ميباشد كه اين شگردي ناجوانمردانه و بر خلاف منافع ملت ايران است؛ اين شگرد در ظاهر مثبت ولي در عمل كاملا منفي و به معناي از بين بردن مذاكرات ايران و اروپاست.
اين استاد دانشگاه در خصوص احتمال موفقيت يا شكست مذاكرات با اروپا گفت: پذيرفته شده است كه ايران از مرحلهي شك و ترديد و تهاجمات تبليغاتي و ايجاد ترس براي توقف كارهايش گذشته است و اين وضعيت ناشي از مثبت بودن تمام تحقيقات جامعهي بينالمللي در خصوص فعاليتهاي ايران بوده است؛ لاجرم آمريكا و اروپا نميتوانند به دو سال قبل بازگردند و اين كه ايران در حال توليد سلاح هستهيي است و بايد جلويش را گرفت. اين ادعاها پيش نخواهد آمد؛ ولي در صورت توقف اين مذاكرات ما دچار مخصمههاي جديدي خواهيم شد؛ كه بيشتر جنبهي سياسي خواهند داشت.
مجتهدزاده تاكيد كرد: فكر نميكنم در حال حاضر طرفين در شرايطي باشند كه تن به شكست در مذاكرات دهند و آنچه اتفاق خواهد افتاد، طولانيتر شدن مذاكرات و سخت شدن مواضع دو طرف است.
رييس موسسهي يوروسويك لندن در پايان خاطر نشان ساخت: فراموش نكنيد كه شگرد جديد آمريكا اين است كه مقصدي شوم را در قالبي زيبا به شما عرضه ميكند، كه اين عمل اخلال در كار مذاكرات و بر هم زدن تمامي توافقات صورت گرفته است.
انتهاي پيام