• دوشنبه / ۲۷ دی ۱۳۹۵ / ۱۰:۱۱
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 95102716941
  • منبع : نمایندگی همدان

بخور نخورهای شیمی‌درمانی

ایسنا/همدان یک کارشناس تغذیه در همدان گفت: نوع تغذیه در بیمارانی که شیمی‌درمانی می‌شوند، بسیار حائز است تا جایی‌که تغذیه مناسب می‌تواند از عوارض شیمی‌درمانی بکاهد.

آرزو کاوه‌ای در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: بیماران مبتلا به سرطان برای درمان بیماری خود ناچار هستند تا تحت درمان‌هایی نظیر شیمی‌درمانی، رادیوتراپی، هورمون‌درمانی و ... قرار گیرند که هریک از آن عوارضی را برای بیمار به همراه دارد.

وی تصریح کرد: شیمی‌درمانی در بیماران مبتلا به سرطان عوارضی نظیر کاهش وزن، تغییر وزن، سوزش‌های گلو، مشکلات دندان و لثه، تغییر حس چشایی و بویایی، تهوع و استفراغ، اسهال، عدم تحمل گوارشی لاکتوز، یبوست، افسردگی و خستگی را به وجود می‌آورد.

کاوه‌ای با تأکید بر اینکه نوع تغذیه مناسب تأثیر بسزایی در کاهش عوارض ناشی از درمان سرطان دارد، عنوان کرد: مصرف مقادیر زیادی از میوه و سبزی، نان سبوس‌دار، غلات و مصرف مقدار متوسطی از گوشت و فرآورده‌های لبنی توصیه می‌شود.

وی با بیان اینکه بیماران مبتلا به سرطان باید مصرف غذاهای چرب، شکر و نمک را به حداقل برسانند، افزود: این درحالیست که باید مصرف غذاهای پرکالری مانند پنیر، شیر و استفاده از مواد سرشار از پروتئین را افزایش دهند.

کاوه‌ای به مشکل کاهش اشتها در بیماران تحت درمان سرطان اشاره کرد و گفت: یکی از علل اصلی آن ترس و اضطراب است که منجر به عدم تمایل فرد به خوردن غذا می‌شود بنابراین بیماران می‌توانند با رعایت نکات تغذیه‌ای اشتهای خود را افزایش دهند.

مصرف مایعات بین غذا ممنوع

این کارشناس تغذیه با بیان اینکه مصرف مایعات بین غذا منجر به کاهش اشتها می‌شود، اظهار کرد: مصرف مایعات در بین غذا به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود همچنین باید برای عمل هضم آسان از لقمه‌های کوچک‌تر استفاده کرده و همیشه مقداری تغذیه در دسترس داشته باشند تا در صورت گرسنگی از آن مصرف کنند.

وی افزود: بسنتی، انواع میوه و فرنی از خوراکی‌های آماده‌ای هستند که می‌توانند به همراه داشته باشند تا در صورت نیاز و گرسنگی بخورند.

کاوه‌ای خاطرنشان کرد: نوشیدنی‌های شیردار و پرپروتئین، انواع آبمیوه‌های طبیعی، سوپ و خوردن انواع دنت و شیرموز برای افزایش اشتهای بیماران در حال مبارزه با بیماری سرطان بسیار مفید و موثر است.

وی گفت: این بیماران پیش از خواب بهتر است از خوراکی سبک استفاده کنند تا برای وعده بعد دچار کاهش اشتها نشوند.

ورزش و استراحت اشتها را افزایش می‌دهد

کاوه‌ای تصریح کرد: ورزش و استراحت کافی در افزایش اشتهای این دسته از بیماران بسیار موثر است بنابراین توصیه می‌شود در زمانی‌که حالشان بهتر است اقدام به انجام ورزش سبک کرده و از ماست میوه‌ای و یا شیر میوه‌ای استفاده کنند.

وی با بیان اینکه برخی بیماران مبتلا به سرطان پروستات، پستان و تخمدان عوارضی نظیر افزایش وزن بروز پیدا می‌کند، گفت: این افزایش وزن ناشی از مصرف داروهای هورمونی و هورمون‌درمانی است و در برخی نیز برای رفع احتباس آب در بدن توصیه به مصرف محدود نمک می‌شود.

درد گلو و دهان از عوارض شیمی‌درمانی

این کارشناس تغذیه با اشاره به اینکه درد گلو و دهان از عوارض شیمی درمانی است، تصریح کرد: برای رفع این عارضه توصیه به استفاده از غذاهای نرم مانند شیر، آبمیوه طبیعی، رشته‌فرنگی، فرنی، ماست، تخم‌مرغ آب‌پز و سبزیجات له شده و یا پوره گوشت می‌شود.

غذاهایی که زخم‌های دهانی را تحریک می‌کند

کاوه‌ای به ایجاد زخم‌های دهانی بر اثر شیمی‌درمانی اشاره کرد و گفت: گریپ‌فروت، مرکبات، انواع سس و غذاهای شور از موادغذایی محرک زخم‌های دهانی هستند.

وی توصیه کرد: برای کاهش درد زخم‌های دهانی و بهبود آن توصیه می‌شود از گوشت‌کوب و مخلوط‌کن برای نرم کردن گوشت استفاده کنند همچنین به کمک آب‌گوشت غذاها را رقیق کنند.

کاوه‌ای به بیماران توصیه کرد پس از خوردن غذا دهان خود را با آب بشویند تا باقیمانده موادغذایی زخم‌های آنها را تحریک نکند.

درمان خشکی دهان

این کارشناس تغذیه با بیان اینکه یکی از مشکلات شایع بیمارانی که تحت درمان شیمی‌درمانی هستند، خشکی دهان است، اعلام کرد: کمبود بزاق دهان منجر به خشکی دهان می‌شود بنابراین برای درمان این عارضه توصیه به نوشیدن مایعات، استفاده از آب‌نبات و خوردن غذاهای خیلی ترش و شیرین در افرادی که زخم‌های دهانی ندارند، می‌شود.

تغییر حس چشایی و بویایی

وی یکی از مشکلات عمده بیماران مبتلا به سرطان را تغییر حس چشایی و بویایی دانست و گفت: انتخاب غذاهای خوش رایحه و طعم‌دار کردن انواع گوشت با آبمیوه و سس‌های ترش و شیرین و استفاده از ادویه‌هایی مانند رزماری و آویشن در بهبود آنها موثر است.

تهوع و استفراغ عارضه ناشی درمان سرطان

این کارشناس تغذیه با اشاره به اینکه تهوع و استفراغ از عوارض شیمی‌درمانی و روش‌های درمانی سرطان است، اظهار کرد: برای درمان تهوع و استفراغ باید حجم غذای مصرفی را کاهش داده و غذا به خوبی جویده شود، آرامش داشته و ترجیحا از غذاهای سهل‌الهضم استفاده شود.

وی افزود: استفاده از انواع حبوبات، میوه‌جات و سبزیجات به بیماران توصیه می‌شود و در مقابل خوردن غذاهای چرب و سرخ‌شده پرادویه به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود.

مخلوط آبمیوه‌های آنتی اکسیدان

کاوه‌ای با بیان اینکه ترکیب آبمیوه‌های سرشار از آنتی‌اکسیدان در پیشگیری از سرطان موثر است، عنوان کرد: این دسته از موادغذایی به علت دارا بودن آنتی‌اکسیدان در تقویت سیستم ایمنی بدن افراد مبتلا به سرطان بسیار موثر است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha