جشنواره فجر

  • یکشنبه / ۴ دی ۱۳۸۴ / ۱۶:۲۲
  • دسته‌بندی: انرژی هسته‎‌ای
  • کد خبر: 8410-01968
  • منبع : خبرگزاری دانشجویان ایران

/پيشنهاد مسكو به ايران درباره غني سازي/ * مسكو با ارايه طرح غني سازي در روسيه مي‌خواهد توپ را به زمين ايران بيندازد گفت‌وگوها با ثروتي، دهقان و ترقي

/پيشنهاد مسكو به ايران درباره غني سازي/
* مسكو با ارايه طرح غني سازي در روسيه مي‌خواهد توپ را به زمين ايران بيندازد
گفت‌وگوها با ثروتي، دهقان و ترقي

وزارت امور خارجه‌ي روسيه روز گذشته اعلام كرد كه طرح پيشنهاد رسمي انتقال برنامه‌ي غني سازي اورانيوم ايران به خاك روسيه را به كشورمان ارائه كرده است. با اين حال دكتر حميدرضا آصفي، سخنگوي وزارت امور خارجه‌ي كشورمان صبح امروز (يكشنبه) بدون تاييد قطعي اين خبر تنها گفت: طرح مدون و مشخصي از روسيه دريافت نكرديم.

نماينده‌ي بجنورد گفت: غني‌سازي در خاك كشور‌هاي ديگر مورد قبول ايران نخواهد بود. غني سازي در خاك كشور‌هاي ديگر به نوعي تحميل اراده‌ي ابرقدرت‌ها بر ايران اسلامي است و استقلال ما را زير سوال مي برد و اين به هيچ عنوان قابل قبول نيست.

موسي الرضا ثروتي، نماينده‌ي بجنورد در گفت‌وگو با خبرنگار پارلماني خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در خصوص پيشنهاد روسيه مبني بر غني سازي ايران در خاك اين كشور گفت: اگر بحث صلح آميز بودن انرژي هسته‌يي ايران مطرح است، رييس جمهور در مجمع عمومي سازمان ملل علام كرد كه كشور‌هاي ديگر مي‌توانند در اين طرح مشاركت كنند.

ثروتي با بيان اينكه غني‌سازي در خاك ديگر كشورها به هيچ عنوان قابل قبول نيست، خاطر نشان كرد: در لحظات حساس ديده شده كه كشورها پشت دولت‌ها را خالي مي‌كنند. همين روسيه كه الان اين موضوع را مطرح كرده 4 سال است كه واگذاري سوخت هسته‌يي نيرروگاه بوشهر را امروز و فردا كرده و به تعويق انداخته است.

وي افزود: هيچ گونه اميدواري و اطمينان به اين كشور‌ها نيست و اصلا غني سازي در خاك آنها ضرورتي ندارد. در حقيقت اين‌ها چالش‌هايي است كه وقتي كشور‌هاي اروپايي و آمريكا و روسيه با هم مي‌نشينند تا مسايل دنيا را با هم هماهنگ كنند و به نوعي با پايمال كردن حقوق ملت‌ها منافع خودشان را در نظر بگيرند، ايجاد مي‌شود.

عضو كميسيون اجتماعي تصريح كرد: نه مسوولان نظام چنين چيزي (غني‌سازي در خاك روسيه ) را قبول خواهند كرد و نه اين كار شدني است و صلاح هم نيست. چه ضرورتي دارد كه كشور‌هايي چون پاكستان و هندوستان چرخه‌ي سوخت هسته‌يي داشته باشند و حتي اسراييل غاصب به 200 كلاهك هسته‌يي و بدون پذيرش NPT فعاليت هسته‌يي كند و جامعه جهاني عليه آنها هيچ اقدامي نكند، اما عليه ايران چنين بحث‌هايي را مطرح كنند.

وي تاكيد كرد: غني سازي در خاك روسيه كاملا مردود است و استقلال ما را زير سوال مي‌برد.

ثروتي ارائه طرح غني‌سازي در خاك روسيه را از سوي اين كشور به دليل سياسي و اقتصادي و وابستگي اين كشور عنوان كرد و گفت: كشور‌هاي قدرتمند و توسعه يافته تلاش دارند كه به نوعي در برنامه‌هاي جهاني از يكديگر حمايت كنند. در حقيقت اين اقدام روسيه هم به خاطر منافع خودش و وابستگي ايران به اين كشور است و هم به دليل معملاتي است كه با آمريكا و اروپا دارد.

يك استاد دانشگاه با اشاره به اعلام وزارت امور خارجه‌ي روسيه مبني بر ارايه‌ي طرح پيشنهادي‌اش به ايران گفت: روسيه قصد دارد مجددا نقش خود را به عنوان حل كننده‌ي مسئله‌ي هسته‌يي ايران در برابر اروپا مطرح كند.

دكتر محمود دهقان، استاد دانشگاه و كارشناس مسايل بين‌الملل در گفتگو با خبرنگار انرژي هسته‌يي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) با اشاره به اعلام وزارت امور خارجه‌ي روسيه مبني بر ارايه‌ي طرح پيشنهادي انجام غني‌سازي اورانيوم براي ايران در خاك اين كشور، گفت: روسيه با پرداختن به چنين طرحي به طور رسمي قصد دارد مجددا خود را به عنوان حل كننده‌ي يك معضل بين‌المللي مطرح كند مشكلي كه به دست اروپايي‌ها تاكنون حل نشده است.

وي افزود: از سوي ديگر روسيه با وارد شدن به چنين بحثي پرستيژ و منافع مادي بسياري را به دست مي‌آورد.

و از سوي ديگر در بازي معادلات بين‌المللي اين كشور با برگ ايران با اروپا و آمريكا بازي مي‌كند؛ هر يك از آن‌ها با ارايه‌ي پيشنهادات بيشتري به روسيه قطعا اين كشور را به سوي خود مي‌كشانند.

وي با اشاره به منافعي كه روسيه از قبل اين طرح در صورت پذيرش ايران به دست مي‌آورد گفت: اولا چرخه سوخت در ايران محقق نمي‌شود و به نوعي قلب چرخه‌ي سوخت كه غني‌سازي است را از ايران مي‌گيرند؛ چرا كه ايران براي انجام قسمت‌هاي ديگر چرخه‌ي سوخت از ابتدا نيز مشكلي نداشته است.

دهقان ادامه داد: يكي از دلايل حمايت آمريكا از روسيه درباره‌ي اين طرح كشاندن اين كشور به طرف خود در صورت مخالفت ايران است.

اين استاد دانشگاه تصريح كرد: اساسا اقدام آمريكا، اروپا و روسيه در حمايت از طرح پيشنهادي روسيه به ايران براي اين است كه زمينه‌ي تصويب قطعنامه‌اي عليه ايران در جلسه‌ي شوراي حكام بعدي را فراهم كنند.

اين كارشناس مسايل بين‌الملل با اشاره به رسانه‌اي برخورد كردن روسيه در اعلام اين كه طرح خود را به ايران ارايه كرده است، گفت: اصولا بحث استفاده از رسانه‌ها در كشورهاي توسعه‌ يافته بحث مهمي است چرا كه رسانه‌ها به عنوان چشم و گوش افكار عمومي كنكاش مي‌كنند سياستمداران اين كشورها ترجيح مي‌دهند كه در خصوص برخي از طرح‌هايشان علني اقدام نكنند؛ چرا كه اين احتمال را مي‌دهند با مخالفت كشور مورد نظر مواجه شوند لذا به طور ابزاري از رسانه‌ها استفاده مي‌كنند، در اين صورت امكان هر گونه بازپس‌گيري و يا اصلاح آن طرح را براي خود باز مي‌گذارند.

دهقان با بيان اين كه ايران بايد با روسيه وارد مذاكره شود و پيشنهاد اين كشور را سريع رد نكند ابراز داشت: ما مي‌توانيم در مذاكره با روسيه تلاش كنيم تا غني‌سازي در ايران با نظارت كامل روسيه انجام شود و به نوعي نطنز را تحت نظارت اين كشور قرار دهيم.

وي افزود: روسيه بيش از اروپا نسبت به آمريكا انعطاف‌پذير است .

وي با اشاره به گرايش روسيه به سمت اروپا و آمريكا بيان كرد: در دنيا دوست و دشمن هميشگي وجود ندارد بلكه منافع ملي هميشگي براي واحدهاي بين‌المللي مورد توجه است؛ بنابراين اين كه چرا روسيه به سمت مواضع اروپا و آمريكا گرايش يافته است نشان دهنده افزايش و گسترش منافع ملي اين كشور در قبال موضع‌گيري‌هاي سخت‌تر نسبت به مسئله‌ي هسته‌يي ايران است.

وي افزود: چنانچه ايران بتواند با روسيه به توافق برسد اولا توانسته است چرخه‌ي سوخت را در داخل كشور محقق كند، دوما بهانه جويي‌ها را از دست آمريكا و اروپا بگيرد و سوم راه مخالفت روسيه با آمريكا و اروپا را در شوراي امنيت باز بگذارد.

دبير سياسي حزب موتلفه اسلامي در بيان هدف روسيه از ارايه طرح غني سازي در خاك اين كشور به ايران گفت: هدف روسيه از ارايه چنين طرحي به رسانه‌ها قبل از ارايه طرحي مدون در اين باره به ايران فضاسازي و سنجش برخورد ايران با اين طرح در افكار عمومي جهان است.

حميدرضا ترقي، دبير سياسي حزب موتلفه اسلامي در گفتگو با خبرنگار انرژي هسته‌يي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) با اشاره به پيشنهاد روسيه مبني بر انجام بخشي از غني‌سازي كشورمان در خاك اين كشور گفت: با توجه به اينكه ايران مخالفت خود را با غني‌سازي در خاك كشور ديگر اعلام كرده است و تاكيد مي‌كند كه طرح مدوني تا به حال در اين باره از سوي روسيه اعلام نشده است، روسيه با ارايه اين طرح به دنبال دريافت نظر مطلوب و رسمي از سوي مقامات ايران است.

وي افزود: هدف روسيه از ارايه چنين طرحي به رسانه‌ها قبل از ارايه آن به ايران فضاسازي و سنجش برخورد ايران با اين طرح در افكار عمومي جهان دانست.

وي افزود: آن‌ها مي‌خواستند بدانند واكنش احتمالي ايران به اين طرح چه خواهد بود و آيا در آينده مي‌توانند در اين مورد روي ايران حساب كنند.

اين عضو حزب موتلفه اسلامي ارايه طرح روسيه به ايران قبل از آغاز دور ديگري از مذاكرات ميان ايران و كشورهاي اروپايي را تحت فشارهاي آمريكا و اروپا براي اعمال فشار بر ايران دانست.

وي ادامه داد: روسيه مي‌خواهد توپ را به ميدان ايران بفرستد و بگويد تعلل از جانب ما نبوده است، بلكه اين ايران است كه جواب نمي‌دهد.

ترقي تاكيد كرد: روسيه مي‌خواهد فشارهاي آمريكا و آمريكا به خود را كاهش دهد و آن را بيشتر متوجه ايران كند.

انتهاي پيام