• دوشنبه / ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۲ / ۰۷:۴۸
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1402021105931
  • منبع : نمایندگی همدان

بررسی خطرپذیری همدان در برابر زلزله

بررسی خطرپذیری همدان در برابر زلزله
عکس آرشیوی است

ایسنا/همدان «زلزله» که این روزها زیاد نامش را می‌شنویم، لرزش، جنبش و تکان خوردن زمین است که به علت آزاد شدن انرژی تخلیه شده از سنگ‌ها در گسل‌های پوسته زمین در مدتی کوتاه رخ می‌دهد. از زلزله رودبار تا بم و سرپل ذهاب و خوی، خسارات جانی و مالی زیادی در کشور به وجود آمد و حال که تب و تاب زلزله بالاست، وضعیت استان همدان از نظر امکان وقوع و مدیریت بحران چگونه است؟

جغرافیای دوران مدرسه به ما آموخته «ایران کشوری لرزه‌خیز است و در کمربند زلزله زمین واقع شده است» اما نکته‌ای که در رابطه با استان همدان وجود دارد این است که همدان در نوار سنندج-سیرجان قرار دارد و از مناطق کم‌خطر از نظر وقوع زمین لرزه به شمار می آید و در ۱۰۰ سال گذشته زلزله شدیدی در استان رخ نداده است.

بسیاری از کارشناسان به صورت متفق‌القول اعتقاد دارند که زلزله قابلیت پیش‌بینی و پیشگویی ندارد بنابراین باید اقدامات لازم در جهت کاهش خسارات صورت بگیرد تا در زمان وقوع زمین لرزه، کمترین خسارات به منطقه زلزله زده وارد شود.

ثبت ۱۳۹ لرزه در سال ۱۴۰۱ برای استان همدان

مسئول شبکه لرزه‌نگاری استان همدان از ثبت ۱۳۹ لرزه در سال ۱۴۰۱ برای استان همدان خبر داد و گفت: ۱۱ مورد از لرزه‌های به ثبت رسیده بیش از سه ریشتر بودند و بزرگترین لرزه نیز با ۳.۸ ریشتر در شهرستان نهاوند به ثبت رسیده است.

عزت‌الله تیموری در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: گسل‌های نهاوند و آوج، دو گسل مهم در استان همدان هستند که آمار زلزله ثبت شده در این مناطق نسبت به سایر استان بیشتر است.

وی با اشاره به وجود چهار ایستگاه لرزه نگاری در استان تصریح کرد: ایستگاه‌های لرزه نگاری استان همدان در دمق، ارتفاعات آق‌دره، نهاوند و گردنه اسدآباد واقع هستند تا شمال، جنوب، شرق و غرب استان را تحت پوشش قرار دهند.

تیموری با بیان اینکه دستگاه‌های لرزه نگاری بسیار حساس هستند، توضیح داد: برخی از لرزه‌هایی که توسط دستگاه‌ها ثبت می‌شود، اصلاً زلزله نیست و به انفجارهای معدنی مربوط است که این لرزه‌ها عموماً دارای بزرگی کمتری هستند.

مسئول شبکه لرزه نگاری استان همدان در پایان یادآور شد: وقوع زلزله در هیچ کجای دنیا قابل پیش‌بینی نیست و باید زلزله‌ای رخ دهد تا دستگاه‌ها ثبت کنند و متوجه وقوع آن شویم.

شمال شهر همدان خطرپذیری بیشتری در زمان وقوع زمین لرزه دارد

رئیس اداره مدیریت بحران شهرداری همدان نیز به خبرنگار ایسنا گفت: خطرپذیری شهر همدان از نظر وقوع زمین لرزه در برخی نقاط مانند شمال شهر بیشتر است.

بیتا روحی اظهار کرد: مطالعاتی در رابطه با ریز پهنه بندی خطر لرزه شهر همدان صورت گرفته و در این مطالعات، علاوه بر مطالعات ساختار همدان، مواردی مانند گسل و آب‌های زیرزمینی نیز مورد بررسی قرار گرفته است.

وی تصریح کرد: نوع مطالعات مذکور، ژئوتکنیک و ژئوفیزیک بوده و علاوه بر ساختار، سازه و جمعیت را مطالعه و تلفیق کردند و براساس آن مشاهده شده که خطرپذیری شهر همدان در برخی نقاط مانند شمال شهر بیشتر است.

روحی ادامه داد: براساس نتایج این مطالعات، در مدیریت بحران شهرداری همدان تلاش بر این است تا آمادگی بیشتری به مردم برای تاب‌آوری در برابر احتمال وقوع زلزله داده شود و مردم را با مقاوم‌سازی منازل و خودامدادی آشنا کنیم.

وی با بیان اینکه در طرح «دوام الوند» که برای تاب‌آور کردن محلات است، آموزش مردمی برای مواجهه با زلزله داده می‌شود، توضیح داد: نخست به صورت یک کار میدانی مردم محلات را دعوت می‌کنیم و آموزش می‌دهیم که چگونه خانه‌های مقاومی داشته باشند و در این راستا شرکت‌های مختلف را برای مقاوم سازی منازل به مردم معرفی می‌کنیم و پس از آن به شهروندان آموزش می‌دهیم که چگونه وسایل غیرسازه‌ای مانند کابینت، لوستر و کمد را به نحوی نصب کنند تا در صورت وقوع زلزله، خطری برای آنها نداشته باشد.

روحی با تأکید بر اهمیت آموزش خودامدادی و دگرامدادی به شهروندان، گفت: با توجه به گستردگی وقوع حوادث تا زمانی که نیروهای امدادی به صحنه برسند، زمان طلایی امدادرسانی از بین می‌رود بنابراین درست این است که مردم به یکدیگر کمک کنند بنابراین باید گروه‌های دوام را در محلات راه اندازی کنیم تا ارزیابی محلات تا رسیدن نیروهای امدادی توسط افراد محلی انجام شود.

وی با بیان اینکه ۷۴ محله در شهر همدان قرار دارد که سه تیم ۱۱ نفره در هر محله، آموزش‌های لازم را دریافت می‌کنند، یادآور شد: لازم است تا ماشین آلات هر منطقه شامل ماشین‌های سبک، سنگین و آفرود شناسایی شود تا در زمان وقوع احتمالی زلزله از آنها استفاده کنیم.

رئیس اداره مدیریت بحران شهرداری همدان با تأکید بر پیشگیری در مدیریت بحران، بیان کرد: مدیریت بحران چهار مرحله دارد که نخستین مورد پیشگیری است بنابراین با برگزاری مانورهای مورد نیاز باید آمادگی مواجهه با حوادث را داشته باشیم.

روحی در پایان خاطرنشان کرد: نرم افزاری در اختیار ما قرار دارد که در صورت وقوع زلزله احتمالی، خطر لحظه‌ای، تعداد ساختمان‌های تخریبی، نیاز به اسکان و سرپناه و موارد این‌چنینی را به ما اطلاع می‌دهد.

۶۵ درصد واحدهای روستایی استان همدان مقاوم‌سازی شدند

معاون بازسازی مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان همدان نیز پیرامون مسأله بهسازی و نوسازی واحدهای مسکونی روستاهای استان همدان در گفت‌وگو با ایسنا، از بهسازی و نوسازی ۶۵ درصد واحدهای روستایی استان همدان خبر داد.

محمدباقر خوش‌کردار اظهار کرد: در استان همدان ۱۶۵ هزار و ۳۰۱ واحد روستایی وجود دارد که از زمان آغاز طرح ویژه مسکن روستایی در سال ۸۴ تاکنون بیش از ۱۰۷ هزار واحد مسکن روستایی در استان همدان بهسازی، نوسازی و یا بازسازی شده اند.

وی با بیان اینکه در سال ۱۴۰۱ در راستای بهسازی و نوسازی مساکن روستایی ۱۱ هزار فقره تسهیلات به استان همدان اختصاص داده شده است، اضافه کرد: این تعداد سهمیه به عاملیت ۹ بانک  عامل بوده و تاکنون بیش از ۸۱۲۴ نفر را به بانک معرفی کردیم و ۲۳۶۷ نفر منجر به عقد قرارداد شده است.

خوش‌کردار با بیان اینکه برخی بانک‌ها برای پرداخت تسهیلات مسأله منابع و مصارف را مطرح می‌کنند، تأکید کرد: انتظار داریم بانک‌های عامل همکاری لازم را با متقاضیان دریافت تسهیلات برای بهسازی و نوسازی مسکن روستایی داشته باشند.

وی در رابطه با روند دریافت تسهیلات بهسازی و نوسازی خانه‌های روستایی در استان، توضیح داد: متقاضیان باید در نخستین گام همراه با نامه دهیاری به بنیاد مسکن شهرستان خود مراجعه کنند و پس از کنترل محل درخواست با نقشه طرح هادی روستا و تهیه کروکی، برای تهیه نقشه به دفتر طراحی ارجاع داده می‌شوند.

معاون بازسازی مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان همدان ادامه داد: پس از آن دوباره برای انتخاب ناظر به بنیاد مسکن مراجعه می‌کنند و برای دریافت پروانه ساخت به دهیاری معرفی می‌شوند و پس از آن فرآیند درخواست تسهیلات آغاز می‌شود.

وی با بیان اینکه میانگین بهسازی و نوسازی مسکن روستایی در کشور ۵۱ درصد است، گفت: بهسازی و نوسازی واحدهای مسکن روستایی استان از میانگین کشوری بالاتر است و از سال ۸۴ تا تاکنون ۶۵ درصد واحدهای مسکن روستایی در استان بهسازی و نوسازی شدند.

به گزارش ایسنا، «فرانک هوگربیتس»، محقق هلندی که پیش‌تر زمین لرزه ۷.۸ ریشتری ترکیه را پیش‌بینی کرده بود، نسبت به وقوع زلزله‌ای قدرتمند در ایران بین روزهای ۲۹ تا ۳۰ آوریل ۲۰۲۳ (۹و۱۰ اردیبهشت) هشدار داده و قدرت این زلزله را ۶ تا ۷ ریشتر تخمین زده بود که خوشبختانه طی دو روز گذشته زلزله‌ای در ایران رخ نداد. امیدواریم در هیچ کجای سرزمین عزیزمان ایران حادثه ای همچون زمین لرزه رخ ندهد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha