• یکشنبه / ۹ آبان ۱۳۸۹ / ۱۴:۳۰
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 8908-06068
  • خبرنگار : 71290

با انتقادازروندكندتدوين آيين‌نامه قانون ايمني زيستي محقق پژوهشكده بيوتكنولوژي كشاورزي: سطح زيركشت محصولات تراريخته دردنيا 15برابركل اراضي زراعي ايران است

رييس بخش بيوتكنولوژي ميكروبي و ايمني زيستي پژوهشكده بيوتكنولوژي كشاورزي با اشاره به اينكه 32 درصد تجارت جهاني به محصولات تراريخته اختصاص دارد، اظهار كرد: برنج، پنبه، يونجه، كلزا و سيب زميني از جمله محصولاتي هستند كه كار بر روي آنها بايد با جديت دنبال شود. به گزارش خبرنگار فناوري خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر غلامرضا صالحي جوزاني در نشست خبري سمينار «ژنتيك، حقوق، اخلاق و روانشناسي» با اشاره به اين كه يكي از مهمترين موضوعات در ژنتيك، بحث فناوري زيستي است، خاطرنشان كرد: در مباحث مربوط به فناوري زيستي بحث محصولات دستكاري شده ژنتيكي مورد توجه است و 32 درصد تجارت جهاني محصولات كشاورزي به اين قبيل محصولات اختصاص دارد. وي تصريح كرد: در حوزه كشاروزي با استفاده از اصلاح ژنتيك معمولا 14 تا 15 سال طول مي‌كشد كه رقم مقاوم به آفت يا بيماري‌هاي خاص توليد شود اما امروزه با استفاده از علم مهندسي ژنتيك طي دو، سه سال، محصولي جديد با چنين ويژگي‌هايي به عمل مي‌آيد. صالحي جوزاني اضافه كرد: در سطح جهاني نگراني‌هايي در خصوص محصولات دست‌ورزي شده ژنتيكي وجود دارد كه بخشي از اين نگراني‌ها ماهيت علمي دارد كه بايد بررسي شود و از سوي ديگر، گاه بر اساس ناآگاهي افراد و يا از سوي كساني كه متخصص اين رشته نيستند مسائلي مطرح مي شود كه متاسفانه در كشور اين نگراني‌ها وجود دارد. وي با اشاره به اين كه بر اساس اين نگراني‌ها مقرراتي مانند قانون ايمني زيستي براي استفاده از اين تكنولوژي در نظر گرفته شده است، اظهار كرد: در حال حاضر حدود 150 ميليون هكتار زمين در خصوص محصولات تراريخته در دنيا به زير كشت رفته است كه چيزي حدود 15 برابر سطح زير كشت ايران است. صالحي جوزا ني خاطرنشان كرد: همچنين 80 درصد سوياي جهاني محصول تراريخته است و اين در حالي است كه در كشور وارد كننده دانه‌هاي روغني هستيم. وي، برنج، پنبه، يونجه، كلزا و سيب زميني را از جمله محصولاتي عنوان كرد كه در كشور كار بر روي اين محصولات با جديت دنبال مي‌شود. صالحي جوزاني در بخش ديگري از سخنانش خاطرنشان كرد: تا سال 88 قوانين ايمني زيستي در كشور وجود نداشت و از سال 88 اين قانون تصويب شد و در حال حاضر آيين‌نامه‌هاي اجرايي آن در حال نوشته شدن است كه متاسفانه اين روند همچنان كند است و لازم است كه با همت بيشتري پيگيري شود. وي تاكيد كرد: اميدواريم هر چه سريع‌تر آيين‌نامه‌هاي اجرايي در راستاي توليد و استفاده از اين محصولات در كشور تصويب شود و زيرا با توجه به اين كه اگر چه تصويب قانون مزايايي دارد اما از سوي ديگر بايد در نظر داشت كه در تصويب و تدوين اوليه دستگاه‌هاي مختلفي دخيل بودند؛ لذا بايستي مشكلات و ابهامات برطرف و در قانون ايمني زيستي بررسي شود. صالحي جوزاني با بيان اين كه كشور به اين تكنولوژي دست يافته و بايد از آن استفاده كند، اظهار كرد: اگر استفاده صحيح و ايمن از محصولات تراريخته داشته باشيم، اين امر مي‌تواند به توليد محصولات غذايي كمك كرده و از ميزان واردات بكاهد. وي با اشاره به اينكه جنبه‌هاي عمومي مختلفي در دنيا در مورد محصولات تراريخته مطرح شده است، گفت: نخست بحث، برچسب‌گذاري محصولات تراريخته است و اين كه فرد تفاوت بين محصول ارگانيك و دستكاري شده ژنتيكي را بداند و بحث ديگر در خصوص جنبه‌هاي اخلاقي استفاده از محصولات دست‌كاري شده ژنتيكي است كه بايد مراقب باشيم به مرور زمان تنوع زيستي كشوري را از بين نبرد. صالحي جوزاني افزود: براساس پروتكل بين‌المللي كارتاهنا كه به امضاي 160 كشور از جمله ايران رسيده، كشورها موظفند براي واردات و صادرات محصولات تراريخته مقررات و آ‌داب اين قانون را رعايت كنند. انتهاي پيام
  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha