جشنواره فجر

  • جمعه / ۱۲ خرداد ۱۳۸۵ / ۱۳:۳۱
  • دسته‌بندی: انرژی هسته‎‌ای
  • کد خبر: 8503-07310
  • منبع : خبرگزاری دانشجویان ایران

/گـزارش كـامـل ايـسـنـا از نـشـسـت 1+5 در ويـن/ بيانيه نشست:ايران غني‌سازي را تعليق كند *اظهارات و مواضع مقامات آلمان،انگليس، روسيه و آمريكا

/گـزارش كـامـل ايـسـنـا از نـشـسـت 1+5 در ويـن/
بيانيه نشست:ايران غني‌سازي را تعليق كند
*اظهارات و مواضع مقامات آلمان،انگليس، روسيه و آمريكا

در پي ديدار روز پنجشنبه كشورهاي موسوم به 1+5 در وين براي بررسي مجموعه پيشنهادهاي‌شان درباره برنامه هسته‌يي ايران، درحالي كه چين و روسيه هنوز رسما موضع‌شان را اعلام نكرده‌اند و همچنان نشانه‌هاي اختلاف نظر آنها با مواضع اروپا و آمريكا ديده مي‌شود، وزير خارجه انگليس به نمايندگي از طرف ديگر اعضا اعلام كرد كه "با تعليق غني‌سازي در ايران، مذاكره آغاز و اقدام ما در شوراي امنيت تعليق مي‌شود."

به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، مارگارت بكت، وزير امور خارجه‌ي انگليس، در بيانيه‌اي با ابراز اين ادعا كه "ما درخصوص يك سري پيشنهادات وسيع به عنوان مبنايي براي مذاكرات با ايران توافق كرديم" افزود: ما معتقديم كه آنها فرصتي را براي نرسيدن به توافقي از طريق مذاكره و مبتني بر همكاري در اختيار ايران مي‌گذارند.

وي ادامه داد: ما آماده‌ايم مذاكرات را از سر بگيريم در صورتي كه ايران تعليق همه فعاليت‌هاي مربوط به غني‌سازي و بازفرآوري را آن طور كه (آژانس بين‌المللي انرژي اتمي ) درخواست كرده است، ازسر بگيرد، ما هم چنين اقدام در شوراي امنيت را به حالت تعليق در خواهيم آورد.

در بيانيه‌ي بكت آمده است: اگر ايران تصميم گرفت به مذاكرات نپردازد، گام‌هاي بعدي بايد در شوراي امنيت برداشته شود. ما از ايران مي‌خواهيم راهي مثبت را دنبال كند و پيشنهادات واقعي ما را كه مزاياي چشمگير به همراه خواهد داشت، به طور جدي بررسي كند.

بكت كه پس از مذاكراتي هشت ساعت و نيمه در كنار وزيران امور خارجه آمريكا، فرانسه، روسيه، چين و آلمان و نيز رييس سياست خارجي اتحاديه اروپا ايستاده بود درباره اين مجموعه پيشنهادات توضيحي نداد و وزيران امور خارجه بدون پرسش و پاسخ جايگاه را ترك كردند.

بر اساس گزارش رويتر، نيكلاس برنز، معاون امور سياسي وزير امور خارجه آمريكا نيز اعلام كرد كه واشنگتن از اين توافق بسيار رضايتمند است. مقامات آمريكايي گفتند كه اين مجموعه ظرف چند روز آينده‌ به وسيله ديپلمات‌هاي اروپايي و احتمالا روسها و چيني‌ها به ايران ارايه خواهد شد.

در حاليكه آمريكا اعلام كرد كه اين مجموعه شامل تعهدي نسبت به "معيارهاي دندان‌دار" در صورتي است كه ايران نسبت به آن روي خوش نشان ندهد، مقامات از توضيح درباره‌ي اين معيارها و حتي "تحريم" ناميدن آنها خودداري كردند.

خبرگزاري نووستي نيز پس از نشست وين به نقل از سرگئي لاورف، وزير امور خارجه روسيه اين مجموعه‌ي پيشنهادي را "علامتي بسيار جدي" خواند كه ايران بايد آن را بپذيرد.

وي افزود: اميدواريم قادر باشيم به تصميماتي برسيم كه تضمين حق مشروع ايران براي برق هسته‌يي غير نظامي را ممكن سازد و در عين حال پايبندي به رژيم منع اشاعه (هسته‌يي) را تضمين كند.

فرانك والتر اشتاين‌ماير، وزير امور خارجه‌ي آلمان نيز روز پنجشنبه گفت كه اميد مي‌رود روسيه و چين با گفتگوهاي اروپا با هدف متقاعد ساختن ايران به رها كردن فعاليت بر روي سوخت هسته‌يي همراهي كنند.

وي با ابراز اين ادعا كه "ما در خصوص محتويات (پيشنهاد) توافق كرديم" افزود: آمريكا روز قبل از نشست تصميم گرفت كه در صورت ازسرگيري (تعليق) به مذاكرات (با ايران) بپيوندد و روسيه و چين نيز در حال حاضر اين ايده را بررسي مي‌كنند؛ اما هنوز تصميم نهايي را اتخاذ نكرده‌اند.

خبرگزاري آسوشيتدپرس نيز ادعا كرد: بيانيه‌ي كوتاه وزيران امور خارجه پنج عضو دايم شوراي امنيت و آلمان به تحريم‌هاي اقتصادي اشاره‌اي نكرده‌ است؛ با اين حال مقامات آمريكايي گفتند كه اين قدرت‌ها به طور خصوصي توافق كرده‌اند ايران در صورت شكست در رها كردن غني سازي و ديگر فعاليت‌هاي حساس هسته‌يي‌اش با تحريم‌هاي سخت شوراي امنيت روبرو خواهد شد.

طبق اين گزارش، ديپلمات‌ها از اين مساله‌ بيم دارند كه ايران به سرعت هرگونه دعوت براي چانه‌زني را در صورتي كه تهديد به تحريم‌ها تلويحي باشد، رد كند.

در بيانيه‌ي وزيران خارجه به "گام‌هاي آتي" نامشخصي در شوراي امنيت اشاره شده است و نيز به جزييات مشوق‌هايي كه در روز‌هاي آينده به ايران ارايه خواهد شد، اشاره‌اي نكرده است.

بر اساس اين گزارش، خبرگزاري ايتارتاس به نقل از لاوروف كه در آغاز اين نشست صحبت مي‌كرد نوشت: در اين مرحله‌ي حساس، بسيار مهم است كه هيچ يك از طرف‌هاي درگير در اين موقعيت، حركات تندي كه تهديدي را براي دورنماي واقعي استفاده از فرصت رسيدن به توافق ايجاد كند، انجام ندهند.

روزنامه واشنگتن پست نيز بدون توجه به تداوم اختلاف چين و روسيه با مواضع اروپا و آمريكا ادعا كرد: توافقي كه وزير امور خارجه‌ي انگليس آن را اعلام كرد، اتحادي كلي در رويكرد اين كشورها درباره‌ي ايران پس از چندين ماه اختلاف بود.

اين گزارش افزود: زمان اعلام بيانيه‌ي بكت مصادف با نيمه شب در تهران بود و هيچ پاسخ رسمي دولت ايران را دريافت نكرد.

يك مقام آمريكايي گفت: احتمالا مجموعه پيشنهادي ظرف روزهاي آينده به وسيله‌ي نمايندگان برخي كشورها به غير از آمريكا به ايران ارايه خواهد شد و انتظار مي‌رود تا پيش از نشست گروه هشت كه اواسط ژوييه در سن‌پترزبورگ برگزار خواهد شد به آن پاسخ داده شود.

وي گفت كه مقامات توافق كرده‌اند جزييات پيشنهادي را تا زماني كه ايران متن كامل آن را ببيند و آن را هضم كند،‌ فاش نكنند.

در همين حال كاخ سفيد از ايران خواست پيشنهاد آمريكا براي گفت‌وگو با ايران درباره‌ي مساله‌ي هسته‌يي تهران را با دقت بررسي كند.

به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) به نقل از خبرگزاري رويتر، دانا پرينو، سخنگوي كاخ سفيد، گفت كه جورج بوش، رييس‌جمهور آمريكا با هوجين تائو، همتاي چيني‌اش در تماسي تلفني درباره‌ي ايران صحبت كرده است.

پرينو گفت كه آمريكا اظهار كرد: اميدواريم ظرف روزهاي آينده آن‌ها ( ايران) زماني را صرف كنند و آن (پيشنهاد) را با دقت بررسي كنند.

هم‌چنين رييس‌جمهور آمريكا اظهار كرد كه چنانچه تهران به غني‌سازي اورانيوم ادامه دهد، مساله‌ي هسته‌يي‌اش به شوراي امنيت منتقل خواهد شد.

به گزارش ايسنا، آسوشيتدپرس گزارش داد، جورج بوش پس از نشست با كابينه‌اش در كاخ سفيد گفت: ما قاطع بودن موضع دولت آن‌ها را بررسي خواهيم كرد. اگر آن‌ها به سرپيچي‌شان و اظهار اين مطلب به جهان ادامه دهند كه ما واقعا به نظر شما اهميت نمي‌دهيم، جهان به سوي اقدامي سخت خواهد رفت.

بوش همچنين با اشاره به مكالمات تلفني‌اش با رييسان‌جمهور روسيه و چين اظهار داشت: پاسخ مثبتي از ولاديمير پوتين گرفتم. ما از روسيه انتظار داريم كه در شوراي امنيت سازمان ملل مشاركت كند؛ خواهيم ديد كه آيا آن‌ها با چنين كاري موافقت خواهند كرد يا خير.

براساس اين گزارش، نظر بوش درباره مكالمه تلفني‌اش با هوجين تائو، رييس‌جمهور چين كمتر ابراز رضايت كرد.

وي درباره اين مكالمه كه صبح روز پنجشنبه انجام شد، گفت: آن‌ها راهبرد ما را درك كردند؛ مثبت‌ترين مساله در كل مكالماتي كه داشتم اين بود كه توافقي متحدالشكل مبني بر آن وجود داشت كه ايراني‌ها نبايد سلاح هسته‌يي داشته باشند. ما درباره راهكارها و راهبردهاي ايجاد اطمينان نسبت به اين كه جامعه بين‌المللي يك صدا و صريح سخن مي‌گويد، بحث خواهيم كرد.

وي ادعا كرد:‌ آن‌ها (ايران) در حال حاضر انتخابشان را گفته‌اند، به هر حال آن‌ها گفته‌اند كه به تعليق تمايل دارند؛ اين به آن‌ها فرصتي دوباره را براي اطمينان دهي در اين خصوص كه حرف‌شان ارزش دارد، مي‌دهد.

هم‌چنين رييس‌ جمهورچين اعلام كرد، دولت پكن معتقد به حفظ سيستم منع اشاعه است و موضوع هسته‌يي ايران نيز بايد از طريق ابزارهاي ديپلماتيك و مذاكره حل شود.

هوجين تائو، رييس‌جمهور چين در تماس تلفني با بوش گفت كه او از موضع واشنگتن براي حل مساله هسته‌يي ايران از طريق ابزارهاي ديپلماتيك و تمايلش براي پيوستن به مذاكرات در خصوص اين موضوع استقبال مي‌كند.

در بيانيه‌اي كه وزارت امور خارجه چين منتشر كرد، به نقل از هو جين تائو آمده است: چين آمادگي حفظ تماس و هماهنگي با آمريكا و ايفاي نقش سازنده را در از سرگيري مذاكرات در تاريخي هر چه نزديك‌تر دارد.

در همين حال مديركل آژانس بين‌المللي انرژي اتمي از ايران خواست تا براي تسهيل امور مربوط به از سرگيري مذاكرات هسته‌يي با اتحاديه‌ي اروپا و آمريكا، غني‌سازي اورانيوم را متوقف سازد.

به گزارش ايسنا به نقل از خبرگزاري شينهوا، محمد البرادعي، مديركل آژانس بين‌المللي انرژي اتمي روز پنجشنبه با صدور بيانيه‌اي ادعا كرد: از ايران مصممانه خواسته شده است تا شرايط لازم را جهت از سر گيري اين مذاكرات با حضور آمريكا ايجاد كند.

وي افزود: آژانس بين‌المللي انرژي اتمي از ايران خواسته تا به نشانه‌ي اعتمادسازي فعاليت‌هاي مربوط به غني‌سازي باز فرآوري را متوقف كند.

البرادعي اظهارات خود را پس از اعلام كاندوليزا رايس، وزير امور خارجه‌ي آمريكا مبني بر پيوستن مشروط كشورش به اتحاديه‌ي اروپا در مذاكرات هسته‌يي با ايران به محض برآورده شدن الزامات آژانس بيان داشت.

در همين حال هانس بليكس پيشنهاد كرد كه كشورهاي غربي براي حل مساله هسته‌يي ايران به تهران تضمين‌هاي امنيتي بدهند.

به گزارش ايسنا به نقل از خبرگزاري كويت، رييس كميسيون امحاي سلاح‌هاي كشتارجمعي در سازمان ملل در كنفرانسي خبري گفت:‌ ما فكر مي‌كنيم خط مقدم دفاع در برابر اشاعه سلاح‌هاي هسته‌يي به روابط خارجي و سياست خارجي بازمي‌گردد و نه به امور نظامي.

وي با اشاره به مفهوم قديمي كه براساس آن پيمان منع گسترش سلاح‌هاي هسته‌يي (ان.پي.تي) شكل گرفت، گفت: كشورهاي عضو خود را به منع اشاعه متعهد كردند و قرار شد تضمين يابند كه اگر به منع اشاعه پايبند بودند مورد حمله سلاح‌هاي هسته‌يي از سوي هيچ طرفي قرار نگيرند.

بليكس گفت: كميسيون امحاي سلاح‌هاي كشتارجمعي بر اين عقيده است كه خودداري ايران از انجام غني‌سازي امري مطلوب است، اما در عين حال اگر به دنبال راه‌حل هستيد، بايد موضوع را از دريچه نگاه ايراني‌ها نيز بررسي كنيد.

وي ادامه داد: آن‌ها 130 هزار سرباز آمريكايي را در عراق، پايگاه آمريكايي در پاكستان و افغانستان و فعاليت‌هاي نظامي ديگري را در همسايگي شمالي‌شان شاهدند؛ اين متقاعدكننده است كه برخي در ايران احساس كنند از جانب خارج مورد تهديد واقع شده‌اند؛ بايد زماني كه به فكر راه حل هستيد اين را مد نظر قرار دهيد.

به گفته‌ي وي كميسيون متبوعش از ايده ايجاد منطقه عاري از سلاح‌هاي هسته‌يي در خاورميانه حمايت مي‌كند و افزود: هر كسي در آنجا از جمله اسراييل خواهان چنين چيزي است؛ اما در وضعيت موجود چنين امري ميسر نمي‌شود؛ بايد ابتدا صلح در منطقه حاكم شود و بعد چنين امكاني ايجاد خواهد شد.

بليكس همچنين با تكرار درخواست غير قانوني‌اش از كشورمان براي توقف غني‌سازي اورانيوم ادامه داد: اسراييل هم بايد خودش را متعهد سازد كه به توليد پلوتونيم براي ساخت بمب‌هاي بيشتر نپردازد.

اما عالي‌ترين مقام اطلاعاتي دولت آمريکا پس از نشست 1+5 گفت که ايران تا 10 سال ديگر نمي‌تواند بمب اتمي توليد کند.

به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران، خبرجان نگروپونته، مدير دفتر اطلاعات ملي آمريکا، ضمن اعتراف به اينکه آمريكا در ارزيابي برنامه تسليحات کشتار جمعي عراق مرتکب اشتباهاتي شد، جمهوري اسلامي را به تلاش براي دستيابي به تسليحات اتمي و حمايت از تروريسم متهم كرد.

نگروپونته در گفتگو با بي.بي.سي افزود که پس از اشتباهاتي که در مورد برنامه تسليحايت رژيم سابق عراق صورت گرفت، تشکيلات اطلاعاتي ايالات متحده اصلاحاتي را در روش‌هاي خود اعمال داشت تا از تکرار اين قبيل اشتباهات جلوگيري شود.

جان نگروپونته در سال هاي 2001 تا 2004 نمايندگي ايالات متحده در سازمان ملل متحد را بر عهده داشت و از سال 2004 تا 2005 به عنوان سفير اين کشور در عراق خدمت کرد.

خبرگزاري رويتر نيز نوشت: با وجود اعلام واشنگتن مبني بر آمادگي براي مذاكره با ايران در صورت تعليق غني سازي، بي‌اعتمادي دو جانبه ميان آمريكا و ايران احتمال شكست براي انجام هر گونه مذاكراتي را تشديد كرده است.

اين خبرگزاري انگليسي به نقل از تحليلگران و قانونگذاران آمريكايي نوشت: در خصوص اين كه آيا هيچ يك از اين دو طرف حاضر خواهند بود وارد مذاكراتي واقعي بر سر مساله هسته‌يي شوند، شبهه ايجاد شده است و سابقه آمريكا در قبال ايران نيز چشم انداز خوشبينانه‌اي را به دست نمي‌دهد.

در اين گزارش با اشاره به بيانيه كاندوليزا رايس، وزير امور خارجه آمريكا مبني بر ورود به مذاكرات با ايران به صورت مشروط و اجلاس 1+5 در وين آمده است: با وجود اين كه توافق نهايي از جانب روسيه و چين حاصل نشده است،‌ آمريكا برگ آخر خود را رو كرد.

رويتر ادامه داد: اين اقدام مي‌تواند ابزار فشاري بر ايران و به چالش كشيدن شركاي آمريكا در حمايت از اعمال تحريم عليه تهران باشد.

تام لانتوس، نماينده دموكرات‌ها در كميته روابط خارجي خانه نمايندگان گفت: اين آزموني براي تهران و اظهاريه‌هايش است.

ايو دالدر، نويسنده كتاب سياست خارجي جورج بوش نيز گفت: آمريكا بايد خود را براي انجام مذاكراتي استثنايي آماده كند. بدترين خروجي محتمل اين است كه ما مايل باشيم با ايراني‌ها بر سر ميز مذاكره بنشينيم اما قصد نداشته باشيم به گونه‌اي حقيقي معامله‌اي انجام دهيم.

درهمين حال، مايكل رابين، پژوهشگر موسسه آمريكن اينتر پرايز كه روابطي با دولت آمريكا دارد گفت: اين اشتباه است كه بگوييم آمريكا با ايران صحبت نكرده است، ما با آنها در سالهاي 2002 و 2003 حرف زديم، اما اين مذاكرات صادقانه نبود.

انتهاي پيام